Mierea de Albina

Extras din referat Cum descarc?

Mierea
Fagure Mierea (din latina melem; in greaca u?????? inseamna "albina") este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut. Conform statisticilor, productia anuala mondiala de miere in 2005 a fost de de 1,4 milioane de tone.
Istoric
Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri. Exista suficiente marturii ca in civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea unei bauturi alcoolice la care se adauga polen si levuri din faguri, insa, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt doua fragmente scrise in limba sumeriana. De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii. Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii. 
In Grecia antica s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor. Dioscoride, autorul unei carti in cinci volume, ,,De Materia Medica", trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale. Pliniu indica mierea in asociere cu untura de peste la tratarea ranilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala. Folosirea mierii in alimentatie (ca hrana, bautura, conservant), in medicina, in ritualurile religioase a fost in continua crestere pana la descoperirea zaharului din trestie si sfecla. In anul 1871 a fost descoperita invertaza, (o enzima care grabeste conversia zaharului in glucoza si fructoza), de catre biochimistul german Felix Hoppe-Seyler, (n. 1825, d. 1895).
Clasificare
Dupa provenienta: 
- miere de flori, (florala), provenita din prelucrarea nectarului si polenului
cules de albine din florile plantelor melifere,
- miere de mana, (extraflorala), provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori; poate fi de origine animala sau vegetala.
Dupa speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul: 
- miere monoflora, provenita integral, (sau in mare parte), din nectarul florilor unei singure specii: (salcam, tei, floarea soarelui, menta)
- miere poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante 
Compozitie chimica
Exista numerosi factori care influenteaza compozitia chimica a mierii: calitatea si compozitia materiei prime (nectar sau mana), abundenta acesteia, factorii climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, conditionare si conservare. Mierea obtinuta va avea caractere specifice conditiilor in care s-a produs.
Elementele care intra in compozitia mierii pot fi impartite in trei grupe: apa, substante zaharoase, substante nezaharoase.
Constituenti majori
Constituentii majori ai mierii sunt apa si substantele zaharoase, care reprezinta 99% din miere.
In mod normal, mierea recoltata, prelucrata si conservata in conditii bune are umiditatea intre 17-18%. Nectarul adus in stup are un continut mare de apa (peste 50%), dar capacirea se face numai dupa ce umiditatea este de maxim 20%, procentul de apa din miere fiind invers proportional cu gradul de umplere al fagurilor. Umiditatea atmosferica ridicata determina cresterea umiditatii din stup, cat si o umiditate ridicata a mierii, datorita proprietatilor higroscopice ale acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mierea de Albina.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!