Microorganisme utile in industria alimentara

Extras din referat Cum descarc?

Pentru diverse subramuri ale ind. alimentare, in tratarea microbiologiei produselor de origine animala si vegetala se prezinta sursele posibile de contaminare (interna sau externa) utilizarea culturilor starter in biotehnologii alimentare si rolul procesulor microbiologice in fabricarea, conservarea siu asgurarea calitatii produselor alimentare.
Microbiologia laptelui
Datorita compozitiei sale laptele este un mediu excelent pentru dezvoltarea numeroaselor microorganisme, conditii mai favorabile avandu-le bacteriile lactice. 
Grupele de microorganisme din lapte si semnificatia lor 
Dintre grupele de microorganisme ce alcatuiesc microboita laptelui si pot fi active in lapte fac parte:
-   Bacterii lactice: prezenta bacteriilor lactice este de neevitat; dintre acestea fac parte streptococii lactici din genul Lactococcus si reprezentantii genului Lactobacilius;
- Bacteriile propionice; provin din surse externe, se dezvolta lent in lapte si pot fi utilizate industrial la maturarea branzeturilor speciale;
- Drojdiile, care apar ocazional si fac parte din genul Torulopsis, Kluyveromyces, Yarowia activitatea lor in lapte este redusa, deoarece bacteriile se inmultesc mai rapid;
Microbiologia branzeturilor 
Pentru obtinerea branzeturilor se poate folosi lapte crud, lapte in care bacteriile lactice trebuie sa reprezinte peste 50% din totalul micribiotic cu restrictii privind prezenta bacteriilor butirice, a bacteriilor coliforme, a bacteriilor de putrefactie, din Genul Pseudomonas. 
Din culturile microbiene utilizate la fabricarea branzeturilor fac parte urmatoarele microorganisme:
- Bacterii lactice, din care lactococii cu speciile: Lactococcus Lactis, Lactococcus Cremoris, Lactococcus Lactis Diacetilactis si Streptococus Salivares. Dintre lactobacili se folosesc speciile lactobacilus casei etc.
In lapte are loc inmultirea bacteriilor lactice favorizata de prezenta lactozei, a surselor asimilabile de azot, a potentialului de oxidoreducere. La fabricarea branzeturilor, dupa fermentarea lactozei, bacteriile lactice imobilizate in masa de coagul pot, dupa autoliza, sa fie o sursa de enzime cu rol in maturarea baranzeturilor.
- Bacterii propionioce. Aceste bacterii se folosesc in culturi pure la fabricarea branzeturilor cu pasta tare si desen, deoarece fermenteaza lactoza si lactatii cu formarea de acid propionic. Dioxidul de carbon care se degaja lent si formeaza alveole caracteristice.
- Bacterii alcalinizate, numite si ,,bacterii ale rosului" care sunt active la pH = 6,5 - 8,5 prooduc un pigment rosu si se dezvolta sub forma unor colonii pegmentate la suprafata branzeturilor pasta moale
- Mucegaiuri selectionate ale genului penicilium cu speciile:  - Penicilium Camemberti, folosit la fabricarea branzeturilor de tip Brie, Camembert cunoscut si sub denumirea de P. Candidum sau P. Caseicolo. Este un mucegai alb caracterizat prin acidotoleranta si se dezvolta si la valori de pH = 4,5.   - Penicilium roqueforti, folosit la fabricarea branzeturilor tari in care se dezvolta intern sub forma de miceliu in scopul obtinerii sporilor de inocul, cultivatrea se face pe bucati de paine de secara, timp de 4 - 7 zile, pana cand se produce sporularea.
Microbiologia carnii 
Carnea este un element valoros din punct de vedere nutritiv, datorita prezentei surselor de carbon si de energie, sarurilor minerale, vitaminelor unui continut de apa libera de 67 - 71%.
La fabricarea preparatelor din carne se foloseste carnea tocata, care poate prezenta o anumita contaminare bacteriana. 
Dintre materiile auxiliare, o sursa importanta de microorganisme o prezinta sarea care aduce in compozitie bacterii sporulate, bacterii tolerante la sare, inclusiv drojdii halotolerante. Cu cat sarea este mai purificata si se elimina compoonentele anorganice ale solului, nr microorganismelor este mai restrans. Condimentele desi se adauga in cantitati mici, au o incarcatura microbiologica foarte mare, mai ales in cazul plantelor aromatice care se incarca cu microoganisme in timpul cresterii. 
Culturi starter utilizate in industria preparatelor din carne.
In tehnologia preparatelor din carne se pot folosi microorganisme cu rol util sub forma de cultiri starter care se pot adauga in pasta inainte de ungere sau sunt folosite la maturarea salamurilor uscate. Culturile starter sunt utilizate de culturi de bacterii lactice selectionate din genurilor Pediococcus Micrococcus, Lactobacelius.
Culturile se adauga intr-un mediu nesteril; de aceea cantitatea culturii de productie adaugate trebuie astfel calculata, incat nr.de celule introduse in pasta de carne sa fie de cel putin 1000 de ori mai mare decat cel existent in microbiologia carnii. Aceste culturi produc o fermentatie lactica, determinand astfel o scadere a pH-ului care inhiba activitatea bacteriilor de putrefactie iar acidul lactic format contriibuie la obtinerea gustului placut. Unele culturi prezinta avantajul ca produc nitrat reductaza care catalizeaza formarea nitritilor ce se combina cu pigmentii din carne, formand nitrozo-hemoglobina care mentine o culoare rosie placute si o activitate lipolitica si protoelitica limitata, deci contribuie la acumularea de gus si aroma.
Microbiologia vinului
Diversitatea sortimentelor de vinuri este dependenta de compozitia si caracteristica soiurilor de struguri, de calitatea si cantitatea microorganismelor care actioneaza in must si de factorii tehnologice de dirijare a activitatii microorganismelor de interes.
Formarea vinului este conditionata de activitatea enzimatica a microorganismelor care ajung in mustul de struguri si care pot fi arbitrar incadrate in urmatoarele grupe: 
- microorganisme permanent utile: drojdii de fermentatie denumite si drojdii de cultura sau drojdii tipice care apartin genului Saccharomyces, cu specia Sacch.cerevisiae subsp.ellipsoideus, la care se adauga tulpini cu capacitate fermentativa


Fisiere in arhiva (1):

  • Microorganisme utile in industria alimentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!