Microbiologie Clostridium Botulinum

Extras din referat Cum descarc?

Clostridium botulinum
Habitat: este o bacterie cu un habitat mixt: suprafata solului si rareori in intestinul animalelor. Uneori poate contamina legumele si fructele conservate.
Morfologie, structura: sunt bacili gram pozitivi anaerobi, mobili, cu capetele rotunjite, sporulati, (termorezistent 3-5 ore la 100?C) prezinta spori extrem de rezistenti la fierberea obisnuita, la factori chimici si fizici Bacilul botulinic prezinta 7 tipuri antigenice : A,B,C,D,E,F,G, fiecare dintre acestea producand o neurotoxina imunologic distincta. Tipurile A, B si E produc boala la om, tipul E intalnindu-se mai frecvent in preparatele de peste.Toxinele botulinice au o toxicitate ridicata incat o doza de 1ug poate ucide o persoana de 70 de kg. Intoxicatia se produce mai ales prin consum de peste si conserve de peste,produse vegetale, conserve insuficient sterilizate.Clostridium botulinum produce intoxicatii grave precum botulismul Clinic, botulismul se caracterizeaza prin aparitia unui sindrom neuroparalitic (cu afectarea predilecta a nervilor cranieni), tulburari digestive moderate si uscaciune extrema a mucoasei bucale.
Patogenie: Clostridium botulinum, este agentul patogen al botulismului, o intoxicatie alimentara fatala, produsa prin ingerarea de alimente ce contin toxina botulinica. Foarte sensibil la oxigen, prolifereaza in alimente in care exista un anumit grad de anaerobioza: conserve de legume, peste sau carne (toxina eliberata produce gaz care bombeaza capacul conservei), mezeluri, sunca ( in are loc o dezvoltare caracteristica "in cuiburi"), carnati afumati etc. Intoxicatia survine la 18-96 de ore postprandial. Toxina, (termolabila) ingerata rezista la actiunea sucului gastric, patrunde in intestin, de unde ajunge in circulatia generala pe cale limfatica si actioneaza asupra sistemului nervos prin blocarea eliberarii de acetilcolina la nivelul sinapsei neuro-musculare. Se produce paralizia flasca a musculaturii buco-faringiene (disfagie, greturi, varsaturi), cu paralizia in final a muschilor respiratori.
Ce este botulismul?
Botulismul este o afectiune rara dar severa cauzata de o toxina produsa de Clostridium botulinum. 
Simptomele clasice ale botulismului includ vederea dubla (diplopia), (imposibilitatea de a mentine pleoapele deschise), tulburari de inghitire, uscarea gurii si slabiciune musculara. Copiii cu botulism prezinta letargie, slabiciune, constipatie, planset slab si scaderea tonusului muscular. Acestea sunt simptomele paraliziei musculare cauzate de toxina bacteriana. Netratate, aceste simptome progreseaza spre paralizia membrelor, a trunchiului si a muschilor respiratori. In botulismul transmis prin alimente simptomele apar la cca 18-36 de ore de la ingestia hranei contaminate dar pot aparea atat dupa 6 ore cat si chiar dupa 10 zile.
Diagnosticul se stabileste dupa anamneza si examen fizic. Totusi uneori sunt necesare investigatii suplimentare, cea mai importanta fiind identificarea toxinei botulinice in serul pacientului si in alimentele consumate. De asemenea, in caz de botulism transmis prin plaga infectata, se poate identifica Clostridium botulinum la nivelul plagii.
Tratamentul consta in administrarea antitoxinei botulinice polivalente, aceasta injectandu-se chiar si la cea mai mica suspiciune. Insuficienta respiratorie si paralizia care apare in cazurile severe necesita ventilatie mecanica cateva saptamani si supraveghere in ATI. Dupa cateva saptamani paralizia diminua. Depistarea precoce previne agravarea progresiva dar recuperarea dureaza tot cateva saptamani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Microbiologie Clostridium Botulinum.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!