Micozele Tomatelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Frunzele pe fata superoara, prezinta la inceput pete de decolorare (galbui) care se pot uni in conditii favorabile dezvoltarii bolii.

Pe fata inferioara a limbului, in dreptul petelor se for- lui are loc ingalbenirea si uscarea frunzelor in totalitate, fructele de pe plantele puternic atacate raman mai mici si nu se dezvolta normal. Miceliul ciupercii Leveillula solanace- fata inferioara a frunzei, conidiofori simpli, cilindrici, la capatul carora se separa o conidie mare, hialina, ovoid-cilindrica. Periteciile sunt brune-negricioase, cu apendici sau fulcre brune si contin asce cu 1-3 ascospori.

mate; din germinarea acestora rezulta filamente, care patrund in frunze prin strapungerea directa a epidermei frunzelor. Infectiile secundare sunt realizate, in acelasi mod de conidii.

In culturile din sera factorii favorizanti sunt temperatura cuprinsa intre 18 C si 24 C si umiditatea relativa a aerului ce variaza intre 70 si 82%. Combatere.

In sere, solarii si camp se va respecta rotatia culturilor (se exclud ardeii si vinetele, care pot fi de asemenea atacate) si se va face dezinfectia solului cu fungicide pe baza de cupru (CuSO4-1%) sau din grupa decarboximide (Captan, Captadin, Foldin, Folpan, Merpan0, 8%). In sera dupa aparitia bolii, temperatura se va ridica cu 2-3 C peste 24 C, iar UR se va reduce sub 75%. La sfarsitul ciclului de cultura, resturile de plante se aduna si se ard. Masurile prezentate, mai sus, vor fi completate cu tratamente chimice: Bavistin, Meto- ben 0, 05%, Karathane 0, 1%, Saprol 0, 1%, Rubigan 0, 03%, Tilt 250-0, 02%, Topas 100-0, 035%. Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Fulvia fulva). Boala este specifica culturilor de tomate protejate sub folie sau sticla. Sunt atacate numai frunzele, care prezinta pete de decolorare cu marginile difuze, iar pe fata inferioara apare un puf de culoare cafenie-maslinie format din conidiofori si conidii.

Frunzele se usuca, dar nu se desprind de pe planta. Datorita infectiei, plantele stagneaza in crestere, la fel si fructe- le. Miceliul ciupercii Fulvia fulva (Cladosporrium fulvum) se dezvolta intercelular si emite prin stomate, fascicole de conidiofori bruni-maslinii, septati, simpli, sau ramificati, cu condii hialine cand sunt tinere si brune la maturitate, de regula bicelulare. Ciuperca persis- ta sub forma de miceliu si conidii pe resturile de plante atacate, iar dupa unii cercetatori si pe seminte. Prezinta un numar foarte mare de rase fiziologice care au fost adunate in 5 grupe majore: A, B, C, D, E. Temperatura de peste 22 C, corelata cu UR maxima (peste 95%), nebulozitate mare si circulatia redusa a aerului la nivelul plantelor, favorizeaza infectia plantelor.

Combatere.

Se va folosi samanta tratata. In sera si solarii, temperatura nu va depasii 22 C atunci cand exista apa pe frunze sau UR depaseste 95%. Etajele inferioare ale plantelor vor fi defoliate pentru o ventilatie mai buna a aerului la nivelul solului.

Irigarea prin brazde reduce atacul. Soiurile Abundo, Bellina, Rianto, Rovato, Solara, Sonatino, Viola ...

Bibliografie:

Profilaxia si terapia integrata a bolilor si daunatorilor plantelor vol.II,Gheorghe Simeria,Gheorghe Popescu,Ioana Grozea,Snejana Damianov,Liana Ailoaie,Doru Petanec,Editura Mirton Timisoara 2003.

www.agroinfo.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Micozele Tomatelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 291 cuvinte
Nr caractere:
13 933 caractere
Marime:
16.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
micoza, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!