Mecanismul respirației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Schimburile gazoase pulmonare se realizeaza datorita succesiunii ritmice a doua procese: inspiratia si expiratia. In inspiratie, aerul atmosferic patrunde rpin caile respiratorii pana la nivelul alveolelor pulmonare, iar in expiratie o parte din aerul alveonar este expulzata in exterior. Acest proces, prin care se face circulatia alternativa a aerului intre mediul extern asi alveolelor pulmonare, constituie ventilatia pulmonara. Inspiratia este un proces activ, care consta in contractia muschilor inspiratori si are drept rezultat marirea volumului cutiei toracice prin cresterea celor trei diametre. Diametrul longitudinal se mareste prin contractia diafragmului, care isi micsoreaza curbura, apasand asupra organelor abdominale, iar diametrele antero-posterior si transversal se maresc prin orizontalizarea, ridicarea si rotatia coastelor, ca urmare a contractiei muschilor intercostali externi. Modificarile de volum ale cutiei toracice determina modificari corespunzatoare ale volumului plamanilor, deoarece prin pleura viscerala plamanii sunt solidari cu cutia toracica. Pelicula de lichid pleural dintre cele doua foite pleurale favorizeaza alunecarea acestora, dar si cresterea coeziunii dintre ele.

Astfel, in inspiratie plamanii urmeaza expansiunea toracica si se destind pasiv. Ca urmare, presiunea intrapulmonara scade cu 2-3mm hg fata de cea atmosferica si de aceea aerul atmosferic patrunde in plamani. In inspiratia fortata actioneaza si muschii inspiratori accesori, contribuind la ridicarea suplementara a coastelor. Expiratia este un proces pasiv in conditii obisnuite, toracele revenind la dimensiunile sale de repaus, ca urmare a relaxarii musculaturii inspiratorii. In conseciinta Plamanii nu mai sunt tinuti in stare de tensine si se retracta. Se cedeeaza astfel, in interiorulr plamanilor, o presiune superioara cu 2-4 mm Hgcele atmosferice, ceea ce face ca parte din aerul introdus anterior sa fie expulzat. Expiratia se realizeza pe seama elasticitatiipulmonare, a elasticitatii cartilajelor costale torsionate si a ligamentelorintinse in timpul inspiratiei. In timpul efortului si in anumite conditi patologice expiratia devine activa, intrand in actiune anumite grupe musclare toracice care, prin contractia lor detrmina tractiunea coastelor in jos si muschii abdominali, a caror contractie coboara rebordul costal si micsoreaza volumul cutiei toracice amplificand bolta diafragmica. Frecventa miscariilor respiratorii in stare de repaus este de 16/ minut la barbat si 18/ la femeie. Frecventa si amplitudinea miscariilor respiratorii variaza in functie de necesitatile organismului in oxigen si mai ales de catitatea de dioxid de carbon produsa.

contribuind astfel la realizarea ventilatiei pulmonare. In inspiratia normala se introduce in plamani un volum de 500 ml de aer, care este eliminat prin expiratie.

Peste volumul curent, o inspiratie fortata poate poate introduce in plamani inca apriximativ 1500 ml de aer, volumul respirator de rezerva ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecanismul Respiratiei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
993 cuvinte
Nr caractere:
6 453 caractere
Marime:
9.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!