Mamifere marsupiale si monoterme

Extras din referat Cum descarc?

Despartite de oceane in ultima suta de milioane de ani, mamiferele cu pung[ 
(sau marsupialele) din Australia, Guineea si America de Sud s-au dezvoltat ca o faun[ separata si deosebit de bogata pentru a exploata nise ce variaza de la deserturi pana la padurile tropicale.
Mamifere marsupiale erau foarte raspandite cand dinozaurii cutreierau Pamantul. In aceea vreme nu existau continente asa cum sunt in preyent, ci o masa imensa de uscat, cunoscuta sub numele de Australia, Antartica, America de Sud, Noua Guinee si insulele din apropiere s-au desrins, cand tensiunea dintre placile tectonice ale Pamantului a determinat fragmentarea Godwanei. Cu timpul mamiferele ancestrale din aceste teritorii au dat nastere la noi specii de marsupiale.
In alte locuri ale lumii, mamiferele noi cu placente au inlocuit speciile cu punga, care au disparut. In cele din urma, continentul Americii de Sud s-a ciocnit cu America de Nord si puntea de uscat rezltata a permis oposumilor marsupiali sa din America de Sud sa patrunda pe uscatul din nord, dominat de mamiferele placente.
Desi mamiferele marsupiale au evoluat separat de rudele lor placentare, ele au pornit cu o genetica identica si imparteau habitate similare. Drept rezultat, evolutia a dat nastere la numeroase specii care exista in duplicat. Exista variante marsupiale de c'ini, pisici, soareci, bursuci, lupi, furnicari si veverite. Desi multe sintre ele seamana izbitor cu corespondentii lor placentari, ele au evoluat in mod independent.
Nasterea marsupiala
Neavand o placenta dezvoltata care sa transporte substantele nutritive, in mod eficient, de la mama la embrion, mamiferele marsupiale nu isi pot creste puii in corp prea mult timp si acestia se nasc doar partial dezvoltati. Puiul nou-nascut se catara pe burta mamei pana la marsupiu, unde se ataseaza pe unul dintre mameloanele sale. Tanarul marsupial nu va da drumul acestui odgon de salvare decat atunci cand va fi capabil de o viata independenta. Desi, im mod miraculos majoritatea puilor isi gasesc drumul dpre adapostul pe care il ofera marsupiul, unii se pierd inevitabil. Pentru a compensa acest fapt, mamiferele marsupiale au dezvoltat o fascinanta strategie ,,de rezerva".
Femeile marsupiale au un vagin dublu si un uter dublu, in care se cuibaresc ovulele. La multe specii, mascului are penisul format din doi lobi, ceea ce permitefecundarea unui ovul in fiecare uter. Nidatia si dezvoltarea celui de-al doileaavul fecundat poate fi intarziata cu saptamani sau chiar luni intregi, pana cand primul pui inceteaza sa mai suga, pregatit sa paraseasca punga marsupiala. Acest fapt permite mamei marsupiale sa continue inmultirea imediat, desi s-ar putea sa nu se mai afle in apropierea niciunui mascul cu care sa se imperecheze. In cazul in care primul pui moare, cel de-al doilea asteapta, pregatit sa preia marsupiul. Marsupialele care duc o viata activa din punct de vedere fizic, precum cangurii, au de obicei un singur pui si un marsupiu adanc, in care il pot tine in timpul sariturilor. Totusi, multe specii de oposumi americani si de mamiferele marsupiale din Australia au opt sau mai multi pui in aceelasi timp. Punga lor este doar o cuta de pile dispusa in jururl mameloanelor. Atasati de un mamelon, pui sunt purtati de mama, atarnand de abdomenul ei. In curand greutatea o va depasi pe cea a femelei, astfel ca indata ce ei vor putea da drumul mameloanelor, ea ii va lasa intr-un cuib.
Diferitele marsupiale au strategii dierite de ingrijire a puilor. Unii pui raman in marsupiu pana cand vor putea alerga destul de repede pentru a putea tine pasul cu mama lor, altii sunt purtati pe spatele acesteia.
Canguri
Toti cangurii au aceeasi forma de baza, cu membre anterioare scurte si membre anterioare lungi, adaptate la sarit. Coada grea este folosita ca organ de echilibru, precum si ca proptea in timp ce animalul paste. 
Cangurii de copac se deplaseaza la fel ca ceilalti cand sunt pe pamant, dar se pot catara agatand crengile si mergand inainte si inapoi,  miscandu-si independent fiecare laba posterioara.
Cangurii masculi sunt mai mari decat femelele -  aproape de doua ori mai mari in cayul de cangur rosu si cangur cenusiu. Acest


Fisiere in arhiva (1):

  • Mamifere marsupiale si monoterme.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!