Maduva Spinării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Maduva spinarii si-a pastrat organizarea metamerica fiind alcatuita din mai multe segmente suprapuse, fiecare dintre ele inervand sche matic un teritoriu cutanat (dermatomer), muscular (miomer) si visceral. Macroscopic metameria este indicata de locul de origine in succesiune regulata, al perechilor de nervi spinali.

Toate neuromerele functioneaza ca un tot sub actiunea coordonatoare si controlul centrilor superiori.

Configuratia externa. Maduva are infatisarea unui cilindru plin, usor turtit in sens anteroposterior. In dreptul regiunilor cervicala intre C3-4-D1-2 si lombara intre D10-L1, maduva prezinta doua regiuni mai voluminoase, intumescenta cervicala (intumescentia cervicalis) si in fumescenta lombara (intumescentia lumbalis), ce corespund radacinilor membrelor si plexurilor brahial si lombar. Intumescenta lombara se ter mina cu conul medular (conus medullaris) continuat cu filum terminale, segment rudimentar al maduvei. Filum terminale prezinta un segment superior inconjurat de cele trei membrane meningeale, avand pe fata laterala cateva fascicule de fibre nervoase, care probabil reprezinta rada cinile nervilor coccigieni 2 si 3 si un segment inferior fuzionat cu dura mater ce se intinde pana pe fata dorsala a primei vertebre cocci giene. Canalul centrnl (canalis centralis) medular se continua in filum terminale pe o distanta de 5-6 mm, apoi se dilata formand ventriculul terminal (ventriculus terminalis). Fata anterioara a maduvei prezinta pe linia mediana un sant larg si adanc, fisura mediana (fissura mediana), in pro funzimea caruia se vede comisura alba (commissura alba). In aceasta fisura, intr-o pasla de tesut conjunctiv pial (linea splendens), se gasesc arterele perforante, ramuri ale arterei spinale anterioare. De o parte si de alta a fisurii se gasesc cordoanele anterioare medulare drept si stang (funiculus anterior), ce se intind lateral pana la santul lateral ventral, locul de emergenta a radacinilor anterioare ale nervilor spinali.

Fata posterioara prezinta pe linia mediana un sant putin adanc, santul median posterior (sulcus medianus sive poste rior) si lateral de acesta, de fiecare parte, cate un cordon posterior (funiculus posterior) ce se intinde pana la santul lateral posterior (sulcus lateralis posterior), locul de intrare a radacinilor posterioare ale nervilor spinali.

In regiunea cervicala a maduvei, fiecare funicul poste rior este divizat prin prezenta unui sant intermediar (sulcus interme dius posterior) in doua fascicule. Intre santul lateral anterior si cel lateral posterior se gaseste cordonul lateral (funitulus lateralis). Configuratia interna. La interior maduva spinarii este alcatuita din substanta alba (substantia alba), periferica, ce inconjoara substanta cenusie (substantia grisea), centrala.

Substanta a1ba formata numai din axoni si glie interfasci culara corespunde fasciculelor ascendente situate in general periferic, celor descendente situate intermediar si celor de asociatie, asezate profund ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Maduva Spinarii - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 463 cuvinte
Nr caractere:
8 202 caractere
Marime:
35.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!