Laptele

Extras din referat Cum descarc?

In functie de continutul in smantana, laptele se clasifica in:
- lapte integral (nesmantanit, asa cum este produs de animalul producator de lapte)
- lapte smantanit total (0,1% grasime), utilizindu-se separatoare mecanice
- lapte smantanit partial (smantanit traditional prin luarea smantanei care se ridica la
suprafata lapetelui sau prin normalizare)
Normalizara laptelui inseamna aducerea laptelui la un continut fix de grasime
Acest lucru de realizeaza prin amestecarea laptelui integral cu cel smantanit.
Laptele din comert este fie smantanit, fie cu 1,6% sau 1,8% sau 2,4% grasime etc.
Se gaseste si lapte cu procent mai mare de grasime.
In functie de tratamentul la care este supus, laptele se imparte in:
- lapte crud (nefiert sau nepasteurizat)
- lapte pasteurizat ceea ce inseamna incalzirea lui in aparate speciale la o
temperatura intre 63-95 grade pentru cateva minute sau char o secunda, in functie
de temperatura. Prin pasteurizare sunt distruse toate formele "vii" ale bacteriilor si
drojdiilor, mai putin sporii. La temperatura ridicata (95) sunt distruse si
majoritatea vitaminelor, de aceea se practica in industrie o temperatura mai joasa.
- Laptele fiert, este laptele pe care il fierbem noi acasa. Temperatura depaseste 100
grade, este distrus cam tot (atat bacterii, drojdii, dar si majoritatea vitaminelor).
Cei mai multi spori sunt distrusi, dar unii spori pot rezista.
- Laptele concentrat se obtine prin eliminarea a 2/3 din apa. Nu prea se mai fabrica.
- Laptele praf se obtine prin uscarea laptelui concentrat, reducandu-se apa la 3%.
- Laptele omogenizat inseamna supunerea la tratamente mecanice pentru
faramitarea si raspandirea omogena in masa laptelui a globuleleor de grasime. In
laptele crud, globulele de grasime au diametrul de 0,5-15 microni. Prin
omogenizare sunt facute si mai mici. Acest lucru face ca gustul laptelui sa fie mai
bun, stimuland papilele noastre gustative pe o suprafata mai mare, dar este
avantajos si tehnologic, laptele fiind mai omogen si grasimea mai fin emulsionata.
2
Cu timpul micile globule de grasime, fiind mai usoare decat laptele se ridica la
suprafata formand stratul de smantana. Omogenizarea ajuta la prevenirea formarii
smantanii
- laptele UHT (Ultra High Temerature) este practic laptele fiert. El este ambalat de
regula in cutii de carton in conditii aseptice. In cutii de carton poate fi ambalat si
lapte pasteurizat. In acest mod, el poate sta nedesfacut la temperatura camerei luni
de zile fara sa se strice.
In comert intalnim de regula:
Lapte pasteurizat partial smantanit omogenizat
Lapte pasteurizat smantanit omogenizat
Lapte UHT (smantanit sau partial smantanit) omogenizat
Diferenta dintre laptele din comert si cel crud-integral (nesmantanit) este faptul ca cel
din comert are extrasa o parte din grasime, deci, este mai slab, dar se poate gasi si
lapte integral. In rest, el este omogenizat ceea ce ii confera un gust mai bun.
Alte diferente nu mai exista intre lapte, nici nu au voie sa umble la continutul de
proteine sau glucide.
In ceea ce priveste vitaminele, este mai bine sa cumparam lapte din comert si sa il
bem fara sa il fierbem caci nu sunt distruse toate vitaminele (de regula vitamina C si
acidul folic sunt distruse, acum depinde la ce temperatura a fost pasteruizat) decat sa
cumparam lapte de la taran care oricum il fierbem. Prin fierbere, repet, se distrug
aproape toate vitaminele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Laptele.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!