Jean Piaget

Extras din referat Cum descarc?

Jean Piaget s-a nascut la Neuchatel (Elvetia) pe 9 August, 1895. A murit in Geneva pe 16 Septembrie, 1980. A fost cel mai mare copil a lui Arthur Piaget, profesor de literatura medievala la Universitate, si al Rebeccai Jackson. La varsta de 11 ani, cand era elev la scoala latina de la Neuchatel a scris o scurta nota despre o vrabie albinoasa. Aceasta scurta nota este considerata ca inceputul unei stralucitoare cariere stiintifice constad in peste saizeci de carti si cateva sute de articole. Interesul sau pentru moluste s-a amplificat in timpul adolscentei tarzii, pana in punctul in care a devenit un malacologist bine cunoscut la terminarea scolii. A publicat numeroase articole in aceasta privinta care au ramas in interesul sau de-a lungul intregii vieti.
Dupa absolvirea scolii, a studiat stiintele naturale la Universitatea din Neuschatel unde a obtinut un Ph. D. In timpul acestei perioade, a publicat doua esee filozofice pe care el le-a considerat drept lucrari de adolscenta dar care au fost importante pentru orientarea generala a modului sau de gandire.
Dupa un semestru petrecut la Universitatea din Zurich unde a aratat un deosebit interes pentru psihoanaliza, a parasit Elvetia pentru a pleca in Franta. Si-a petrecut un an lucrand la Ecole de la rue de la Grange-aux-Belles o institutie pentru baieti creata de Alfred Binet si condusa de De Simon care impreuna cu Binot a desavarsit un test de inteligenta. Acolo Piaget a standardizat testul de inteligenta a lui Burt si a facut primele studii experimentale asupra dezvloltarii inteligentei.
In 1921, a devenit director de studii la institutul J. -J. Rousseau din Geneva la cererea lui Sir Ed. Claparede si a lui P. Bovet. In 1923 s-a casatorit cu Valentine Chatenay. Cuplul a avut trei copii, Jacqueline, Lucienne si Laurent a caror dezvoltare intelectuala a fost studiata de Piaget din frageda copilarie pana cand au inceput sa vorbeasca.
Succesiv sau simultan, Piaget a ocupat cateva posturi: psihologie, sociologie si istoria stiintelor la Neuschatel din 1925 pana in 1929; istoria gandirii stiintifice la Geneva din 1929 pana in 1939; Biroul International de Educatie din 1949 pana in 1967; psihologie si sociologie la Lausanne din 1938 pana in 1951; sociologie la Geneva din 1939 pana in 1952, apoi psihologie genetica si experimentala din 1940 pana in 1971. In 1955, a creat si a condus pana la moarte Centrul International de Epistemologie Genetica.
Intr-o perioada de sase decenii, Jean Piaget a condus un program de cercetari naturalistice care a afectat profund intelegerea noastra asupra dezvoltarii copilului. Piaget si-a denumit lucrarea teoretica generala de baza epistemologie genetica pentru ca a fost in primul rand interesat de cum se dezvolta cunoasterea in organismul uman.
Conceptul de structura congniscibila este central teoriei sale. Structurile cogniscibile sunt modele fizice sau mentale de actiuni care subliniaza acte specifice de inteligenta si corespund unor stadii ale ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Jean Piaget
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!