Intoxicații alimentare cu pesticide

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intoxicatia este o stare mordiba (bolnavicioasa) produsa sub actiunea unei substante exogene sau endogene de natura organica sau anorganica, de provenienta vegetala, animala sau minerala, caracterizata prin tulburari profunde metabolice, uneori cu sfarsit letal.

Efectele toxice asupra organismului, apar in timp in raport de mai multi factori, unele mai prompt, altele mai lent.

Alimentele pot fi considerate factori ai mediului ambiant cu care omul stabileste relatii stranse in toata perioada vietii sale. Cea mai importanta si cea mai veche relatie este determinata de faptul ca alimentele furnizeaza organismului substante nutritive de care acesta are nevoie pentru asigurarea energiei necesare proceselor vitale, pentru sinteza substantelor proprii si repararea uzurii, precum si pentru formarea substantelor active (enzime, hormoni, etc) care favorizeaza desfasurarea normala a proceselor metabolice.

Alimentele trebuie sa asigure cantitati optime din toate substantele de care are nevoie organismul. Numai astfel alimentatia devine o cale eficienta de influientare favorabila a dezvoltarii armonioase fizice si mentale a organismelor tinere, de amplificare a capacitatii de munca si de adaptare la factorii de mediu.

Toxiinfectiile si intoxicatiile alimentare sunt o problema mult mai mare pentru industria alimentara de azi decat in ultimele decade, cativa factorii care au condus la aceasta sunt : identificarea de noi agenti cu risc de boala, faptul ca unii agenti traditionali sunt asociati azi cu alimente care inainte nu prezentau un risc, o crestere a numarului de focare masive de infectie inregistrate, impactul toxiinfectiilor alimentare (TIA) asupra copiilor, varstnicilor. Sub numele de pesticide se grupeaza o serie de substante chimice toxice, intrebuintate in agricultura in vederea protectiei plantelor fata de boli si diversi daunatori, asiguranduse astfel obtinerea unor recolte mari si stabile.

Preparatele contra daunatorilor, au fost cunoscute de foarte mult timp. Datorita progreselor in chimia de sinteza, s-au putut obtine cele mai numeroase si eficace substante. Nu s-a putut realiza dezideratul de a gasi substante nocive numai pentru daunatori si netoxice pentru om sau animale si insecte folositoare.

Toate acest substante sunt periculoase in diferite grade, unele reprezentand toxici dintre cei mai puternici.

Pentru om, riscul de intoxicatie, acuta sau cronica, poate fi de natura profesionala, accidentala sau voluntara si prin contaminarea mediului inconjurator sol, surse de apa, alimente, aer cu mari implicatii ulterioare.

In raport cu actiunea lor principala pesticidele se clasifica in: Fungicide : substante folosite impotriva ciupercilor parazite. Ele includ fungicide anorganice si organice.

In fungicidele anorganice sunt cuprinse urmatoarele substante: fungicide pe baza de sulf, pe baza de cupru, pe baza de staniu, pe baza de mercur, etc.

Fungicidele oraganice cuprind : tiocarbonati, tiourami, clornitrobenzol ...

Bibliografie:

,,Efectele reziduale ale erbicidelor"- Lucian Ghinea, Ioan Vladutu, Mihai Berca, Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1987.

,,Contaminanti in produsele vegetale"- Dr.Ing. Ersilia Alexa, Editura Eurobit, Timisoara, 2003.

,,Toxicologie"-Cornelia Vata,Editura Mongabit,2002

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intoxicatii Alimentare Cu Pesticide
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 412 cuvinte
Nr caractere:
8 944 caractere
Marime:
13.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
pesticide, intoxicatie
Predat:
la liceu
Sus!