Instinctul Reproducerii la Pasari

Cuprins referat Cum descarc?

I.Introducere.pag1
1.Reproducerea.pag2
2.Maturitatea sexuala.pag3
3.Ciclul sexual sezonier si determinarea lui.pag4
4.Monogamie-Poligamie.pag5
5.Poliandria.pag6
6.Imperecherea si pereioada nuptiala.pag7
7.Aparate reproducatoare.pag8
7.1.Aparatul genital femel.pag8
8.Acuplarea.pag9
9.Cuibaritul.pag10
9.1.Alegerea locului pentru cuibarit.pag10
9.2.Cautarea anumitor vecinatati pentru cuibarit.pag11
11.Oul si ponta.pag12
11.1.Numarul pontelor.pag13
12.Clocirea.pag14
12.1.Inceputul incubatiei.pag15
12.2.Durata incubatiei.,.pag15
13.Incheiere.pag16
14.Bibliografie.pag18


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dupa mamifere , pasarile reprezinta cel mai evoluat grup cel mai evoluat dintre vertebrate. Ca si mamferele, ele provin dintr-o ramura reptiliana si pastreaza multe caractere specifice acestora.Spre deosebire de celelalte clase zoologice si in special de vertebrate ,pasarile impreuna cu mamiferele sunt caracterizate printr-o temperatura ridicata si constanta a corpului (homeoterma). 
Dintre caracterele principale ale clasei pasarilor enumeram: pozitie bipeda ,picioare adoptate la alergat, sarit , catarat, inot etc,membrele anterioare transformate in aripi pentru zbor , corpul acoperit cu pene.Inmultirea se face prin oua din care-dupa o perioada de incubatie-ies pui; acestia pot parasi cuibul de indata ce au iesit din ou si s-au uscat (la pasarile nidifuge), sau raman in cuib pana la deplina dezvoltare , cand sunt in stare sa zboare (la nidicole).
Reproducerea
Ca la toate fiintele de pe pamant , reproducerea este unul dintre cele mai puternice instincte care conduc si mentin vietuitoarele in natura.
Prin acest instinct specia isi asigura urmasii care vor inlocui pierderile naturale sau cele cauzate de diferite accidente, iar prin instinctul conservari , ea asigura pastrare indivizilor sai prin grija lor pentru preocupare hranei,precum si prin apararea lor de dusmani.
Spre deosebire de instictul conservarii, care actioneaza in permanenta, in fiecare loc . in fiecare imprejurare, instinctul de reproducere are o periodicitate precis determinata, conditionata de o serie de factori.El nu actioneaza din prima zi de viata,asa cum se intampla cu instinctul conservarii ci are nevoie de un anumit timp , necesar individului ca sa ajunga la maturitate , timp care incepe de la cateva luni , dupa ecloziune si dureaza pana la cativa ani.De asemenea acest instinct dispare mai repede de cel al conservarii , care nu se pierde niciodata in timpul vietii individului.Practic insa ,la pasarile din natura el nu mai ajunge sa dispara , deoarece vigoarea fizica generala a indivizilor scade inainte ca acestia sa -si fi pierdut puterea de reproducere si de cele mai multe ori ei dispar in urma accidentelor.
Desi subordonat in aparenta instinctului conservarii,instinctul pasarilor , si in general a tuturor vietuitoarelor, determina o serie de comportari , obiceiuri si adaptari , uneori de-a dreptul uimitoare si de un mare interes stiintfic.El se manifesta sub toate aspectele: psihic,fizic,fiziologic,producand schimbari adanci asupra individului.
Instinctul reproducerii este acela care determina migratia pasarilor dintr-o parte a pamantului spre cealalta migratie in care ele parcurg mii de kilometri.
Prin instinctul reproducerii si comportarilor determinate de acesta, chiar instinctul permanent al conservarii poate fi eclipsat sau dominat.De aceea , in anumite pierderi ale vietii, instinctul reproducerii depaseste pe acela al conservarii, prin intensitatea si diversitatea manifestata.
Maturitatea sexuala
Dupa cum s-a amintit, maturitatea sexuala nu este atinsa numai atunci cand pasarea si-a implinit cresterea ci mai tarziu , in functie de specie. Domesticirea a redus simtitor perioada ajungerii la maturitate , si porumbeii, de exemplu se pot reproduce incepand de la 3-4 luni dupa parasirea cuibului.De asemenea la gainile domestice maturitatea sexuala poate aparea uneori inainte de terminarea cresterii. Asa se explica de ce cocoseii,inca mici ca talie ,sunt capabili de fecunadatie.Hrana substantiala si usurinta preocuparii ei au produs acest efect asupra animalelor domestice.
Multe pasarele din natura ajung la maturitate intre 8-12 luni; la fel ca unele galinacee (prepelite,potarniche), columbide (turturelele si porumbeii-salbatici), unele stigiforme (cucuvele) si unele anseriforme (ratele).
Paseriformele ,laridele-mici, unele limicole, majoritatea acipitriforme(rapitoare de zi), unele anseriforme(gastele),se reproduc la 2 ani.Cormoranii,fundacii, berzele, leridele-mari si altele se reproduc dupa 3 ani.
Observatiile facute la pasarile tinute in captivitate nu pot avea o deplina valoare stiintifica ,deoarece pasarea, desi matura, poate sa nu depuna oua, iar uneori insasi maturitatea poate fi mult intarziata. Astfel, o femela de Gymnogyps californianus a inceput sa oua in captivitate numai de la 12 ani.
Se cunosc cazuri de precocitate in aparitia maturitatii sexuale nu numai la pasarile domestice ,ci si la cele salbatice .In natura citodata unele femele (la uliul -pasarar,uliul-porumbar) depun oua de la varsta de un an.Precocitarea sexuala a mai fost observata si la alte specii ca :laride,cormoran,soim-calator,stirc rosu.
Adesea, inainte de maturitate , unele pasari se comporta ce femele in fata masculului adult, care cauta sa se imperecheze cu ele facandu-le cunoscuta"curte"prin gesturi si cantece , dar la maturitate aceste false femele se dovedesc a fi masculi (columbide).Faza aceasta de pasivitate a stadiului prematur sexual , asemanatoare firii femelelor mature,determina comportarea de femela in cazurile amintite.


Fisiere in arhiva (2):

  • Cuprins.doc
  • Instinctul Reproducerii la Pasari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!