Influenta Conditiilor Climatice in Cultura de Meristeme la Garoafe

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Conditiile climatice in care se desfasoara o cultura " in vitro" constituie alaturi de mediul de cultura si explant , un factor limitativ, cu implicatii majore in evolutia explantului si reusita obtinerii de neoplantule de garoafe. Dintre cei 3 factori climatici mai importanti - lumina, temperatura si umiditatea - in experienta noastra au fost luati in studiu numai primii 2, cu o influenta directa asupra conditiilor de cultura.
Din studiile noastre reulta ca:
- studiind efectul duratei de iluminare asupra numarului de neoplante formate si inradacinate si a perioadei de cultura s-a constatat ca fotoperioada de 16 ore este optima, fara a afecta calitatea materialului biologic obtinut;
- efectul temperaturii asupra formarii de neoplantule s-a dovedit semnificativ.
INTRODUCERE
Conditiile climatice in care se desfasoara o cultura " in vitro" constituie alaturi de mediul de cultura si explant , un factor limitativ, cu implicatii majore in evolutia explantului si reusita obtinerii de neoplantule de garoafe. 
Dintre cei 3 factori climatici mai importanti - lumina, temperatura si umiditatea - au fost luati in studiu numai primii 2, cu o influenta directa asupra conditiilor de cultura. Umiditatea mediului ambiant s-a considerat ca nu poate influenta semnificativ conditiile " in vitro ", deorece izolarea aseptica cu folie de polietilena ( flacoane) sau folie de aluminiu ( la vase) confera, in general, explantului o umiditate aproape de saturatie. 
Actiunea luminii in cultura de meristeme implica 2 aspecte : unul al cantitatii de lumina, exprimat de perioada de iluminare (fotoperioada) zilnica si intensitatea fluxului luminos si, al II-lea aspect , cel al calitatii luminii, reprezentata de tipul iluminarii si spectrul luminii. 
MATERIAL SI METODE
Pentru a demonstra efectul luminii:
In conditiile specifice de experimentare din laboratorul nostru, s-a initiat un studiu care sa raspunda unor cerinte optime atat sub raportul eficacitatii luminii, cat si al economicitatii culturii. Pentru experimentare s-au folosit tuburi fluorescente de 40W, de productie indigena, cu 2 tipuri de culori "warhwhite" si"daylight" si becuri de incandescenta de 60; 70 si 100W, de tipul "nitraphot".
Pentru ca diferentele rezultate in cultura de meristeme sa fie atribuite exclusiv fotoperioadei, conditiile de experimentare s-au mentinut constante pentru toate variantele.
S-a utilizat un mediu de cultura " agarizat". Temperatura de crestere s-a mentinut la 22 + 10 Celsius, iar iluminarea s-a facut la o intesitate luminoasa de 3200 lucsi, provenita de la 4 tuburi fluorescente " DAYLIGHT" de 40 W.
S-au prelevat numai meristeme apicale din soiul KATYA, de 0,5 mm, cu domul apical si primele 2 perechi de primordii foliare. Fiecare varianta experimentala s-a organizat in 3 repetitii, a cate 20 de meristeme.
S-au prelevat meristeme apicale de 0,5 mm din soiul KATYA. Fotoperioada a fost mentinuta la 16 ore pe zi, iar temperatura la 22 +- 10 Celsius.
S-a urmarit stabilirea unei intensitati optime care sa asigure un procent potrivit de neoplantule de o calitate cat mai buna, intr-o perioada mai scurta si cu un consum de energie economic. S-au facut si unele observatii asupra procesului de rizogeneza.
Privitor la efectul calitatii luminii:
Aspectul calitativ al luminii este de obicei neglijat in studiile privind culturile " in vitro" si aceasta pentru ca tuburile folosite sunt fie confectionate special pentru acest scop sau tuburi obisnuite. Mori si colab. (1969) amintesc de preocupari in aceasta directie, in special in folosirea combinata a luminii fluorescente cu cea incandescenta. 
In scopul utilizarii corespunzatoare a laboratorului nostru cu o instalatie de iluminat cu spectru adecvat culturii " in vitro" la garoafe, s-a organizat o experienta cu 5 variante, utilizandu - se numai lumina fluorescenta : 
-V1 - tuburi Daylight de 40W;
-V2 - tuburi Warmwhite de 40W;
-V3 - tuburi Warmwhite si Daylight in amestec ( la cele 2 variante s-a folosit si o iluminare cu incandescenta)
-V4 - becuri Nitraphot de 60W;
-V5 - becuri si tuburi fluorescente in amestec


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Conditiilor Climatice in Cultura de Meristeme la Garoafe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!