Igiena aparatului respirator

Extras din referat

Omul poate traii cinci saptamani fara hrana , cinci zile fara apa, dar nu poate rezista nici macar cinci minute fara aer. Creierul si inima nu pot suporta lipsa de oxigen. Viata si sanatatea noastra depind , in primul rand , de aportul respirator, de calitatea earului respirat , cat si de prevenirea factorilor de risc.
 Factori de risc 
Mecanicifizicichimicibiologici
-obiecte introduse pe caile respiratorii
-particule de praf din atmosfera-temperatura earului prea scazuta sau prea ridicat -vapori toxici emanati in atmosfera de mijloacele de transport ,fabrici
-nicotina cianhidric, gudroanele din fumul de tigara -microbi
-ciuperci microscopice
 Efectele actiunii factorilor de ris
-asfixie
-hemoragie
-intoxicatie
-silicoza-amigdalita
-laringita-intoxicatie
-asfixie
-bronsita
-cancer-gripa
-amigdalita
-laringita
-bronsita
-pneumonie
-tuberculoza
In cazul necunoasterii efectelor factorilor de risc asupra sistemului respirator , apar diverse boli care afecteaza starea intregului organism.
Amigdalele, aflate la baza limbii, se pot infecta adesea.
Amigdalita poate dauna maxilarelor si chiar inimii Este de preferat inlaturarea lor prin operatie.
Gripa este o boala infectioasa , care se datoreaza unui virus si poate fi periculoasa mai ales pentru copii si la persoanele in varsta Este reomandabila vaccinarea anuala contra virusului.
Laringita este inflamarea mucoasei laringelui datorita iritarii acestuia prin consumul de bauturi reci, suprasolicitarii coardelor vocale, inspirarii pe gura a aerului rece.
Bronsita este inflamare bronhiilor datorita frigului , prafului, gazelor toxice. Forma tabacica a bronsitei , duce la acoperirea cililor mucoasei bronhiilor, cu formarea unui strat ce se incearca a fi eliminat prin accesele de tuse.
Pneumonia este o boala infectioasa a plamanilor.
Tuberculoza este o boala grava a plaminilor prvocata de o bacterie numita bacilul Koch, rezistenta la atacul leucocitelor. Ea se manifesta prin urmatoarele simptome : tuse seaca, slabirea organismului, fata palida si ochi stralucitori, temperatura ridicata la sfarsitul zilei, transpiratie abundenta noaptea.Radioscopia pulmonara evidentiaza in cazul unei tuberculoze in stadiu avansat aparitia in plaman a caverrnelor , unde tesutul pulmonar a fost distrus Bolnavul elimina prin saliva o substanta in care se gasesc bacilii Contaminarea cu bacili se faceprin contat direct cu bolnavul Vindecarea bolii cere timp , tratament medical sustinut , odihna in sanatoriu Si in acest caz este ami usor sa previi decat sa tratezi Prevenirea bolii se face prin vaccinul BCG, care vi se administreaza la scoala , si prin buna igiena generala.
Cancerul pulmonar are drept consecinta distrugerea ireversibila a tesutului pulmonar Cauza principala a declansarii acestei grave maladii este fumatul. Mortalitatea prin cancerul plamanului depinde de varsta la care se incepe fumatul si de numarul de tigari consumate pe zi. Speranta de viata a unui fumator inrait (40 tigari pe zi) este redusa cu opt ani fata de cea a uni nefumator. Tutunul contine numeroase substante toxice nicotina, substante iritante, gudronul, monoxid de carbon.
Din pacate si nefumatorii care traiesc in preajma fumatorilor se inbolnavesc de astm bronsic
In zilele noastre , agravata prin dezvoltarea industriei , inalzirea locuintelor cu carbuni sau petrol si extinderea traficului rutier , poluarea aerului a devenit o sursa importanta a bolilor respiratorii , chiar daca se incearca limitarea cantitatilor de praf si de produsi toxici eliminati in atmosfera.


Fisiere in arhiva (1):

  • Igiena aparatului respirator.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!