Hormonii Sexuali

Extras din referat Cum descarc?

Hormoni sexuali, sau gonadotrofinele, sint hormoni produsi de hipofiza care orchestreaza miliarde de operatiuni biologice in timpul unei vieti, incepand cu semnalarea initiala a diferentieri sexuale a embrionului si mai tarziu a fetusului, pana la structurile care sunt esentialmente masculine sau feminine.
Dar diferentierea sexuala atat expresia ei fizica, cat si comportamentul caracteristic tine mai mult de concentratia diversilor hormoni care circula in sange decat de existenta unor hormoni dominanti.
LH-este hormonul luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben. La barbat, LH stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule. FSH-acest hormon foliculo stimulant este secretat de hipofiza. La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului menstrual. La barbat, el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule. Estrogeni-hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare. Cel mai important este estradionul. Acesti hormoni favorizeaza aparitia cacarcterelor sexuale secundare la pubertate. Ei controleaza la ciclu ingrosarea endometrului. Progesteron- acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important, deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcini. Testosteronul - acest hormon masculin este produs de testicule. El activeaza producerea de spermatozoizi si favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate. Dezechilibrul hormonilor sexuali are rezultate dramatice asupra dezvoltari fetusului. Prea mult estrogen, intr-un moment nepotrivit, poate transforma un organism purtator de gene masculine intr-unul cu infatisare aparent feminina. In mod similar, abundenta de androgeni poate avea ca rezultat organe sexuale masculine la un fetus feminin din punct de vedere genetic.
Desigur, codul genetic al fiecarei fiinte este responsabil cu supervizarea productiei hormonilor sexuali, astfel incat aceste interferente sa nu produca decit foarte rar. Dar oameni de stiinta au descoperit ca mediul in care traim este atat de poluat cu substante chimice, incit accidental se pot produce alterari ale functiilor hormonilor. Pubertatea este consecinta unor modificari endocriniene programate inca de la diferentierea sexuala a embrionului. Hormoni, care aproape ca nu s-au manifestat deloc in primii 10 ani de viata, incep acum sa orchestreze o serie de modificari care diferentiaza trupul masculin de cel feminin, actionand asupra cacarcterelor sexuale si secundare. Cresterea caracterelor sexuale primare incepe atunci cand hipofiza declanseaza secretia a doi hormoni: hormonul luteinizat LH si hormonul folico stimulant. Acesti doi hormoni influenteaza, la baieti, dezvoltarea testiculelor sau gonadelor, care produc testosteronul, iar la fete, maturizarea ovarelor, care vor incepe sa produca doi hormoni cheie, estrogeni si progesteronul.
Sanatatea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Hormonii Sexuali
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!