Habitatul și nișa ecologică

Extras din referat Cum descarc?

Cea mai mare influenta referitor la numarul de indivizi dintr-o comunitate este reprezentata de interactiunea dintre diferite specii ce alcatuiesc aceasta comunitate. Aceste interactiuni includ relatia de concurenta dintre o specie si dintre specii, relatii antagoniste ce include si parazitismul, relatii de coevulutie sau de adaptare.
Atunci cand o sursa de hrana dispune de putine resurse, organismele concureaza pentru aceata sursa si cel care este mai puternic supravetuieste, adica cistiga dreptul la aceasta sursa. Aceasta competetie aprea din cauza ca atat plantele cit si animalele reprezinta resurse care nu pot satisface necesitatile vietii de adult sau de reproducere unei anumite specii sau mai multor specii.
De asemenea in natura sunt intalnite situatii cand o specie dominanta sau un individ ocupa resursele de care au nevoie si cealalalte organisme. De exemplu intr-o cumunitate de plante o anumita planta poate capta sursele da apa si saruri minerale de asemenea si lumina solara intr-o anumita arie, in ciuda faptului ca in acest perimetru mai traiesc si alte plante. Multe animale au o organizare sociala foarte inalta si resursele precum sunt spatiu, hrana s. a sunt impartite de indivizii dominanti ai asa numitei societati. Aceste interactiuni de concurenta duc la crearea unei anumite dominante sociale cand indivizii dominanti pot exclude de la sursa de hrana pe cei subdominanti, sau pot duce la conflicte teritoriale cand indivizii dominanti impart teritoriul in arii de influenta si le apara. Indivizii subdominanti sau cei exclusi din comunitate sunt nevoiti sa traiasca in habitate mai sarace sau fara hrana, sau sa paraseasca arealul. Deseori aceste animale devin hrana pentru consumatorii cuaternari.
Concurenta dintre doi sau mai multi membrii ai unei comunitati duce la divizarea resurselor. Un exemplu elocvent serveste diferitele tipuri de radacini la plante. Unele plante au radacini care folosesc resursele de la suprafata solului altele care folosesc resursele care nu sunt situate la suprafata solului. Unele dintre interactiunile fundamentale dintre animale sunt relatiile antagoniste, ceea ce reprezinta consumarea unui organism viu planta sau animal, de catre alt organism, bineinteles si el viu. Relatiile antagoniste, pe de o parte, asigura fluxul energiei si circuitul materiei, iar pe de alta parte, promoveaza selectia naturala eliberand tot ceea ce este nefertil dintr-o comunitate. De exemplu antilopa consuma plante cu atat cat numarul plantelor este in crestere cu atat si numarul antilopelor va creste de aici rezulta ca antilopile fiind intr-un numar foarte mare vor extermina toate plantele din habitat, deci multe antilope vor deveni slabe si in curand vor muri, aici apar leii care mananca aceste atilope. De asemenea in relatia de mai sus intra si parazitismul ceea ce presupune ca anumite organisme cum sunt puricii traiesc pe contul altor organisme cum sunt lupii, este necesar de mentionat ca in conditii normale ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Habitatul Si Nisa Ecologica
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!