Gutuiul

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 707
Mărime: 315.38KB (arhivat)
Publicat de: Romi Farcaș
Puncte necesare: 0
Universitatea de stiinte agronomice si medicina veterinara. Facultatea de Management, Inginerie si management in alimentatie publica si agroturism.

Extras din referat

Gutuiul

Cydonia Oblonga Mill.

Fam. Rosaceae

Pom fructifer

Denumire stiintifica: Cydonia oblonga

Nume latin : Cydonia oblonga

Familia: Rosaceae

Origine: Asia

Dimensiuni: 1,5 - 6 m

Date generale: Originea gutuiului este în Iran, Caucaz, Asia Mica, Creta (în orasul Cydon se cultiva foarte mult). In prezent se cultiva în Asia, Europa, Africa, America de Nord, Australia.

GUTÚI, gutui, s.m. Pom fructifer cu frunze mari si groase, cu flori albe-roz si cu fructe mari, galbene, acoperite cu puf; mar-gutui (Cydonia oblonga).  Et. nec.

Specii :

- Aromate

- Aurii

- Bereczki

- Champion

- De Constantinopol

- De Husi

- De Portugalia

- Moldovenesti

Climat: gutuiul este foarte adaptabil. Creste in orice conditii, de la partile ceva mai racoroase ale regiunilor subtropicale pana la cele temperate.

Sol: aproape toate solurile sint potrivite, in afara de cele uscate. Gutuiul poate supravietui unei perioade fara prea multa apa, dar asta nu inseamna ca nu trebuie udat. Sint susceptibili la lipsa de fier, prefera solurile usor acide.

Vant: vantul excesiv face sa ingreuneze cresterea, ceea ce poate dauna recoltei.

Plantarea: Daca terenul a mai fost cultivat, incercati sa fertilizati

solul si trebuie sa va asigurati ca are un pH satisfacator.

Se lasa intre pomi distanta de 2,5-3 m. Daca solul este fertil, pomii pot creste mai mari, de aceea trebuie pusi la 4.5 m, adica 370 copaci/ha.

Nutritie: variaza in functie de fertilitatea solului, de varsta. Culoarea frunzelor, cresterea si productivitatea sunt cei mai buni indicatori.

Cei mai potriviti fertilizatori sunt cei micsti.

Alegeti unul care are nitrogen mai mult decit fosfor si potasiu. La fiecare pom aplicati 350 g anual. Se poate adauga mai mult primavara, ajungand pana la 450 g. Se mai adauga toamna 50-100 kg/ha, ceea ce duce la cresterea frunzelor. Puteti folosi si ferilizatori organici.

Toti gutuii au coaja sensibila si sunt sensibili la loviri, chiar si superficiale..

Gutuiul este originar din Asia. La noi creste prin gradini si i se mai spune si alãmâior.

Gutuiul este una dintre speciile cele mai vechi aflate in cultura, fiind semnalat in documente de circa 4000 ani.

Fructele sale erau foarte apreciate la greci, romani si alte popoare, atat pentru consumul in stare proaspata cat si prelucrate.

Importanta acestei specii a scazut treptat, pe masura dezvoltarii altor specii pomicole, in principal marul si parul.

Gutuile se consuma atat in stare proaspata cat mai ales prelucrate si industrializate sub forma de gemuri, compoturi, peltea, marmelada etc. Fructele au un grad ridicat de gelificare, isi mentin aroma, aciditatea si fermitatea si dupa fierbere.

Compozitia biochimica a gutuilor este destul de complexa: zaharuri 6,6% - 13,3%, acizi 0,6 - 1,7%, substante tanoide 0,19 - 0,50%, substante proteice 0,33 - 0,95%, pectine 0,69 - 1,13%, lipide 0,50%, saruri de potasiu 20 mg%, calciu 10mg%, magneziu 8 mg%, fier 0,60 mg%, vitamina C 10-40 mg/ 100g (A. Gherghi 1983).

Preview document

Gutuiul - Pagina 1
Gutuiul - Pagina 2
Gutuiul - Pagina 3
Gutuiul - Pagina 4
Gutuiul - Pagina 5

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Pătrunjel

Petroselinum crispus Fam. Umbelliferae sau Fam. Apiaceae. Denumiri populare- găgăuţ, macdeadon, mirodea, pătlăgele, petrinjei de casă. Plantă...

Căpșunul

Fragaria viridis sau moschata Fam Rosaceae (are aceleaşi proprietăţi ca şi fragul). Denumiri populare: căpşun de grădină, fragi de grădină,...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Valorificarea Potentialului Turistic din Orasul Botoșani

1. Introducere Turismul este o ramură a economiei naţionale, cu funcţii complexe, ce reuneşte un ansamblu de bunuri si servicii oferite spre...

Fertilizarea Solului

Capitolul 1 Chimizarea agriculturii în contextul societăţii contemporane Problema care a preocupat şi preocupă pe numeroşi specialişti şi pe...

Sisteme tehnologice pentru gestionarea fertilității solului în zona Botoșani la ferma SC Agraria SRL

O scurta prezentare a Orasului Botosani Asezare: regiune cuprinsa între Siret si Prut, în extremitatea de nord - est a tarii, la granita cu...

Forme de Aciditate din Sol și Impactul Acestora Asupra Plantelor Agricole

Un factor important în cultura plantelor este aciditatea solului. În ţara noastră solurile sunt acide sau alcaline şi în unele cazuri trebuie...

Marketingul micilor afaceri - firmă de amenajări exterioare

1. Descrierea afacerii 1.1 Descrierea propriu-zisa a afacerii SC. GREENLAND SA. este o societate pe acţiuni cu un număr de patru acţionari,...

Particularități și Tehnici de Utilizare a Gutuiului în Gastronomia Internațională

Introducere Printre culturile pomicole din Republica Moldova gutuiul trebuie să-şi ocupe locul cuvenit. Cultura gutuiului capătă o importanţă...

Preparate enzimatice utilizate la obținerea sucurilor de fructe

I. Introducere Cercetările realizate in ultimele 2 decenii au arătat că într-un număr mare de fructe și țesuturi din plante, aromele de compuși...

Stabilirea liniei tehnologice privind obținerea compotului de gutui

1. CARACTERISTICILE MATERIEI PRIME ȘI A PRODUSULUI FINIT 1. CARACTERISTICILE MATERIEI PRIME ȘI A PRODUSULUI FINIT 1.1 Caracteristicile materiei...

Ai nevoie de altceva?