Genul Streptococcus

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1543
Mărime: 28.09KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Definitie

Streptococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara, Gram-pozitive, dispuse in lanturi sau perechi, imobile, facultativ anaerobe (se pot dezvolta la presiuni reduse ale oxigenului, dar si in absenta acestuia), catalazo-negative (nu descompun peroxidul de hidrogen in apa si oxigen; catalaza este o enzima care se gaseste in organitele celulare numite peroxizomi si este utilizata la identificarea bacteriilor- nu este prezentă în streptococi, dar este prezentă în stafilococi), nesporulate; majoritatea speciilor de Streptococcus sunt hemolitice, iar unele pot prezenta capsula (invelis cu rol de apărare bacteriană împotriva procesului de fagocitoză).

Habitat

Majoritatea speciilor apartin florei normale ce colonizeaza tegumentele si mucoasele.

Clasificare

Streptococii sunt clasificati pe baza aspectului hemolizei (distrugere a hematiilor cu eliberarea hemoglobinei) pe agar - sange, dar si pe baza antigenicitatii carbohidratului C continut de peretele celular (clasificare Lancefield).

1 - Clasificare pe baza aspectului hemolizei pe agar-sange:

- streptococi β - hemolitici - coloniile pe agar-sange sunt inconjurate de o zona clara de hemoliza, completa, in care hemoglobina este complet metabolizata

- streptococi α - hemolitici - coloniile pe agar-sange sunt inconjurate de o zonă de hemoliză verzuie, incompleta, produsa de apa oxigenata, in care hemoglobina este partial lizata

- streptococi α’ – hemolitici - coloniile sunt inconjurate de o zonă de hemoliză alfa înconjurată la randul ei de o zonă îngustă de beta-hemoliză

- streptococi gamma (nehemolitici) – streptococii din aceasta grupa nu elaboreaza hemolizine, deci semnifica absenta macroscopica a zonelor hemolitice vizibile.

2 - Clasificarea antigenica Lancefield – pe baza prezentei carbohidratului C in peretele celular:

Polizaharidul C este un un antigen cu specificitate de grup, prezent la toate grupele de streptococi, cu excepţia grupei D, a streptococilor viridans şi a pneumococului (streptococi negrupabili deoarece nu au antigenul de grup). După natura antigenului polizaharidic C din peretele celular (antigen specific de grup), streptococii se impart in grupe serologice notate cu literele mari ale alfabetului latin. Pâna in prezent s-au identificat serogrupele notate de la A Ia H si de Ia K Ia V (aceste serogrupe sunt identificabile prin reacţii de aglutinare).

In practica curenta a laboratoarelor se utilizeaza criteriul filogenetic de clasificare realizat pe baza analizelor efectuate prin metode ale biologiei moleculare. Astfel se disting 6 grupări de specii în cadrul genului Streptococcus:

I. Grupul piogenic

II. Grupul anginosus

III. Grupul mitis

IV. Grupul salivarius

V. Grupul bovis

VI. Grupul mutans

I. Grupul piogenic

Din acest grup fac parte - 1. Streptococcus pyogenes

2. Streptococcus agalactiae

3. Streptococi grupele C, G

1. Streptococcus pyogenes

- sunt streptococi beta - hemolitici de tip A; de asemenea sunt singura specie a grupului Lancefield A.

Preview document

Genul Streptococcus - Pagina 1
Genul Streptococcus - Pagina 2
Genul Streptococcus - Pagina 3
Genul Streptococcus - Pagina 4
Genul Streptococcus - Pagina 5
Genul Streptococcus - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Genul Streptococcus.docx

Alții au mai descărcat și

Microorganisme în biotehnologiile aplicate pentru protecția mediului - clasificare și rol

1.INTRODUCERE Conform ONU, biotehnologia este definită drept: Orice aplicație tehnologică care utilizează sisteme biologice, organisme vii, sau...

Bacterii

Bacteriile sunt microorganisme monocelulare de tip procariot cu un cromozom unic, cu dimensiuni medii între 0,5-0,8 μm, care se înmulţesc asexuat...

Metode molecular-genetice pentru identificarea patogenului Candidă

1. Introducere Candida este un microorganism comun care se regăseşte la om cât și la unele animale . Genomul standard C. albicans este un diploid...

Aplicații ale bacteriilor în biotehnologii

Bacteriile si parti din bacterii, in special enzime, sunt folosite in aplicatii biotehnologice pentru a monitoriza nivelurile critice de compusi in...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii

INTRODUCERE În ultimii ani, termenul de „probiotic” este din ce în ce mai folosit, atât în mass-media, cât şi pe internet, în publicaţiile de...

Salamul Bănătean

CAP. I. GENERALITATI 1.1. Introducere Dintotdeauna, asigurarea alimentatiei a fost una din problemele vitale ale omenirii. Despre mâncare se...

Biotehnologia obținerii dextranului prin cultura speciei leuconostoc mezenteroides

INTRODUCERE Datorită proprietăţilor sale fizico-chimice (greutate moleculară medie, distribuţie a greutăţii moleculare şi structura moleculară),...

Sisteme Enzimatice

Scurt istoric Reactiile enzimatice au fost folosite din timpurile cele mai vechi pentru fabricarea vinului, a otetului, a berii si a branzei. O...

Microorganisme dăunătoare laptelui și produselor lactate

1.Laptele-si produsele lactate Laptele si produsele obtinute din el contin majoritatea substantelor nutritive necesare organismului, într-o...

Microbiologia Laptelui

I.Introducere Laptele este un amestec complex în care pot avea loc diverse procese elementare, de natură chimică, enzimatică, biochimică şi...

Salam Bihor

Introducere Una dintre cele mai importante ramuri ale industriei alimentare constituie industria cărnii, care este sursa principală din raţia...

Proiectarea secției de fabricarea brânzei de vaci

Laptele este alimentul cel mai complet şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza in nutriţia omului. Laptele mai...

Ai nevoie de altceva?