Genul Streptococcus

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Streptococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara, Gram-pozitive, dispuse in lanturi sau perechi, imobile, facultativ anaerobe (se pot dezvolta la presiuni reduse ale oxigenului, dar si in absenta acestuia), catalazo-negative (nu descompun peroxidul de hidrogen in apa si oxigen; catalaza este o enzima care se gaseste in organitele celulare numite peroxizomi si este utilizata la identificarea bacteriilor- nu este prezenta in streptococi, dar este prezenta in stafilococi), nesporulate; majoritatea speciilor de Streptococcus sunt hemolitice, iar unele pot prezenta capsula (invelis cu rol de aparare bacteriana impotriva procesului de fagocitoza).
Habitat
Majoritatea speciilor apartin florei normale ce colonizeaza tegumentele si mucoasele.
Clasificare
Streptococii sunt clasificati pe baza aspectului hemolizei (distrugere a hematiilor cu eliberarea hemoglobinei) pe agar - sange, dar si pe baza antigenicitatii carbohidratului C continut de peretele celular (clasificare Lancefield).
1 - Clasificare pe baza aspectului hemolizei pe agar-sange:
- streptococi ? - hemolitici - coloniile pe agar-sange sunt inconjurate de o zona clara de hemoliza, completa, in care hemoglobina este complet metabolizata
- streptococi ? - hemolitici - coloniile pe agar-sange sunt inconjurate de o zona de hemoliza verzuie, incompleta, produsa de apa oxigenata, in care hemoglobina este partial lizata
- streptococi ?' - hemolitici - coloniile sunt inconjurate de o zona de hemoliza alfa inconjurata la randul ei de o zona ingusta de beta-hemoliza
- streptococi gamma (nehemolitici) - streptococii din aceasta grupa nu elaboreaza hemolizine, deci semnifica absenta macroscopica a zonelor hemolitice vizibile.
2 - Clasificarea antigenica Lancefield - pe baza prezentei carbohidratului C in peretele celular:
Polizaharidul C este un un antigen cu specificitate de grup, prezent la toate grupele de streptococi, cu exceptia grupei D, a streptococilor viridans si a pneumococului (streptococi negrupabili deoarece nu au antigenul de grup). Dupa natura antigenului polizaharidic C din peretele celular (antigen specific de grup), streptococii se impart in grupe serologice notate cu literele mari ale alfabetului latin. Pana in prezent s-au identificat serogrupele notate de la A Ia H si de Ia K Ia V (aceste serogrupe sunt identificabile prin reactii de aglutinare). 
In practica curenta a laboratoarelor se utilizeaza criteriul filogenetic de clasificare realizat pe baza analizelor efectuate prin metode ale biologiei moleculare. Astfel se disting 6 grupari de specii in cadrul genului Streptococcus: 
I. Grupul piogenic
II. Grupul anginosus
III. Grupul mitis
IV. Grupul salivarius
V. Grupul bovis
VI. Grupul mutans
I. Grupul piogenic
Din acest grup fac parte - 1. Streptococcus pyogenes
2. Streptococcus agalactiae
3. Streptococi grupele C, G
1. Streptococcus pyogenes
- sunt streptococi beta - hemolitici de tip A; de asemenea sunt singura specie a grupului Lancefield A.


Fisiere in arhiva (1):

  • Genul Streptococcus.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!