Genul Neisseria

Extras din referat Cum descarc?

Gonococul si meningococul
Definitie
Sunt diplococi Gram-negativi, reniformi, cu fetele adiacente aplatizate, cu aspect de boaba de cafea, imobili, nesporulati, strict aerobi.
Habitat
N. gonorrhoeae se poate gasi la nivelul mucoaselor genitale la gazdele infectate (indiferent daca infectia este sau nu simptomatica).
N. meningitidis a fost izolata la persoane sanatoase de la nivel nazal sau faringian. Portajul rinofaringian reprezinta sursa epidemica majora si poate fi punctul de plecare al meningitei. La pacientii cu meningita meningococica, germenul se multiplica in lichidul cefalorahidian (LCR).
Diagnosticul de laborator in infectii produse de Neisseria gonorrhoeae
Exista 2 forme de transmitere: pe orizontala, prin contact sexual neprotejat si pe verticala, de la
mama la fat in timpul nasterii naturale.
Diagnosticul se face pe baza culturilor din secretiile vaginale sau uretrale. Pentru recoltarea acestor secretii se foloseste un tampon de bumbac, care este apoi trimis la laborator pentru testare. Rezultatele sunt disponibile in aproximativ 3 zile. Recoltarea nu este dureroasa si poate fi facuta chiar si la persoanele asimptomatice.
I. Recoltarea produsului patologic:
- secretie uretrala, secretie vaginala, secretie prostatica; la femei se recolteaza in timpul sau la sfarsitul ciclului menstrual
- secretie faringiana
- urina
- secretie conjunctivala la noul nascut care se infecteaza de la mama
Diagnosticul de laborator in infectii produse de Neisseria meningitidis
I. Recoltarea produsului patologic: LCR, exudat nazal sau faringian, sange pentru hemocultura.
Rezistenta: sunt foarte sensibili la temperatura camerei, la uscaciune, de aceea recoltarea se face la patul bolnavului!!!
II. Examenul microscopic direct pt gonococ: La examenul microscopic al frotiurilor colorate gram sau cu albastru de metilen se observa coci gram(-), sub forma de boaba de cafea, dispusi in diplo, situati intra- sau extracelular.
Examenul microscopic direct pt meningococ: La examenul microscopic al frotiurilor colorate gram sau cu albastru de metilen se observa coci gram(-), incapsulati, sub forma de boaba de cafea, dispusi in diplo, situati intra- sau extracelular.
III. Izolarea (Cultivarea):
Gonococul este exigent la cultivare. Pentru izolarea lui se utilizeaza medii imbogatite cu ser sangvin, extract de drojdii, lichid ascitic, etc (mediul HYL, Thayer-Martin, geloza-ciocolata). 
Meningococul este si el exigent la cultivare. Se cultiva doar pe medii imbogatite cu sange sau ser - geloza-ser, geloza-sange, geloza-ciocolata, mediul Mueller-Hinton - si preincalzite in termostat. 
Incubarea se face in atmosfera umeda cu 10% CO2, 24-48 ore la 37*C.


Fisiere in arhiva (1):

  • Genul Neisseria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!