Genele și ADN

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Genele si ADN-ul reprezinta noutati pentru noi. povesti despre clonari, mancare modificata genetic, copii proiectati si testarea ADN-ului aparpe primele pagini aproape in fiecare zi.

In ultimi 50 de ani, geneticienii au trecut dincolo de intelegerea genelor si a ADN-ului, si au invatat cum sa le schimbe sau sa le modifice genetic. Aceasta inseamna ca ei pot schimba modul in care fiintele functioneaza si pot inventa noi varietati de animale si plante. Genetica este, de asemenea, in spatele multor inventii si descoperiri. Genele sunt instructiunile care-i fac pe oameni, animale si plante sa functioneze. Ele se gasesc in interiorul celulelor din care sunt alcatuite toate fiintele. Genele sunt alcatuite dintr-un element chimic numit ADN. Astfel, genele noastre inseamna deseori acelasi lucru.

Mult timp, oamenii de stiinta nu au stiut cum functioneaza fiintele. Genele si ADN-ul au fost intelese abia in ultimii o suta de ani. Astazi, oamenii de stiinta care se ocupa de gene cunosc multe lucruri despre modul in care functioneaza genele sicum controleaza ele celulele si intreaga viata a fiintelor vii.

Multi oameni sunt ingrijorati de avansare geneticii. Ei cred ca alterarea genelor si schimbarea fiintelor ar putea fii periculoasa. Multi oameni protesteaza impotriva unor tipuri de genetica.

-reprezentarea genomului: oamenii de stiinta au alcatuit o harta a genomului uman. Acesta este setul complet al genelor de care este nevoie pentru a crea si a face sa functioneze o fiinta umana.

-clonarea: oamenii de stiinta au folosit genetica pentru a face clone ale multor tipuri de plante si animale. -copii proiectati: unele boli pot fii transmise de la parinti la copii. Medicii pot ajuta un cuplu sa aiba un copil sanatos, verificand celulele inainte ca acesta sa inceapa sa creasca.

-modificarile genetice: aceasta inseamna schimbarea genelor plantelor si animalelor, pentru a le face sa functioneze diferit.

De exemplu oamenii de stiinta au creat un soarece care straluceste in intuneric.

-prepararea medicamentelor: oamenii de stiinta au proiectat o bacterie modificata genetic care poate produce substante folositoare pentru organismul uman, ca insulina, care este folosita pentru a trata o boala numita diabet.

-amprenta ADN: din cauza faptului ca fiecare om are propriul ADN un test al amprente ADN poate fii folosit pentru a prinde un criminal, folosindu-se o monstra de piele sau alte celule.

Organismele vii sunt alcatuite din celule microscopice. Un om are, de exemplu, pana la 100 de trilioane de celule.

O celula obisnuita are un nucleu, sau unitate de control, cu un set de gene in interior. Ele controleaza celula dandu-i instructiuni.

Fiecare specie sau tip de organism viu are setul sau de gene in interiorul celulelor. Ele fac ca speciile sa creasca si sa functionefe intr-un mod specific. Iata de ce oamenii, cainii si caracatitele, de exemplu, arata diferit.

Celulele nu folosesc toate genele lor o data. In schimb, fiecare set de gene ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Genele Si Adn
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 260 cuvinte
Nr caractere:
6 674 caractere
Marime:
14.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
adn, gene
Predat:
la liceu
Sus!