Gastronomia Ucigasa

Extras din referat Cum descarc?

Un vechi proverb spune ca mancam ca sa traim nu traim ca sa mancam! Oricine saliveaza mai mult sau mai putin, in fata unor bunatati culinare cu aspect si gust apetisant. Fie ca suntem pofticiosi sau nu, salivam intens in momentul in care zarim un hemburger crocant sau o portie de cartofi prajiti, uitand de cele mai multe ori modul in care aceste alimente au fost preparate.
Alimentele pot fi considerate factori ai mediului ambiant cu care omul detine stranse legaturi in tot cursul existentei sale. Cea mai vache si cea mai importanta relarie este det de faptul ca alimentele furnizeaza organismului subst nutritive de care acesta are nevoie pt asigurarea energiei indispensabileproceselor vitale, pt sintetizarea subst proprii si repararea uzurii precum si pt formarea subst active (hormoni si enzime) care favorizeaza desf normala a proceselor metabolice. O alimentatie corecte presupune insa indeplinirea si a unei conditii esentiale: produsele consumate sa fie lipsite de agenti nocivi sau acestia sa se gaseasca sub limitele daunatoare. Substantele nocive pot proveni din cauze si surse multiple: -subst formate prin degradarea unor subst nutritive: lipide glucide proteine -constituienti naturali ai unor alimente cum sunt: toxinele ciupercilor otravitoare, solanina din cartofii incoltiti etc.
-toxine sintetizate de unele mucegaiuri si bacterii: micotoxine etc.
-substante ajunse in alimentatie ca poluanti chimici -conservanti, antioxidanti, coloranti, aromatizanti    Culoarea hranei este si ea importanta, fapt subliniat si de zicala populara  a manca din ochi. Exista numeroase motive pentru care sunt folositi colorantii in alimente: -compenseaza pierderea culorii naturale, datorita proceselor fizice cum ar fi expunerea la lumina, la umezeala etc.
-cresc intensitatea culorii naturale -corecteaza variatia naturala a culorii -asigura o culoare produselor lipsite in mod natural de ea -anumite produse necesita un aspect atractiv (dulciurule) -protejeaza aromele si vitaminele de pericolul degradarii la lumina solara Aditivii coloranti pot fi -naturali (pigmenti obtinuti sau derivati din surse naturale); -artficiali Acestia din urma prezinta avantaje pur economice. In cazul sugarilor si copiilor alimentele care contin oricare din acesti coloranti trebuie evitate. In urma consumului in cantitati mari a produselor bogate in coloranti pot aparea urmatoarele afectiuni unele din ele mortale: -dureri de cap -urticarie -imflamarea pleoapelor, buzelor, a limbii sau a mainilor -tumori renale sau tioridiene -reactii alrgice -indigestie, greata, stari de voma Toti aditivi produc reactii alergice mai mult sau mai putin manifestate, cele mai afectate persoane fiind cele alergice la aspirina si cele cu astma bronsic. Alimente care contin coloranti sunt: sucuri, dulciuri, guma de mestecat, jeleuri, gemuri, marmlade, mustar, conserve, sosuri, inghetata, ciocolata etc.
Lista e pe departe cea mai completa, lista ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Gastronomia Ucigasa
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!