Funcția de reproducere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu mult inainte de nasterea oricarui om, au loc numeroase procese care-i pregatesc venirea pe lume. Una din insusirile fundamentale ale oricarei fiinte vii care deriva din metabolism este si are capacitatea de a se inmulti, de a se reproduce. REPRODUCEREA este o lege generala a perpetuarii vietii, conform careia fiintele vii continua sa traiasca prin urmasi. De la aceasta regula nu este exceptat nici omul. Omul este specia cu cea mai lunga copilarie. Omul este un copil pana la varsta de 10-12 ani si abia dupa 20 de ani se separa de familia in care s-a nascut si a crescut intemeindu-si -prin casatorie- o familie proprie. Incepand cu 11 ani la fete si 13 ani la baieti, incepe perioada pubertatii, in care transformarile anatomice, morfologice, fiziologice si psihice pregatesc maturizarea sexuala. Pubertatea incepe printr-o perioada de crestere accelerata in lungime: copiii par lungi si slabi.

cresterea oaselor bazinului, acumularea de tesut gras in regiunea coapselor, proieminarea sanilor, apare acneea juvenila si prima menstruatie. La baieti se dezvolta umerii si muschii, de asemenea organele genitale externe, creste parul pubian si axilar, se ingroasa vocea, apare acneea juvenila.

In aceasta perioada isi incep activitatea gonadele barbatesti (testiculele) si gonadele femeiesti (ovarele). Gonadele barbatesti (testiculele) produc celule barbatesti numite spermatozoizi. Spermatozoidul este o celula mobila, cu aspect flagelat format din trei regiuni: capul- voluminos, contine nucleul si prezinta o formatiune mai ascutita numita acrozom, cu ajutorul careia spermatozoidul rupe membrana ovuluilui in timpul fecundatiei; gatul; coada- reprezinta cea mai mare parte a spermatozoidului si permite innotarea acesuia cu o viteza de 2-3 mm/ora. Spermatozoidul traieste aproximativ 48-72 de ore si innoata in lichidul spermatic. Activitatea gonadelor barbatesti continua toata viata. Gonadele femeiesti (ovarele) produc lunar cate un ovul care va fi captat de trompa uterina. Traieste numai 24 de ore. Activitatea gonadelor femeiesti dureaza pana in jurul varstei de 50-55 ani.

Structura organelor de reproducere este diferita de la un sex la altul; forma si asezarea lor deosebita, constituie elemente importante de cunoastere si diferentiere a sexului mascul de cel femel.

Organele sexuale barbatesti la om sunt situate aproape in intregime in afara abdomenului. Ele sunt alcatuite din doua organe ovoide, numite testicule si un organ cilindric, numit penis.

Testiculele au forma si marimea unei prune si sunt asezate intr-un sac mic din piele, numit scrot. Ele indeplinesc importanta functie de a produce spermatozoizi, celulele sexuale barbatesti. Spermatozoizii, cuprinsi intr-un lichid albicios (lichidul spermatic), strabat o cale destul de intortochiata de la testicul, prin canalul seminal si uretra, spre exterior. Uretra devine astfel o cale comuna de eliminare a urinei si a lichidului spermatic. Ea trece, la barbat, prin interiorul penisului.

Organele sexuale ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functia de reproducere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 275 cuvinte
Nr caractere:
7 112 caractere
Marime:
10.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
reproducere, biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!