Fotosinteza

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oamenii tind sa asocieze energia cu miscarea, dar chiar si cel mai inert organism absoarbe, depoziteaza si foloseste energie. O planta verde o absoarbe de la soare, un animal o consuma sub forma de hrana. Intreaga energie fie animala sau vegetala provine de la soare: un mare reactor termonuclear, care genereaza o sursa continua de energie in timp ce transforma hidrogenul in heliu. Energia este radiata in sistemul solar, invaluind fiecare planeta in lumina si caldura, dar, din cate stim, numai pe Pamant s-au dezvoltat forme de viata capabile sa absoarba energia soarelui si sa o foloseasca pentru a-si alimenta propriile activitati. Deoarece transforma lumina solara in energie, plantele reprezinta o veriga vitala in lantul vietii pe Pamant. Modul in care lucreaza acesti factori de energie este un miracol care egaleaza insasi minunea vietii.

O planta verde este o uzina chimica ce functioneaza cu energie solara, adunand din mediul inconjurator substante chimice simple si transformandu-le in compusi organici complecsi hidrati de carbon, proteine si grasimi substante care depoziteaza energie sau sunt elemente de baza ale celulelor vegetale. Alte organisme trebuie sa-si procure partea lor din energia soarelui indirect, furand compusii chimici bogati in energie formati de plantele verzi. Unele dintre acestea sunt paraziti ai plantelor, precum funga care absoarbe energia din copac, dar hotii mai evidenti sunt cei care fura energia mancand-o - animalele. Unele dintre acestea se hranesc direct cu plante, altele consuma mancatorii de plante, dar toate se bazeaza pe energia pe care plantele o absorb de la soare. Plantele sunt industrii chimice vii in care au loc reactii complexe, iar in timpul procesului ele absorb si degaja gaze esentiale pentru viata. Cat de importante sunt ele pentru mediul nostru inconjurator si pentru clima este dovedit de efectele dramatice ale pierderii padurilor tropicale. Mediul inconjurator are de asemenea un efect important asupra dezvoltarii plantelor. Radiatiile ultraviolete care ajung la Pamant prin gauri ale stratului de ozon pot incetini cresterea sau producerea unor plante.

Multe plante au o structura interna similara, chiar daca pot arata diferit, asa cum ar fi un ghiocel fata de un copac gigantic. Reteaua de tuburi care duce substantele nutritive si mesagerii chimici in corpul plantei, acolo unde sunt necesari, este vascularizata si se extinde in toate partile plantei: radacini, tulpina, frunze. Ele sunt ca si reteaua de vene si artere in corpul uman, acest fel de circulatie nefiind prezent la animale.

O planta poate sa fie crescuta in nisip sterilizat cu conditia sa fie tinuta la lumina si sa i se asigure cateva substante chimice esentiale in principal azotati, fosfati si saruri de potasiu (principalele ingrediente ale oricarui ingrasamant artificial), plus hidrogen si oxigen sub forma de apa, precum si dioxid de carbon si oxigen din aer. Exista doua tipuri principale de celule in legatura ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fotosinteza - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 582 cuvinte
Nr caractere:
7 682 caractere
Marime:
201.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
planta, fotosinteza
Predat:
la liceu
Sus!