Fluturi si Molii

Extras din referat Cum descarc?

Fluturi si molii

Lepidopterele, nume generic dat tuturor speciilor de fluturi si molii, au aparute pentru prima data cu peste 100 de milioane de ani in urma in perioada dinozaurilor, si in ciuda unui ciclu de viata complicata, ele au o serie de mijloace istete care le ajuta sa supravietuiasca in mediul lor.

Lepidopterele se gasesc in aproape toate colturile lumii, in afara de Polul Nord si Polul Sud. Chiar si in regiunea arctica exista fluturi care rezista in timpul iernii lungi pentru a se bucura de scurta vara arctica. Ei sunt mai raspanditi la tropice decat in America de Nord si in Europa, dar numai in Marea Britanie, de exemplu, exista 2.500 de specii diferite de fluturi si molii.

Ei se gasesc intr-o mare varietate de habitate. Unii traiesc in munti, la inaltimi mari, pe cand altii traiesc numai pe insule oceanice, iar unele molii chiar isi petrec majoritatea vietii in ape dulci - chiar si fluturii maturi inaripati inoata pe sub apa. in ape sarate nu traiesc lepidoptere, dar se stie ca si dintre insecte, cele mai adaptate si mai raspandite vietati, numai foarte putine traiesc in apa sarata.

Fluture sau molie?

Ordinul Lepidoptera are doua subordine: Homoneura si Heteroneura. La prima vedere speciile din cele doua subordine sunt greu de deosebit, deoarece ele au multe asemanari. O diferenta generala este ca speciile din cel de-al doilea subordin, fluturii, au pe cap antene prevazute cu noduri la capete, pe cand cele din primul, moliile, au antene subtiri, ascutite sau "impanate".

Exista si diferente intre felul in care aripile sunt unite cu cele posterioare pe cele doua laturi. Mai exista si alte diferente mici. De exemplu, majoritatea speciilor de molii zboara in timpul noptii si majoritatea speciilor de fluturi zboara in timpul zilei. Insa pentru a complica lucrurile, exista unele specii de molii care zboara in timpul zilei, la fel cum si printre fluturi exista specii care zboara in timpul noptii. De asemenea, oamenii le considera pe primele niste vietati neinteresante - niste insecte maro "imblanite" care flutura in jurul luminii. Dar de fapt printre ele exista multe specii frumos colorate, asa cum exista si fluturi neinteresanti. Ba mai mult, exista peste 15.000 de specii de fluturi, dar peste 150.000 de specii de molii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fluturi si Molii.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!