Floarea soarelui plantă oleiferă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Floarea soarelui (Helianthus annuus L.) se afla pe locul al treilea intre plantele oleifere ierboase.

Fructele (achenele) de floarea soarelui contin, in procent de cca. 50%, ulei cu calitati alimentare de exceptie si grad ridicat de conservabilitate, se utilizeaza in alimentatia umana (rafinat) si in industria alimentara (margarine, conserve, sapun, lecitina, fosfatide, etc.). Prin industrializare, dupa extragerea uleiului, raman sroturile, utilizate ca sursa de proteina in hrana animalelor si materie prima pentru concentrate de proteine in industria mezelurilor.

Din cojile semintelor se fabrica furfurolul folosit in industria fibrelor artificiale, a maselor plastice. Macinate, cojile se folosesc la fabricarea drojdiei furajere, circa 150 kg /tona produs.

Capitulele se utilizeaza in hrana animalelor, tulpinile sunt utilizate drept material combustibil sau in industria materialelor de constructii. Fiind o apreciata planta melifera, floarea soarelui asigura, in perioada infloririii, 30-130 kg miere/ha. Uleiul din floarea soarelui este un amestec de: 95% trigliceride (formula CxHyOz) si 5% acizi grasi liberi. Este un ulei semisicativ caracterizat printr-un indice de iod de 132 si o aciditate de 0, 05. El nu contine poluanti periculosi cum sunt: benzen, plumb sau metale grele.

Amplitudinea autoinflamarii = 30. In ultima perioada se discuta tot mai mult de folosirea uleiurilor vegetale ca biocarburanti. Uleiul din floarea soarelui, utilizat ca si carburant are avantajul ca este usor de pastrat, este stabil, nu este periculos, este putin poluant, nu are risc foarte mare de inflamare si are un indice de evapoare aproape de zero. Uleiul din floarea soarelui contine intre 10-15% oxigen, ceea ce duce la ameliorarea combustiei si la diminuarea nivelului poluarii.

Utilizarea florii soarelui in constructii este un alt motiv de cultivare a acestei plante.

Floarea soarelui are rolul de a stopa procesul de descompunere si de mineralizare a CO2. De exemplu o casa de 100 mp construita din brichete de floarea soarelui poate absorbi pana la 30 tone de CO2. Brichetele cu dimensiuni de 50/20cm realizate din 3/4 tulpini de floarea soarelui si 1/4 var alb sunt usoare si rezista la presiuni cuprinse intre 5-10 tone/metru liniar.

Date privind dinamica productiei in perioada cuprinsa intre 1995-2004 Zone de favorabilitate: 1. zona foarte favorabila (zff): - zonele din Campia Romana, sudul Dobrogei si Campia Olteniei (soluri de tip cernoziomic, continut ridicat de elemente nutritive, capacitate sporita de retinere a apei); Hibrizi recomandati : Alex, Decor, Favorit, Festiv, Fundulea 206, Justin, Performer, Super 2. zona favorabila (zf): - Campia de Vest (jud. Timis, Arad, Bihor, Satu-Mare) - soluri cernoziomice profunde, cantitati relativ ridicate de precipitatii) - zone neirigate din Campia Romana si Podisul Dobrogei (soluri brun roscate in Campia Romana, deficit de apa); Hibrizi recomandati : Alex, Felix, Festiv, Fundulea 206, Favorit, Performer ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Floarea Soarelui Planta Oleifera
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 262 cuvinte
Nr caractere:
8 514 caractere
Marime:
18.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
floare, planta
Predat:
la liceu
Sus!