Fiziologia Plantelor

Cuprins referat Cum descarc?

1.ORGANELE SI ORGANITELE FOTOSINTEZEI
2.HORMONII STIMULATORI DE CRESTERE


Extras din referat Cum descarc?

Conducerea sevei brute in corpul plantelor se face atat prin celule, cat si prin vasele lemnoase. Ea se realizeaza in mai multe etape:
- conducerea centripeta, pe orizontala, de la suprafata radacinii prin parenchimul cortical pana la vasele lemnoase;
- transportul longitudinal prin vasele lemnoase, de la radacini, pana in varful tulpinii si al ramurilor, in frunze, flori si fructe;
- conducerea centrifuga din nou pe orizontala prin parenchimul tulpinii, ramurilor, frunzelor, florilor si fructelor.
Fortele care contribuie la ascensiunea sevei brute in corpul plantelor sunt: presiunea radiculara si forta de suctiune. 
Presiunea radiculara actioneaza mai ales primavara, inainte de aparitie frunzelor. Ea apare scazute datorita concentratiei a apei in vasele lemnoase ale radacinii.
- Forta de suctiune depinde de intensitatea transpiratiei, care este strans legata de o serie de factori externi(temperatura aerului si a solului, umiditatea, vantul, lumina) si interni(densitatea si gradul de deschidere al stomatelor, suprafata totala a frunzelor, densitatea perisorilor absorbanti).
Cand apare un dezechilibru in aprovizionarea cu apa a unei plante, celulele pierd apa tesuturile se inmoaie si planta se ofileste.
Fotosinteza este procesul complex care consta in sinteza substantelor organice (glucide, lipide, proteine) din substante anorganice folosindu-se ca sursa de energie energia luminoasa cu ajutorul pigmentilor clorofilieni.
Frunza indeplineste aceste conditii, deoarece structura sa interna este perfect corelata cu functia sa specifica, datorita existentei:
- parenchimului asimilator(mai ales, tesutului palisadic bogat in cloroplaste);
- tesuturilor conducatoare din fasciculele libero-lemnoase (nervuri) - ,,canalele" de circulatie a sevei plantei(bruta si elaborata);
- celulele epidermice transformate in stomate, care controleaza schimburile de gaze in fotosinteza, respiratie, precum si reglarea intensitatii transpiratiei (eliminarea apei sub forma de vapori);
- spatiile intercelulare din tesutul lacunar prin care are loc difuzia gazelor.
Conditia esentiala pentru realizarea fotosintezei este captarea energiei luminoase si conversia ei in energie chimica de catre pigmentii asimilatori din sistemul tilacoidal (grana) al cloroplastelor.
Numarul si forma cloroplastelor variaza. Astfel, la plantele verzi ele sunt numeroase, mici, sferice sau elipsoidale, stationate mai ales, in celulele frunzelor. La protistele fotosintetizatoare, ele sunt mari si se numesc cromatofori.
Cloroplastele se multiplica si se perpetueaza prin diviziune.
Structura unui cloroplast. Prezinta o membrana dubla, permeabila pentru O2, CO2, diferiti ioni (Fe3+,Mg2+), glucoza. In interior se afla substanta fundamentala(stroma), care contine enzime, incluziuni lipidice, granule de amidon, acizi nucleici si ribozomi.
Membrana interna formeaza numeroase plieri lamelare numite tilacoide. Ele ocupa interiorul cloroplastelor si formeaza structuri de tipul fisicului de monede(grana).
Membranele tilacoidelor contin pigmenti clorofilieni; ele sunt sediul reactiilor fotosintezei dependente de lumina.
Pigmentii asimilatori (clorofilele a si b si carotenoizii) sunt organizati in fotosisteme. Ele functioneaza ca niste ,,antene" sensibile care absorb energia fotonica si o transmit la clorofila a - centrul de reactie al fotosistemului.
Ecuatia generala a procesului de fotosinteza este:
6 CO2 + 6 H2O -> C6H12O6 + 6O2.
Respectiv, din sase molecule de CO2 si sase de H2O se formeaza o molecula de glucoza si sase molecule de O2.
Fotosinteza se desfasoara in doua etape succesive, interdependente: una la lumina si alta la intuneric(etapa de lumina si etapa de intuneric).
Sistemul membranar extern confera forma si imensiunile cloroplastelor, precum si proprietatea de permeabilitate. El este alcatuit dintr-o membrana dubla de natura fosfolipo-proteica numita anvelopa, formata din doua foite cu grosimea de cate 50 L, intre care exista un spatiu de 200 de L 
Sistemul membranar intern asigura desfasurarea reactiilor complexe din timpul fotosintezei. Este alcatuit din membranele fotosintetice numite tilacoide. Tilacoidele sunt orientate in cloroplast in directie paralela cu axul longitudinal si realizeaza o suprafata de reactie foarte mare. Ele sunt organizate in unitati functionale numite grana. 
Stroma reprezinta masa fundamentala a cloroplastului, structurata omogen si descrisa inca din 1883 de Meyer, sub numele de matrix. In stroma se efectueaza intregul lant de reactii metabolice de reducere a carbonului si biosinteza produsilor primari ai fotosintezei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiziologia Plantelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!