Fitopatologie

Extras din referat

In zilele noastre este tot mai puternica dorinta de a se realiza o legatura mai stransa intre om si natura , fapt constatat mai cu seama de locuitorii mediului urban .Una din posibilitatile de creare a acestei legaturi este decorarea caminului cu plante si flori . Aceasta indeletnicire nu este doar o petrecere placuta a timpului ci este si o preocupare serioasa de cultivare a acestor plante datorita cerintelor sporite de piata . 
Plantele de interior sunt foarte variate ca forma , culoare , dimensiune si se deosebesc prin cerintele fiecareia in pare in cea ce priveste lumina , umiditatea si nevoia de substante nutritive . De asemenea si inmultirea si sensibilitatea plantelor fata de boli si daunatori este foarte variata. 
Tematica vasta a bolilor speciilor floricole cultivate in sere si apartamente se datoreaza numarului mare si variat de plante  cultivate . 
In cele ce urmeaza voi prezenta biologia ,profilaxia si terapia celor mai frecvente boli intalnite la plantele floricole cel mai des cultivate in sere si apartamente .  
FAINARILE
Fainarile sunt boli produse de ciupercile Ersiphales (Ascomycotina ). Se recunosc dupa petele albicioase , pasloase , apoi prafoase , ceea ce da organelor plantelor aspectul ca ar fi pudrate cu faina . De fapt pasla reprezinta corpul sau miceliul ciupercii ,iar faina este formata din fructele asexuate ale ciupercii - conidiofori cu conidii sau oidii ( organele care raspandesc boala in vegetatie ). In pasla miceliana ,  care poate indeplinii si functia de rezistenta peste iarna cu ochiul liber , se observa puncte brune - negricioase - periteciile cu asce si ascospori (fructe sexuate ), ce indeplinesc si functia de rezistenta . Datorita atacului, plantele sunt stanjenite sau oprite in crestere si dezvoltare . 
Fainarea trandafirului ( Sphaerotheca pannosa var. rosae )este cea mai frecventa boala care se manifesta in culturile de trandafir din camp si spatii protejate


Fisiere in arhiva (1):

  • Fitopatologie.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!