Felinele - Prezentare generala

Extras din referat Cum descarc?

Felinele, mari sau mici au fost intotdeauna o sursa de fascinatie pentru omenire. Prin caracterul lor discret, oportunist, prin faptul ca sunt foarte abile, dar si prin modul de hranire au fost venerate, respectate, vanate sau chiar considerate malefice.
Fiind carnivore, mai exact hipercarnivore, felinele si in special cele de talie mare se afla in varful piramidei trofice, ceea ce le reda caracterul de animale exceptionale. Putini din acesti indivizi ii pot afecta semnificativ pe cei de pe nivelurile inferioare ale lantului trofic, si in consecinta, structura si functionalitatea ecosistemului din care fac parte. Unii dintre acesti pradatori au disparut, iar altii au fost ,,reinventati" mai mult de o data in 65 de milioane de ani de viata pe Terra. Astazi mai exista 271 de specii de carnivore, multe dintre ele fiind amenintate intr-un fel sau altul de activitatile umane.
Felinele vaneaza de regula singure si, de obicei, isi ucid prada printr-o singura muscatura care provoaca strangularea sau printr-o muscatura aplicata dorsal, la baza gatului, care provoaca fracturarea coloanei vertebrale.
Felinele specializate in prada mare mentin tensiunea aplicata asupra prazii cu ajutorul maxilarelor pentru o perioada mai indelungata de timp pentru a putea ucide prada. De aceea, este de asteptat sa existe adaptari pentru producerea muscaturilor cu o forta mai mare, cum ar fi un bot relativ scurt, care ar conferi muschilor abductori ai maxilarului un avantaj biomecanic mai mare si dinti mai lungi si mai largi la nivelul gingiei.
Studiul de fata, isi propune analizarea intr-o maniera cat mai obiectiva a caracterelor morfologice ale craniului uneia dintre cele mai controversate feline de talie mare, jaguarul (Panthera onca), sperand ca aceste informatii sa fie folositoare in practica medicilor veterinari si a biologilor care lucreaza in gradini zoologice, parcuri si arii protejate .
Carnivorele si in mod special felinele, sunt animale de prada inteligente, rare si avide de sange. Pentru a supravietui pradatorii sunt inzestrati cu simturi ascutite, oportunism si in anumite cazuri, abilitatea de a-si depasi prada in inteligenta. Aceste caracteristici au fost pe larg recunoscute si introduse in cultura si civilizatia umana. Totusi, oportunismul si instinctele ce au asigurat succesul evolutiv al carnivorelor, au dus la conflicte cu oamenii, nu doar carnivorele tinzand sa intre in competitie cu oamenii pentru prada, ci ocazional si noi, oamenii, devenind prada lor. Frica
si animozitatea fata de carnivore sunt adanc intiparite in cultura umana. Intr-adevar, exista argumente in privinta acestui comportament al oamenilor fata de animale, ca fiind mai degraba o mostenire a trecutului evolutiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Felinele - Prezentare generala.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!