Excreția la plante

Previzualizare referat:

Extras din referat:

TRANSPIRATIA - eliminarea vaporilor de apa se produce mai ales prin frunze - celulele epidermice ale frunzelor au perete exterior ingrosat, cuticula, si impregnat cu o substanta numita cutina, care limiteaza evaporarea, de aceea numai 1/10 din vapori se elimina prin cuticula, restul eliminandu-se prin stomate.

- stomatele - au un mecanism osmotic automat de reglare a deschiderii - la lumina, celulele stomatice produc prin fotosinteza substante organice solubile - celulele stomatice absorb apa din celulele vecine si se deformeaza deschizand ostiola - la intuneric stomatele se inchid - in frunzele ofilite celulele stomatice nu pot absorbi suficienta apa si stomatele raman inchise, de aceea eliminarile de apa sunt reglate si corelate cu fotosinteza - eliminarea apei este necesara deoarece: -asigura ascensiunea sevei brute care aduce ioni minerali la nivelul frunzelor -impiedica supraincalzirea plantelor -mentine ostiolele deschise, asigurand schimbul de gaze necesar fotosintezei si respiratiei GUTATIA - suplineste transpiratia asigurand ascensiunea sevei cand exista un exces de apa in sol, iar aerul este cald si umed - o putem observa dimineata in gradini, paduri sau pajisti, dar mai ales in sere : picaturi de apa apar la marginea sau in varful frunzelor - energia necesara eliminarii apei este asigurata de presiunea radiculara Influenta factorilor de mediu asupra transpiratiei si gutatiei - eliminarea apei depinde de structura plantelor -factori interni- si de influenta mediului la care s-au adaptat speciile factori externi.

a) Factori interni : - suprafata de transpiratie : plantele adaptate la mediul secetos au adesea frunze reduse, la unele dintre ele, frunzele fiind transfosrmate in tepi (cactusi), iar fotosinteza se realizeaza in tulpina. Multe plante lemnoase din zona cu clima temperata se confrunta cu un deficit de absorbtie pe timpul iernii.

Ele s-au adaptat la aceasta situatie, pierzandu-si toamna frunzele reducand astfel pierderile de apa.

La multe plante pierderea de apa este limitata prin diferite adaptari : ingrosarea cuticulei, formarea unor peri epidermici care retin vaporii in vecinatatea frunzelor, etc.

- densitatea stomatelor : la plantele care traiesc in locuri umede, observam adesea o densitate mai mare a stomatelor.

Ele au structuri specializate in gutatie numite hidatode care elimina apa activ sau pasiv.

b) Factori externi: - curentii de aer intensifica transpiratia deoarece favorizeaza - temperatura evaporarea - lumina : contribuie la deschiderea stomatelor si la incalzirea frunzelor, intensificand transpiratia - umiditatea solului : influenteaza transpiratia prin efectul ei asupra absorbtiei.

2. IN PLUS Plantele inferioare, uni sau pluricelulare, ca si plantele nevasculare elimina vapori de apa prin toate celulele care vin in contact cu atmosfera.

Transpiratia lor este mai mult sau mai putin intensa, dupa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Excretia La Plante
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 833 cuvinte
Nr caractere:
22 699 caractere
Marime:
28.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
plante, excretie
Predat:
la liceu
Sus!