Etologie

Extras din referat Cum descarc?

Definitie: Stiinta care studiaza forme ale comportamentelor caracteristice diferitor specii de organisme.
Formele principale de comportament
a)	Comportamentul alimentar este primul.Apare la pui, fara experienta anterioara.Instinctul depaseste experienta.La mamifere si om, puiul este neajutorat, parazit, deci trebuie ajutat pentru procurarea hranei.
b)	Comportamentul de aparare este forme de supravietuire prin fuga a unor specii sau de ascundere in mediu. Insectele si soparlele isi lasa un picior sau coada pe campul de lupta.
c)	Comportamentul sexual apare la adult. La unele insecte e doar o zi sau cateva ore.Dar la multe animale viata sexuala este periodica, femela primeste masculul doar in anumite perioade ale anului ( rut, dansuri nuptiale, etc.). Masculul parcurge mari distante pentru a gasi partenera si ea il primeste sau nu. Tantarii emit ultrasunete , fluturii gasesc femela la zeci de km. Datorita mirosului emis de glandele sexuale femele.
d)	Comportamentul social (colectiv) asigura organizarea in familii de albine, colonii de bureti, stoluri de pasari, cirduri de pinguini, bancuri de pesti, turme de elefanti, cirezi de copitate, a animalelor sociale, coloniale. Ex: Ce este un animal colonial? Poate trai singur?
Exista forme de comunicare (limbaje diferite)
Ierarhie sociala ( conducatori, luptatori, lucratori,etc.)
Apar comportamente de invatare ce sunt si la unele solitare, dar majoritatea le au cele sociale, unde invatarea e mai puternica decat instinctul.
Procesul de invatare este general, realizat printr-un mecanism neurofiziologic in creier, ca urmare a situatiilor traite de individ.
Alte forme: migratii, marsuri, invazii, sinucideri in masa, etc.
Locomotia : forme de deplasare
Modul de constructie a adaposturilor : constructii bizare din diverse materiale , dar necesare pentru fiecare specie.
Capitol II: COMPORTAMENTUL DE APARARE
Tipuri de relatii in lumea vie:
1)	cooperarea:
-asociatii pentru hranire
-asociatii pentru adapost, protectie;
-asociatii pentru inmultire si raspandire a semintelor (urmasilor);
1) parazitism:
-viermi, bacterii patogene;
-viermi paraziti;
-insecte si acarieni paraziti;
3) pradatorismul.
 
1.	Cooperarea:
a)	asociatii pentru hranire: ,,vacile furnicilor": insecte coloniale, furnicile sunt zeci, sute de mii in musuroi. Hrana lor e asigurata prin SIMBIOZA cu paduchii de plante- afidele, ce se inmultesc rapid si pot fi ingrijiti de furnici.
Afidele consuma seva plantelor, de aceea furnicile transporta acesti paduchi pe plante , le construiesc adaposturi sau le aduna sub pamant, aducandu-le hrana vegetala.
De ce aceasta grija? Excrementele afidelor sunt bogate in zaharuri dulci, apreciate de furnici si culese ca niste picaturi dulci


Fisiere in arhiva (1):

  • Etologie - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!