Enzimele

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ce sunt enzimele?
2. Clasificarea enzimelor
3. Ce sunt enzimele din punct de vedere chimic?
4. Intrebuintarea enzimelor in restaurare
5. Rolul enzimelor in organism


Extras din referat Cum descarc?

1. Ce sunt enzimele?
Enzimele sunt catalizatori organici, ce mai poarta denumirea de fermenti sau biocatalizatori iar numele lor provine din limba greaca en-in; zyme-plamada, drojdie. Acestea sunt foarte numerose, sunt citate peste 700 . In literatura de specialitate, acestea mai pot fi intalnite si sub denumirea de diastaze (vechea lor denumire) sau desmolaze (totalitatea fermentilor nehidrolitici). Acestea sunt produse intotdeauna in interiorul celulei vii, care dirijeaza prin actiuni catalitice procese de sinteza si de degradare ale substantelor organice cu producere si inmagazinare de energie in organism. 
In cea mai mare parte ele se folosesc in procesul de curatire al operelor de arta de repictari, verniuri, lianti s.a. Acestea concureaza cu metodele clasice de curatire cu solventi iar folosirea lor in restaurare s-a dovenit a fi un adevarat succes.
Enzimele sunt macromolecule de origine proteica cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul carora celulele vii pot realiza reactii complexe intr-un timp foarte scurt, la temperatura mediului inconjurator . Acestea mai poarta denumirea si de biocatalizatori deoarece, sunt intalnite si in organismele animale, vegetale si in microorganisme.
,,Fara enzime, procesele biochimice s-ar desfasura cu viteze foarte mici. " Acestea sunt implicate in mii de procese biochimice ce se desfasoara in organismul uman. Fara enzime fructele nu s-ar coace, semintele nu ar germina, nu am putea gandi, nu am putea digera alimentele si absorbi substantele nutritive prezente in acestea. 
Enzimele nu pot distruge o celula vie, dar pot descompune o celula moarta. Acest lucru se intampla datorita faptului ca o enzima nu poate traversa membrana celulara a unei celule vii, dar atunci cand celula moare poate face acest lucru si astfel compusii prezenti in celula moarta pot fi reutilizati .
2. Clasificarea enzimelor
Cele mai raspandite enzime sunt heteroproteine, coloidale, termolabile, alcatuite dintr-o parte proteica (apoenzime) si o parte neproteica (cofactor enzimatic) reprezentate de molecule organice preproteice cu o greutate moleculara relativ mica, de ioni metalici. Enzimele pot fi clasificate dupa mai multe criterii: 
-  dupa natura substratului de reactie, in: amilaze, carbohidraze, proteaze, lipaze;
-  dupa natura reactiei pe care o catalizeaza: oxireductaze, transferaze, liaze, izomeraze;
-  dupa pozitia sistematica a organismelor in care sunt raspandite: enzime de natura animala, vegetala, bacteriana, micotica .
Exista, sase grupe majore de enzime:
1. Oxideructaze, cu rol catalitic in procesele de oxido-reducere. In aceasta clasa se mai incadreaza si diferite tipuri de oxidaze si dehidrogenaze.
2. Transferazele, care catalizeaza transferul unor grupe functionale (metil, carboxil).
3. Hidrolazele, celi mai cunoscuti sunt fermentii hidrolitici, ce cuprind toate enzimele de scindare chimica a esterilor, glicozizilor si peptidelor.
4. Liazele includ enzime degradante, adica enzimele care catalizeaza desfiintarea unor functii chimice ca de exemplu decarboxilarea este realizata cu ajutorul carboxilazelor iar desfiintarea functieialdehidice se realizeaza cu aldolaza.
5. Izomerazele catalizeaza redistribuiea, in sructura aceleiasi molecule organice, a unor funtiuni sau grupe chimice preexistente.
6. Ligazele asigura fixarea unor legaturi chimice de tip C -  O, C -  N sau C -  C .
Clasificarea enzimelor constitutive si enzimelor inductive porneste de la regimul de producere a enzimelor. Prima clasa de enzime dintre cele doua prezentate reprezinta o componenta normala si permanenta a compozitiei chimice a unei celule, care sunt produse in mod indiferent de substratul de crestere al producatorului enzimatic . Cealalta categorie de enzime, mai exact cele inductive sunt o categorie de enzime pe care celula vie le produce numai atunci cand este necesara. Se sustine, faptul ca celulazele microorganismelor sunt enzime inductive si sunt produse numai in prezenta celulozei .
Endoenzimele sunt produse in interiorul celulei vii si actioneaza doar intracelular pentru influentarea diferitelor procese metabolice. Acestea au atat rol hidrolitic (cataliza producerii de energie sau deblocarea rezervei de substante in situatii de carenta nutritiva sau de inanitie) cat si rol sintetizator (acumularea rezervelor specifice, la constructie sau la refacere si reintegrare). O alta categorie de anzime sunt exoenzimele care mai poarta denumirea si de enzime extracelulare, si sunt produse tot in interiorul celulei vii dar acestea spre deosebire de endoenzime traverseaza peretele celular spre exterior si actioneaza asupra substantelor si substratului nutritiv in vederea hidrolizarii acestuia pana la nivelul de nutrimente solubile, usor de absorbit prin peretele celular. In concluzie, rolul exoenzimelor este orientat in mod exclusiv pe solubilizarea substratului nutritiv. 
Enzimele de sinteza sunt, endolizine care participa la procesele anabolice iar enzimele de scindare, numite si enzime hidrolitice, ce participa in special la procesele catabolice si la solubilizarea substratului. Aceste actioneaza prin ruperea uneia sau mai multor legaturi chimice ale unei substante complexe si restabileaza echilibrul chimic cu ajutorul unei molecule de apa :


Fisiere in arhiva (1):

  • Enzimele.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. ISTUDOR, Ioan, Notiuni de chimia picturii, ed. a III-a revazuta si adaugita, Ed. ACS | colectia stiintific, Bucuresti, 2011.
2. OPREA, Florea, Biologie pentru conservarea si restaurarea patrimoniului cultural, Editura Maiko, Bucuresti, 2006;
Surse web: 
1. http://cesamancam.ro/despre_enzime_rol_beneficii.html, accesat la data de 14 ianuarie 2018;
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Enzima#Sinteza_enzimelor, accesat la data de 14 ianuarie 2018;
3. www.scritub.com/stiinta/chimie/Enzimele-si-reactiile-chimice2211919129.php, accesat la data de 14 Ianuarie 2018;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!