Enzimele

Extras din referat Cum descarc?

Enzimele sunt macromolecule de natura proteica, ce au rol de catalizatori in reactiile din organismele vii. Termenul de enzima a fost introdus de Kuhne in 1878 si inseamna in drojdie, ceea ce arata ca activitatea enzimelor catalizatori ai reactiilor biochimice nu este legata de viata celulei de drojdie. Enzima a existat din cele mai vechi timpuri, dezvoltandu-se pe baze empirice, pe experienta castigata de generatii. In ultimii ani enzimologia s-a dezvoltat exploziv, pe baza unor cercetari ample privind structura enzimelor, mecanisme de reactii studiate la nivel electronic si cuantic, integrarea si reglarea proceselor enzimatice in cadrul metabolismului intermediar. Sinteza chimica a unor enzime reprezinta una din marile performante ale enzimologiei moderne ce deschide calea unor importante posibilitati de aplicabilitate teoretica si practica. S-au obtinut preparate enzimatice inalt purificate (proteaza, prctinaze, amilaze, ribonucleaze, celulaze etc. ) in stare libera sau imobilizate pe suporturi solide, care deschid perspectiva obtinerii unor complexe mulienzimatice, utilizate ca medicamente, ca senzori enzimatici pentru poluare, in microbiologie, in industria alimentara, in industria medico-farmaceutica, in menaj. Printre factorii care determina calitatea alimentelor, gustul si mirosul joaca un rol important. Complexul de senzatii compus din gust si miros formeaza arma. Substantele aromate pot exista ca atare in legume si fructe sau se formeaza dupa recoltare sub influenta activitatii diferitelor enzime al caror substrat poate fi aminoacizi, zaharide, derivati, lipide, acizi grasi sau alte substante numite precursori aromatici. In general substantele aromatizante sunt usor volatile si in timpul conservarii se pierd. Produsul conservat isi pierde de cele mai multe ori aroma de produs natural proaspat si capata in schimb alte caractere organoleptice. Cercetatorii au constatat ca prin sterilizare termica se distrug pe langa alte enzime si enzimele ce caracterizeaza formarea substantelor aromatizante dar nu se distrug precursorii substantelor aromatizante. Daca la procesul alimentar conservat se adaoga preparate enzimatice extrase din produsul natural (sau din alta planta din aceeasi familie), alimentul conservat redobandeste gustul si mirosul specific al produsului crud.
Gustul amar al grepfruturilor si al produselor fabricate din acesta (sucuri, gemuri, marmelade) se datoreaza unui glicozid naringina care se gaseste in cantitate mare in albedo (partea alba a cojii). Prezenta naringinei in concentratie mare in sucurile de grepfrut le face dezagreabile. Aceste neajunsuri pot fi inlaturate prin hidroliza naringinei rezultand substante ce nu sunt amare. Enzima naringinaza, ce catalizeaza aceasta reactie, a fost identificata in semintele de telina in cantitati mici in regiunea dintre flaveda si albedo din grepfruturi.
Imbrumarea enzimatica a fructelor si legumelor se datoreaza faptului ca sunt ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Enzimele - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!