Previzualizare referat:

Extras din referat:

Enzimele sunt substante organice naturale cu structura proteica, prezente in celulele vii sau in sucurile secretate de acestea, care, in concentratii foarte mici, au rol catalitic in diferite reactii biochimice, in vivo si in vitro.

Enzimele sunt biocatalizatori, produse ale celulelor organismelor vii, prezente in concentratii mici in celule si in sucuri naturale organice. Unele enzime au fost izolate in stare cristalina; participa la reactiile de sinteza si degradare in vivo.

Enzimele sunt alcatuite din doua componente:

- dintr-o componenta proteica (apoenzima), sensibila la caldura (alterabila), inactiva si cu specificitate mare fata de substratul (substanta chimica modificata prin actiunea enzimelor) pe care activeaza enzima; apoenzima face legatura componentei active (coenzima) cu substratul.

- dintr-o componenta activa numita coenzima (coeferment) un compus fosforat care nu este sensibila la caldura, activa numai impreuna cu apoenzima.

Enzima propriu-zisa (holoenzima) se gaseste intr-un echilibru dinamic intre apoenzima si coenzima.

Apoenzima + Coenzima Enzima (holoenzima).

Nomenclatura enzimelor se face adaugand sufixul "-aza" numelui care arata natura reactiei specifice sau care indica substratul asupra caruia enzima isi exercita actiunea, de exemplu: hidrolaza, dehidraza, oxidorectaza sau esteraza, proteinaza, glicozidaza, lipaza. In putine cazuri se mai folosesc denumiri mai vechi care s-au mentinut pana astazi: pepsina, tripsina, invertina, zimaza.

Procesul enzimatic este denumit prin adaugarea sufixului "litica" la numele substratului, de exemplu, procesul de transformare a amidonului de catre enzime se numeste "amilolitic" (amylum-amidon) iar al proteinelor este denumit "proteolitic".

Coenzima reactioneaza in concentratii foarte mici iar cu timpul ii scade activitatea; la sfarsitul reactiei se regaseste din punct de vedere cantitativ. Activitatea creste cu concentratia, cu temperatura (pana la temperatura de denaturare a apoenzimei).

Clasificarea enzimelor:

I. Hidrolaze 1. esteraze

2. carbohidraze

3. amidaze

4. proteaze

II. redoxaze (desmolaze) 1. dehidraze

2. oxidaze

3. peroxidaze

4. catalaza

Hidrolaze

1. Esteraze, sunt enzimele care produc hidroliza esterilor (catalizeaza fenomenele de esterificare si saponificare). Dintre esteraze cele mai importante sunt urmatoarele:

- lipazele, descompun lipidele (grasimile) in glicerina si acizi grasi; cea mai ctiva lipaza se gaseste in uleiul de ricin.

- fosfatazele, hidrolizeaza esterii acidului fosforic, care se gasesc in toate celulele, cu eliberare de H3PO4.

- sulfatazele, se afla in special in rinichi: hidrolizeaza esterii acidului sulfuric, de exemplu indican II.

- clorofilaza, se gaseste in plantele verzi si descompune clorofila.

2. Carbohidrazele sun enzime care hidrolizeaza legaturile C-O din zaharoza, maltoza, adica legaturile glicozidice, ca si aceleasi legaturi din polizaharide. Enzimele, care hidrolizeaza legaturile glicozidice din zaharoza, maltoza se numesc glicozidaze sau glucozidaze, iar cele care scindeaza polizaharidele se numesc poliaze.

Din grupa glicozidazelor enzime importante sunt:

?-glucozidaza (maltaza) hidrolizeaza numai legaturi ?-glicozidice. Se gaseste in drojdia de bere, pancreas, intestin, saliva. Se mai numeste maltaza deoarece hidrolizeaza maltoza in doau molecule de glucoza; ?-glucozidaza hidrolizeaza si zaharoza deoarece contin ?-glucopiranoza.

Din aceasta grupa fac parte:

- dehidrazele, catalizeaza

Bibliografie:

Chimie, de I. Risavi, I. Ionescu; Mica enciclopedie de chimie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Enzime.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
752 cuvinte
Nr caractere:
4 940 caractere
Marime:
11.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
substante, enzime, proteine, hidrolaze
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Carp Ionut
Sus!