Elementele figurate ale sângelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In plasma se gasesc in suspensie elemente figurate: eritrocite (hematii) leucocite si trombocite (plachete sangvine). Eritrocitele sunt celule anucleate avand profil, forma unui disc biconcave, cu diamnetrul de 7, 2u-7, 5u, ce asigura o foarte mare suprafata pentru volumul lor, favorizand schimburile gazoase. Numarul eritrocitelor in sangele circulant al adultului este de aprximativ 5milioane/mm3, la barbat si 4, 5 milioamne /mm3 la femeie, iar suprafata total a eritrocitelor circulante este de aproximativ 3000 m2, de 1500 de ori mai mare decat intreaga suprafata a corpului. In eritrocite se gaseste hemoglobina (Hb) care are roluri multiple, cele mai importante fiind cele de transport de oxigen si de participant la transportul dioxidului de carbon.

Legarea oxigenului se face de catre fierul moleculei de Hb sub forma unei combinatii labile denumita oxihemoglobina. De asemenea Hb transporta dioxidul de carbon sub forma compusilor carbonilici, constituiti prin combinarea dioxidului de carbon cu gruparile aminice ale globinei din molecula de Hb. Hb formeza cu agentii oxidantii (nitrite, cloruri, etc) sau cu unele droguri methemoglobina, compus in care Fe cu +2 se transforma in Fe cu +3 si nu mai reactioneza cu oxigenul.

Formarea eritrocitelor (a globulelor rosii) se realizeaza printr-un proces cunoscut sub numele de eritropoieza care are loc la adult in maduva hematopoietica din oase, in special din oasele late. Reglarea eritropoezei este controlata de un hormon numit, eritropoietina produs de catre rinichi.

Durata medie de viata a hematiilor in circulatie este de 120 de zile, dupa care hematiile imbatranite sunt distruse in splina, ficat, maduva osoasa, ganglioni limfatici prin hemoliza. Cresterea temporara a numarului eritrocitelor circulante (efort fizic, post prandial, durere) este rezultatul mobilizarii sangelui mai bogat in hematii de depozite (splina, ficat). Cresterile stabile ale numarului eritrocitelor circulante-poliglobulii-sunt prezente la cei care locuiesc la mari altitudini si la cei la care este alterat aportul de oxigen, la nivel celular. Scaderea numarului eritrocitelor circulante detremina anemia care este consecinta unui dezechilibru dintre eritropoieza si hemoliza, fie prin diminuarea eritropoiezei (carenta de fier, proteine vitamine) fie prin intensificarea hemolizei (infectii, stari toxice mecanisme imune). Leucocitele sunt celule nucleate, mobile, cu roluri deosebit de importante in procesele de aparare contra agentilor patogeni biologici prin fagocitoza si pinocitoza, producere de anticorpi si distrugerea toxinelor de origine microbiana. Numarul leucocitelor din sangele circulant variaza intre 4000-8000/mm2 si reprezinta elemente in tranzit de la organele leucoformatoare la diferite tesuturi. Pe baza originii, formarii structurii si rolurilor lor fiziologice leucocitele sunt de mai multe feluri: -mononucleare-care pot fi: - limfocite monocite Neutrofilele (polimorfonuclerare neutrofile PMN) produse in maduva osoasa, avand forma variabila deoarece ...

Bibliografie:

Biologie-Anatomia si Fiziololgia Omului de:

Teodorescu Exarcu,Ileana Ciuhai,Silvia Gheorghescu,

Maria Soigan.

ED.DIDACTICA SI PEDAGOCICA BUCURESTI.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elementele Figurate Ale Sangelui
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
854 cuvinte
Nr caractere:
5 216 caractere
Marime:
12.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
sange, plasma
Predat:
la liceu
Sus!