Eficiență și performanță în practicarea profesiei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
Capitolul I -  Delimitari Conceptuale 1
Capitolul II -  Tipuri si structuri motivationale; succesul profesional in cariera didactica 3
Capitolul III -  Studiu de caz 6
1. Prezentarea cazului 6
2. Obiectivele studiului de caz 6
3. Analiza cazului 6
I. Particularitatile proceselor psihice 6
II. Particularitati ale sistemului de personalitate 7
III. Particularitatile activitatii didactice 7
Concluzia studiului 8
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Alegerea lucrarii deriva dintr-o motivatie intrinseca si cognitiva. Deoarece impartasesc cariera didactica, am dorit sa analizez care este relatia intre motivatie si performanta in aceasta meserie, precum si factorii care stau la baza etichetarii unui profesor ca fiind ,,competent". Am structurat lucrarea in trei capitole, si anume: 
In primul capitol am delimitat conceptual termenii: motivatie, performanta, cariera didactica, vizand astfel motivele ce stau la baza alegerii carierei didactice, precum si criteriile de evaluare a performantelor unui dascal.
In cel de-al doilea capitol m-am referit la tipurile si structurile motivationale, precum si modul in care acestea conditioneaza succesul profesional in cariera didactica.
Cel de-al treilea capitol reprezinta, de fapt, sectiunea aplicativa a lucrarii. Acesta cuprinde un studiu de caz in care am analizat factorii care stau la baza competentelor profesionale ale cadrului didactic etichetat pozitiv, precum si elementele ce determina aceasta etichetare pozitiva la cele trei niveluri: elevi, cadre didactice si echipa manageriala.
Capitolul I
Delimitari conceptuale
- motivatie
- performanta
- cariera didactica
Cariera este ansamblul rolurilor profesionale performante de-a-lungul vietii active a caror succesiune poate urma traiectorii diferite in timp. Traiectoria in cariera depinde nu numai de resursele actionare ale persoanei la inceputul carierei si pe parcursul ei, ci si de oportunitatile si mai ales de modul in care individul are obiective de cariera clara si e capabil sa se foloseasca de aceste oportunitati pentru a le atinge. Profesia reprezinta specialitatea (calificarea) pe care o persoana o dobandeste prin studii. Ocupatia este activitatea pe care o desfasoara efectiv o persoana intr-o unitatea economico-sociala si care reprezinta pentru aceasta sursa de existenta. 
Motivatia constituie ansamblul motivelor unei persoane. Motivul este o structura ce provoaca orientarea, initierea si reglementarea actiunilor in directia unui scop mai mult sau mai putin precizat. Motivele constituie cauzele interne ale comportamentului. La baza motivatiei stau cerintele vitale: trebuintele de hrana, caldura, aer curat etc. 
In afara acestora, exista si impulsuri ereditare, cum sunt curiozitatea, tendinta de manipulare a obiectelor, de a modifica, a transforma mediul inconjurator. Dar si ambianta sociala joaca un rol important. O influenta o au si succesele sau insuccesele in scoala. Succesele duc la cresterea nivelului de aspiratie, esecurile la scaderea lui.
Este o obligatie a profesorilor de a contribui la dezvoltarea sentimentelor superioare, valoroase din punct de vedere social. Nerealizarea obiectivelor de baza a cadrelor didactice conduce la o proasta evaluare a performantelor. Evaluarea performantelor este o activitate de baza a managementului resurselor umane desfasurata in vederea determinarii gradului in care angajatii unei organizatii indeplinesc eficient sarcinile sau responsabilitatile care le revin.
Evaluarea performantei are si o componenta emotionala si psihologica deosebita, deoarece in procesul de evaluare individual trebuie sa se raporteze atat la el insusi, cat si la ceilalti membrii ai institutiei in care isi desfasoara activitatea. Totodata, aceasta incarcatura emotionala a procesului de evaluare poate afecta semnificativ comportamentul cadrelor didactice fata de institutia de invatamant angajatoare, dar si fata de ei insisi.
Managementul performantei prezinta o modalitate de a obtine rezultate individuale si organizationale mult mai bune prin intelegerea si conducerea performantei intr-un cadru unitar si contextual al invatamantului in general sau al obiectivelor si standardelor in prealabil, precum si de conditiile integrarii europene in special. Aceasta inseamna ca abordarea sau conceptia managementului performantei are la baza filosofia managementului prin obiective. Abordarea evaluarii performantei ca parte componenta a sistemului managementului performantei presupune luarea in considerare a urmatoarelor probleme esentiale: 
- necesitatea crearii unei culturi a performantei pentru a se preveni incurajarea performantelor individuale in detrimentul performantei organizationale; 
- implicarea managerilor de nivel superior in procesul de evaluare poate satisface atat necesitatile individuale, cat si pe cele organizationale; 
- aprecieri periodice sau impuse, realizate la anumite intervale de timp si cerute de anumite imprejurari sau situatii; 
- aprecieri globale sau analitice, in cadrul carora criteriile avute in vedere vor fi evaluate global sau in detaliu;
- aprecieri individuale sau colective;
- aprecieri cantitative sau calitative diferentiate pe posturi in functie de specificul acestora;
- aprecieri formale sau informale, dupa cum exista sau nu o metoda oficiala, aplicata uniform, sau un contact oficial intre evaluatori si evaluati.
Cercetarile si practica manageriala in domeniu dovedesc ca organizatiile mici prefera in general un sistem informal de evaluare a performantelor, functionand destul de bine cu acesta. In Romania, evaluarea performantelor profesionale ale personalului didactic se face in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 238 / 2000. Profesorul Emil Paun face urmatoarele referiri cu privire la fenomenul profesionalizarii carierei didactice: ,,un proces de formare a unui ansamblu de capacitati si competente intr-un domeniu dat pe baza asimilarii unui sistem de cunostinte teoretice si practice, proces controlat deductiv de un model al profesiei respective".
In conceptul de cultura profesionala, ,,a fi educator nu inseamna a exercita o meserie, inseamna a indeplini o misiune, a face un apostolat". In repertoriul de profesiuni, profesiunea de cadru didactic si-a castigat un loc de frunte, mai ales in societatea contemporana, dat fiind rolul educatiei pentru societate. Caracterizata drept o clasa de activitati specifice, profesiunea este menita sa reflecte: 
- cunostinte teoretice inalt specializate, de un nivel elevat si o metodologie caracteristica de instrumentalizare in practica, din aceasta perspectiva solicitandu-se initiativa si creativitatea;
- formare specializata, de nivel universitare, cu dominanta stiintifica, dar si cu o componenta practica insemnata;
- un statut social bine de finit -  recunoasterea sociala in domeniul respectiv;
- un sistem propriu de valori, transmis prin formarea specializata si respectarea codului deontologic specific;
- integrarea practicii in profesiune cu cercetarea si formarea;
- insertia sociala prin intermediul asociatiilor si organizatiilor profesionale -  garantarea statutului social;
- solidaritate de grup profesional -  formarea comuna, aderenta la teorii, doctrine si metodologii comune.


Fisiere in arhiva (2):

  • Eficienta si performanta in practicarea profesiei.docx
  • Eficienta si performanta in practicarea profesiei.pptx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bontas Ioan, ,,Pedagogie", Bucuresti, Editura All, 1994
2. Cucos Constantin (coordonator) si colectiv, ,,Psihopedagogie", Iasi, Editura Polirom, 1998
3. Ghergut Alois, ,,Managementul general si strategic in educatie", Iasi, Editura Polirom, 2007
4. Iucu Romita, ,,Formarea cadrelor didactice", Bucuresti, Editura Humanitas Educational, 2004
5. Iucu Romita, ,,Managementul clasei de elevi, proiect pentru invatamant rural", Bucuresti, 2005
6. Negret-Dobridor Ion si Panisoara Ion-Ovidiu, ,,Stiinta invatarii", Iasi, Editura Polirom, 2005
7. Paun Emil, ,,Scoala, abordare sociopedagogica", Iasi, Editura Polirom, 1998
8. Panisoara Ion-Ovidiu, ,,Comunicarea eficienta", editia a III-a, Iasi, Editura Polirom, 2006
9. Shapiro Daniel, ,,Conflictele si comunicarea. Un ghid prin labirintul artei de a face fata conflictelor", Bucuresti, Editura Arc, 1998
10. Stoica Adrian (coordonator) si colectiv, ,,Evaluarea curenta si examenele", Bucuresti, Editura Pro Gnossis, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!