Efectele Alcoolului

Extras din referat Cum descarc?

Alcoolul etilic sau etanolul, cunoscut ca si alcool, este acelasi indiferent daca bautura este vin, bere, lichior, coniac, whisky sau sampanie.
Alcoolul este drogul favorit al americanilor care modifica starea de spirit deprimand sistemul nervos central la fel ca barbituricele, sedativele si anestezicile iar efectele sale placute sau neplacute, sunt bine cunoscute. El nu este un stimulator, desi, persoana care bea alcool pare stimulata (vorbirea devine libera si animata, inhibitiile sociale sunt uitate), aceste aspecte fiind inselatoare. ,,Stimularea" apare din cauza ca alcoolul afecteaza acele portiuni din creier care controleaza gandirea. ,,A fi stimulat" de alcool se traduce de fapt prin reprimarea auto-controlului.
Gustul, culoarea si caracteristicile bauturilor sunt date de alte ingrediente, insa etanolul este cel care produce modificari in functionarea creierului nostru. Bauturile alcoolice, in functie de modul de obtinere (fermentatie sau distilare) furnizeaza diferite cantitati de alcool etilic si alti alcooli cum ar fi furfurolul, alcoolul metilic, propilic, alcooli cu o toxicitate mai mare ca a alcoolului etilic. Bauturile alcoolice nedistilate, contin pe langa etanol, cantitati diverse de glucide, proteine, saruri minerale si vitamine, in functie de compozitia si calitatea materiei prime din care sunt obtinute.
Alcoolul etilic este un lichid incolor, cu gust arzator, miros specific, inflamabil, perfect solubil in apa si numerosi solventi organici, cu punctul de fiebere 78,4oC.
Fermentatia alcoolica este un proces anaerob prin care o anumita cantitate de glucide se transforma in etanol sub actiunea drojdiilor (Saccharomyces) si bacteriilor (Bacillus macerans). Luand ca etalon glucoza, reactia generala de fermentatie este:
C_6 H_12 O_6->2C_2 H_5 OH+2?CO?_2+22kcal
glucoza/(100%) etanol/(51%) (dioxid de carbon)/(49%)
Principalele glucide care in cursul fermentatiei se transforma in alcool sunt: glucoza, fructoza, zaharoza si maltoza. Aceste glucide se numesc glucide fermentescibile.
Metabolizarea alcoolului etilic la nivel celular
Alcoolul intra in corpul uman prin primul segment al aparatului digestiv, cavitatea bucala. Prima actiune a etanolui apare inca din acest segment, absorbtia lui incepand in mucoasa cavitatii bucale, deoarece este o molecula mica, solubila in apa care se absoarbe usor. Urmatorul segment in care are loc absorbtia alcoolului este stomacul, continuand in mucoasa intestinului subtire (duoden si jejun) si la nivelul mucoasei colonului.
Pe cale sanguina alcoolul ajunge in tot organismul. Concentratia din creier egaleaza foarte repede concentratia alcoolului din sange deoarece este o zona foarte bogat vascularizata. Deci, alcoolul se distribuie in tot organismul, astfel ca cele mai multe tesuturi-inima, creierul si muschii primesc aceeasi concentratie de alcool ca si sangele. Ficatul primeste o concentratie mai mare, iar in tesutul adipos patrunde mai putin alcool, deoarece acesta este mai slab vascularizat. Odata ajuns in diverse tesuturi, alcoolul incepe sa se metabolizeze.
Alcoolemia este in continua modificare. In prima faza, predomina absorbtia si alcoolemia este in crestere, faza numita si intoxicatie sau difuziune. Aceasta faza este influentata de cantitatea ingerata, concentratia bauturii alcoolice, plenitudinea stomacului, felul pranzului (bogat in glucide sau lipide), greutatea, sexul (alcoolemia femeilor va fi mereu mai ridicata decat cea a barbatilor). Cand difuziunea alcoolului din tubul digestiv se echilibreaza cu procesul de oxidare si de eliminare al lui, se atinge nivelul maxim al alcoolemiei dupa care urmeaza faza descendenta, eliminarea, pina la disparitia sa totala. Alcoolul se degradeaza in ficat si se elimina prin urina, prin aerul expirat si prin tegumente.
La metabolizarea alcoolului participa urmatoarele enzime si coenzime: alcool-dehidrogenaza (ADH), aldehid-dehidrogenaza (ALDH), conzima A-tiol (CoA-SH), nicotinamidadenindinucleotida (NAD+), acidul adenozintrifosfat (ATP), acidul adenozinmonofosfat (AMP) si fosfatul anorganic (P).
Oxidarea alcoolului se face predominant pe calea ADH-ului, care reclama drept acceptor NADH+-ul. Din aceasta reactie rezulta un exces de NADH. Reoxidarea acestuia necesita cresterea acizilor grasi, transformarea piruvatului in lactat, cresterea glicerolfosfatului si a sintezei acidului-aminolevulinic. Regenerarea NAD-ului este desavarsita prin translocarea echivalentilor redusi din citosol in mitocondrie, unde furnizeaza echivalenti H+ lanturilor de transport ai electronilor prin cedarea fosfatilor macroergici.
Intarzierea reoxidarii NADH-ului duce la scaderea raportului NAD/NADH, aceasta inversare fiind responsabila in majoritatea dereglarilor metabolice provocate de intoxicatia alcoolica.
Alcoolul este transformat in ficat in aldehida sub actiunea ADH-ului care contine coenzima NAD+, iar apoi aceasta este oxidata de ALDH in acid acetic care se va transforma la randul lui in dioxid de carbon si apa, trecand in cea mai mare parte prin metabolismul intermediar al ciclului Krebs. O serie de efecte metabolice ale alcoolului sunt direct legate de productia unui exces atat de NADH cat si de acetaldehida. Rezulta deci ca atat alcoolul etilic in sine cat si produsii metabolizarii lui in organism, peste limitele tolerate de organism, exercita o actiune toxica. Acidul acetic este mult mai bine tolerat de organism deoarece el apare si in cazul metabolizari lipidelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Alcoolului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!