Efecte negative produse de contaminantii alimentari

Cuprins referat Cum descarc?

1. Efecte negative produse de contaminantii microbiologici ...1
1.1 Mucegaiuri .1
1.2 Bacterii patogene ..3
2. Efecte negative produse de contaminantii chimici ..5
2.1 Metale grele ...6
2.2 Nitriti si nitrati ..7
2.3 Hidrocarburi policiclice aromate (HPA) 7
2.4 Pesticide .8
2.5 Reziduri de uz veterinar .. 8
3. Efecte negative produse de contaminantii biologici ... 9
3.1. Virusuri . 9
3.2 Protozoare .9
3.3 Viermi ... 10
Bibliografie .. ..11


Extras din referat Cum descarc?

1. Efecte negative produse de contaminantii microbiologici
1.1 Mucegaiuri
Mucegaiurile, cunoscute ca ciuperci filamentoase, se pot dezvolta pe produse vegetale (porumb, grau) si, in unele cazuri, pe produse de origine animala (carne, carnati). Aceste mucegaiuri pot produce, in conditii de mediu adecvate, compusi chimici toxici, cunoscuti ca micotoxine. (Sara si Borbil, 2007)
Micotoxinele reprezinta un grup de metaboliti secundari elaborati dupa faza de crestere logaritmica a unor tulpini toxicogene de Aspergillus (A. flavus, A. parasiticus, A. versicolor, A. niger, A. wentii, A. ruber, A. ostianus, A. ochraceus), Penicillium (P. puberulum, P. variable, P. citrinum, P. frequentans) si Rhisopus. (Jackson si Jablonski, 2004)
Clasificarea micotoxinelor:
Micotoxinele sunt reprezentate de un spectru larg de compusi chimici caracterizati prin diferite structuri moleculare rezultate din numeroasele specii de ciuperci responsabile de producerea acestora, putandu-se distinge clase majore si minore de micotoxine.
Clase majore: aflatoxine, ochratoxine, trichothecene, fumonisine, patulina, zearalenona
Clase minore: ergotoxina, citrinina, acid ciclioplazonic, sterigmatocistina, moniliformina, citreoviridina, acid penicilic etc. (Watson, 1993) 
Aflatoxinele sunt compusi foarte toxici care pot cauza toxicitate acuta si cronica la animale si om (Lawely R., 2013). Acestea au efect mutagen, cancerigen si teratogen. Organul tinta pentru aflatoxine este ficatul. In anul 1987 Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a considerat ca sunt suficiente dovezi care atesta efectul cancerigen al aflatoxinelor. (Peraica M., 1999). Toxicitatea acuta in general are un debut rapid si raspunsul toxic este evident. Toxicitatea cronica este caracterizata prin expunerea la doze mici, pe o perioada indelungata, cu efecte grave, in general ireversibile. (James, 2005). Studii recente arata ca un numar foarte mare de decese sunt cauzate de carcinomul hepatocelular, agravat de prezenta virusului hepatitei B si asociat cu prezenta aflatoxinelor in alimetatie. (Mohamed E. Z., 2011; Wild, 1992). Expunerea la aflatoxine determina reducerea imunitatii celulare umane care determina reducerea rezistentei la infectii. (Jiang si col., 2005). Aflatoxinele pot fi prezente in diverse produse alimentare, in special in: arahide, fistic, porumb, orez, smochine, mirodenii,fructe uscate, ulei vegetal brut, boabe de cacao si piper negru. In produsele alimentare aflatoxina B1 este cel mai frecvent intalnita si prezinta cel mai puternic efect genotoxic si cancerigen. (EFSA, 2013) 
Alte efecte adverse ale aflatoxinelor: aflatoxicoze, cancer hepatic primar, neoplasm plmonar, cancer pulmonar, insuficienta a sistemului imunitar, varsaturi, depresie, hepatita, anorexie, icter, coagulare vasculara. (IARC; Katarzyna Lazicka, 2010)
Ochratoxinele sunt metaboliti secundari produsi de tulpini din genul Aspergillus si Penicillium. au fost identificate pe diferite produse vegetale: cafea, paine. Cea mai toxica este ochratoxina A. In cazul pasarilor si porcilor pot produce nefropatii. (Suharoschi R., 2013). 
Alte efecte adverse produse de ochratoxine: boli renale, nefropatie, anorexie, varsaturi, hemoragie intestinala, amigdalite, deshidratare. (IARC; Katarzyna Lazicka, 2010)
Thricothecenele sunt un grup de compusi chimici biologic activi rezultati ca produsi de metabolism ai unor culturi de fungi din specia Fusarium, Cephalosporium, Myrothecium, Trichotecium, Trichodermium, Stachiobotris. (Tofana M., 2011).
Atat la animale, cat si la om, trichoteceneleproduc imbolnaviri grave, manifestate prin: refuzul hranei, diaree, tulburari nervoase, avorturi, necroze ale pielii, hemoragii si necroze ale organelor si tesuturilor, modificari ale tabolului sanguin (leucopenie) sau degenerescenta maduvei osoase. (Kuiper-Goodman, 2004)
Fungii producatori de trichotecene se dezvolta in conditii de teren pe cereale, legume, fructe. (Tofana M., 2011)
Fumonisinele. Toxicitatea fumonisinelor este provocata in primul rand de alterarea la nivel celular a metabolismului sfingolipidelor prin inhibarea ceramid-sintazei, enzima cu rol-cheie in biosinteza acestor complexe esentiale pentru mentinerea structurii membranelor celulare si ca situsuri de legare la nivelul membranelor. Expunerea cronica la fumonisine are efcte asupra cresterii si sporului de greutate la mamifere, pasari si pesti. (IBNA, 2009)
Alte efecte adverse ale fumonisinelor: inmuierea cerebrala, edem pulmonar, cancer de ficat, rinichi, esofag, anorexie, depresie, ataxie, orbire, isterie, varsaturi, hipotensiune. (IARC; Katarzyna Lazicka, 2010)
Patulina a fost detectata in numeroase fructe: mere, caise, pere, piersici, struguri, banane si a fost intilnita si in produse prelucrate, respectiv in sucuri de fructe. Aceasta prezinta activitate toxica. In studiile realizate asupra animalelor pentru testarea toxicitatii patulinei, acestea au prezentat urmatoarele efecte adverse: somnolenta, activitate generala deprimanta, hipermotilitate si diaree, dificultati in respiratie. (Suharoschi R., 2013) 
Zearalenona a fost evidentiata in diferite cereale si produse din cereale: orz, grau, secara, porumb, produse din porumb, cereale pentru micul dejun, faina de grau, paine, nuci. (Suharoschi R., 2013; EMAN). Studiile demonstreaza faptul ca cel mai important efect al zearalenonei este asupra sistemului de reproducere, dar produce si alte efecte: infertilitate, edem pulmonar, prolaps vaginal, atrofierea testiculelor. Zearalenona este foarte repede absorbita la nivelul intestinului subtire in organism. (EFSA, 2011)


Fisiere in arhiva (1):

  • Efecte negative produse de contaminantii alimentari.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1)Sara Aurel, Borbil seprimiu: Miceti si Micotoxine, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2007
2) The Paleobiological Revolution: Essays on the Growth of Modern Paleontology, Jackson si Jablonski, 2004
3)Aflatoxin Contamination in Groundnut (Arachis hypogaea L.) Caused by Aspergillus Species in Ethiopia, Journal of Applied & Environmental Microbiology. 2015, Vol. 3 No. 1, 11-19
4) Impact of mycotoxins on humans and animals, Journal of Saudi Chemical Society
Volume 15, Issue 2, April 2011, Pages 129-144
5) Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), 2013
https://www.efsa.europa.eu/
6) IARC - International Agency For Research On Cancer
7) Mycotoxins: risk assessment and legislation, Kuiper-Goodman, 2004
8)Contaminanti alimentari, Tofana Maria, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2011
9) Institutul National De Cercetare-dezvoltare Pentru Biologie Si Nutritie, 2009
10) Dan Velentina "Microbiologia produselor alimentare" vol. 2, Ed.: Alma, Galati, 1999
11) Balanuta M., Rubtova S., Balanuta E., Nistor I. "Microbiologia, sanitria si egiena alimentara", Ed. Ruxanda, Chisinau, 1999
12) Ghid de Bune Practici pentru Siguranta Alimentelor Sistemul de siguranta alimentelor HACCP Produse culinare, 
13) Factori de contaminare ai alimentelor, R. Popa, A. Popovici, N. Milita, C. Laurentiu, V. Ciupescu, 2012
14) Impactul micotoxinelor asupra lantului alimentar. Metode moderne de analiza si control al continutului de fungi si micotoxine din produsele alimentare,. Alina dobre INCDBA -  IBA
15) Criptosporidioza viteilor si iezilor: cerctari privind diagnosticul, epidemiologia si etiopatogeneza bolii, Alexandru Lucian Bejan, 2009
16) Contaminarea produselor alimentare cu reziduuri de antibiotice din clasa sulfonamidelor, un risc ce poate fi evitat, Carmen Lidia Chitescu, Anca Nicolau, 2010
17) Calitatea si siguranta produselor alimentare in contextul reglementarilor impuse de uniunea europeana, Lavinia Madalina Micu, Doru Ion Petanec, 2008
18) Jean D. Brender, Nitrate, Nitrite, Nitrosatable Drugs, and Congenital Malformations, 2015
19) Urinary metabolites of polycyclic aromatic hydrocarbons, sperm DNA, damage and spermatozoa apoptosis, Pan Yang, Y-Xin Wan & col., 2017
20) Associaton of polycyclic aromatic hydrocarbons metabolites and risk of diabetesin coke oven workers, Liangle Yang, Kai Yan & col., 2017
21) Nickel impact on human health: An intrinsic disorder perspective, Barbara Zambelli & col., 2016
22) Polycyclic aromatic hydrocarbons are associated with increased risk of chronic obstructive pulmonary disease during haze events in China, Lingyan Yang & col., 2016
23) Exposure to pesticides and the associated human health effects, Shamin Ara Jahan & col., 2016
24) Cobalt toxicity in humans--A review of the potential sources and systemic health effects, Laura Leyssens& col., 2017
25) Cotrau, M., s.a., 1991,Toxicologie, Ed. Didactica si Pedagogica", Bucuresti;
26) Banu, C., Preda, N., Vasu, S., 1982, Produsele alimentare si inocuitatea lor,
Ed. Tehnica, Bucuresti;
27) Savu, C., 1999,Poluarea mediului si prezensa substantelor toxice in alimente-controlul calitatii alimentelor, Ed. Semne, Bucuresti. 
https://adrianachis.wordpress.com/2015/11/29/cursul-7-contaminanti-chimici-in-alimente/
28) http://chimiebiologie.ubm.ro/Cursuri%20online/GIURGIULESCU%20LIVIU/Antociani_htm_files/Curs%204%20politici.pdf
29) http://feisa.usch.md/wp-content/uploads/2017/03/Microbiologia-produselor-alimentare.pdf
30) https://www.innofoodsee.eu/downloads/constanta_prezentare_alina_dobre.pdf
31) http://www.ansa.gov.md/uploads/files/Comert/Ghid%20Bune%20Practici%20alimentatia%20publica.pdf
32) http://www.ibna.ro/en/activitate/proiecte/posdru.php
33) http://www.marievranceanu.com/2014/04/dermatita-atopica-o-boala-multifactoriala/
34) https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/biology.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!