Educația pentru pădure

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A fost odata un sat, in care, in fiecare primavara padurea renastea, florile impodobeau drumurile, pastravii umpleau raurile, iar pasarile calatoare poposeau isi ocupau locul harazit in natura.

Dar cu timpul farmecul padurii s-a stins. i8f18fn Recoltele se vestejeau, puii nu mai ieseau din gaoace, pastravii nu se mai inmulteau, pasarile nu mai veneau.

Analizand fragmentul de mai sus, putem afirma ca la inceputul existentei sale, omul era partener supus al naturii, facand parte integrala din natura.

Trecand de la vanat la pescuit si cules la cultivarea pamantului si apoi la civilizatia industriala, omul a schimbat limpezimea apelor, puritatea padurilor, aerului. Dupa 1975, padurile ocupau 27% din suprafata tarii. Astazi aceasta suprafata este mult mai redusa si continua sa scada. Coordonatele actuale ale vietii cotidiene impun abordarea educatiei pentru dezvoltarea durabila, educatia pentru protectia padurii si a calitatii mediului inconjurator. Igienistii si urbanistii au elaborat norme standard care stabilesc suprafete de spatiu verde necesar populatiei. Normele fixeaza pentru un locuitor 9, 5 mp parcuri si gradini, precum si 10, 5 mp paduri in jurul orasului. In marile metropole, spatiile verzi raportate la locuitor sunt Washington si Viena 50 mp, Londra 25 mp, Roma 9 mp, Paris 1, 4 mp si Bucuresti 1 mp. In raportul Comisiei Speciale Parlamentare, elaborat in anul 2000 este prevazuta cresterea suprafetei impadurite, suprafata totala a padurilor trebuie sa creasca cu 40%. Incepand cu anul 2005 vor fi asigurate fonduri pentru impadurirea a 700. 000 ha, iar pe o suprafata de 100. 000 ha vor fi infiintate Centre Verzi in jurul marilor aglomerari urbane. Singura solutie pentru supravietuirea omului pe Terra este asigurarea unui Parteneriat Intelept cu natura prin: - ocrotirea si protejarea padurii; - adoptarea unor masuri prompte in cazul aparitiei dezechilibrelor; - conservarea naturii, ca loc primordial in sistemul valorilor umane din domeniile stiintei, educatiei, culturii, economiei. Padurea este producator de oxygen, consumator de dioxid de carbon (CO2), depoluant, indeplinind functii importante pentru viata omului: Sanitara, hidrologica, climatica, estetica si recreativa. Functiile estetica si recreativa sunt benefice indeosebi omului modern cu ritm trepidant de viata cu numerosi factori stressanti. Daca omul pierde gradinile, padurile si cararile se va pierde pe sine insusi . (J. R. Openheimer) STIATI CA: Padurile produc 2/3 din cantitatea de O consumata de lumea vie? Un stejar in decursul vietii produce O necesar unui om timp de 20 de ani? Un ha de padure absoarbe 3, 7 tone de CO din atmosfera si reda acesteia 2 milioane de tone de O? Cantitatea de frunze introduse in sol anual de padure de la l ha este de aproximativ 20 tone? Grosimea stratului de ozon a Planetei este de 20-40 km altitudine? Ienuparul (juniperus) produce zilnic 30 kg fitoncide ( ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educatia Pentru Padure
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
562 cuvinte
Nr caractere:
3 416 caractere
Marime:
2.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!