Economia de Materiale si Reducerea Deseurilor

Extras din referat Cum descarc?

Economiile industriale de astazi au fost bazate pe consumuri mari de materiale si energie, iar dezvoltarea economica a natiunilor a fost deseori apreciata in functie de cantitatea de materii prime consumate. Un kilogram de otel poate fi folosit la o constructie care dureaza citeva sute de ani sau la fabricarea unor cutii de tabla care sunt aruncate la gunoi dupa o singura folosire.
Extractia si procesarea materiilor prime sunt printre cele mai distructive activitati umane. Industria lemnului ruineaza ecosistemele forestiere si transforma copacii in hartie si in alte produse din lemn, care implica mai multe procese foarte poluante. Mineritul distruge, in mod normal, orice ecosistem sau asezare omeneasca situate deasupra minelor. Producerea metalelor din minereuri nrcesita cantitati mari de energie si conduce la un nivel ridicat de poluare si deseuri.
Economiile industriale deverseaza, ca reziduuri, cea mai mare parte a materiilor prime pe care le devoreaza. Aceasta creeaza, in prezent, probleme mari la depozitarea deseurilor. Pe masura ce a iesit la lumina modul neglijent si iresponsabil in care a fost abordata aruncarea deseurilor, cel mai vizibil simptom al proliferarii consumului de materiale - criza gunoaielor - a generat dezbateri politice aprinse in toate tarile lumii.
Desi acestui simptom i se da atentie, politicienii rareori gasesc diagnosticul bolii: o economie globala construita pe o folosire ineficienta a materiilor prime si a energiei. Ca rezultat, reteta uzuala - dezvoltarea unor tehnologii avansate de procesare a deseurilor - nu face decat sa permita bolii sa avanseze in mod necontrolat.
Incercarile oamenilor din intreaga lume de a gasi solutii alternative la aceste probleme legate de deseuri au condus la conturarea posibilitatii de a folosi ,,materiale usoare". Principiul de functionare este eficienta - satisfacerea nevoilor umane cu cit mai putine materiale dintre cele mai adecvate avute la dispozitie.
Materialele si mediul ambiant
Folosirea de materii prime de catre societatea umana - cu exceptia notabila a lemnului - a fost, practic, nesemnificativa pina la dezvoltarea economiilor industriale moderne.
De atunci, extinderea utilizarii lor a cunoscut un ritm exploziv, in mod deosebit cea a mineralelor. Productia si consumul de materii prime pe cap de locuitor de catre tarile industrializate a continuat sa creasca.
Noile industrii care inregistreaza o crestere rapida - realizand computere, produse farmaceutice si bunuri ce integreaza tehnologii de varf, printre altele - participa intr-o proportie tot mai mare la produsul economic global. Materiile prime sunt necesare, in cea mai mare parte, pentru a le inlocui pe cele consumate si, mai putin, pentru construirea de noi infrastructuri in tarile puternic industrializate. Ca rezultat, materiile prime sunt utilizate, acum, pentru a satisface cererile imediate ale consumatorilor.
Diferentele dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare sunt inca si mai dramatice. Consumul mediu de otel pentru un japonez este de 9 ori mai mare decit pentru un chinez, iar americanii folosesc de 4 ori mai mult otel si de 23 de ori mai mult aluminiu decit vecinii lor, mexicanii.
Pericolul primar al unor niveluri atit de ridicate ale consumului rezida atit in epuizarea resurselor cit si in degradarea continua a mediului ambiant datorita extractiei si procesarii acestor materii prime. Un exemplu instructiv il ofera petrolul: desi epuizarea rezervelor de petrol este mai usor de imaginat decat a altor materii prime, ea va fi precedata de cresterea nivelului de dioxid de carbon in atmosfera, care va conduce, probabil, la un cost prohibitiv al arderii lui datorita necesitatii prevederii unor tehnologii de reducere a poluarii atmosferei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia de Materiale si Reducerea Deseurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!