Digestia Intracelulara

Extras din referat Cum descarc?

Digestia intracelulara cuprinde totalitatea fenomenelor care produc degradarea biochimica a moleculelor patrunse in citoplasma prin endocitoza, a unor organite uzate, a unor fragmente de celula sau structuri celulare.
Lizozomii si peroxizomii sunt organitele participante la acest proces.
1. LIZOZOMII 
Lizozomii apar ca niste niste sfere dense, mici, cu diametrul intre 0,25-0,5um, delimitate de o membrana lipoproteica bogata in enzime hidrolitice,capabile sa catalizeze proteine, acizi nucleici si anumite glucide. 
Enzimele lizozomale sunt inactive atata timp cat membrana este intacta, dar devin active odata cu ruperea acesteia, fiind capabile sa degradeze macromoleculele celulei (prin hetero- si autofagie), din care cauza au fost denumite ,,sistemul digestiv" al celulei. In interiorul acestor organite, enzimele se gasesc in stare latenta, membrana lor fiind aceea care ii stabilizeaza .Formarea lizozomilor se aseamana cu cea a veziculelor de secretie 
Membrana lizozomilor este mai groasa decat a celorlalte organite si este impermeabila (se opune trecerii enzimelor lizozomale in citosol). Ea contine ATP-aze care pompeaza ioni de hidrogen in lizozomi pentru a mentine pH-ul acid.
Matricea lizozomala are aspect diferit de la un lizozom la altul deoarece aceasta contine materiale supuse digestiei, materiale aflate in diferite stadii de degradare. 
Rol biologic 
o Considerati agenti ai fenomenului de digestie intracelulara 
o Intervin in fagocitoza indeplinind functia lor heterofagica 
o Autoliza indeplinind functia lor autofagica 
o Dupa moartea celulelor, membranele lizozomilor se distrug si enzimele hidrolizante se elibereaza declansand autolize "post-mortem", de aceea lizozomii au mai fost denumiti si saci de sinucidere.
o Dereglarea functionarii lizozomilor sau distrugerea membranei acestora la celulele animale declanseaza maladii celulare grave numite boli lizozomale.
Tipuri de lizozomi
1. Primari: nu si-au inceput inca activitatea de digestie, sunt mici si au matricea omogena cu aspect fin granular. Sunt lizozomi tineri, cu o viata scurta (de 24-48 ore) In timp ce lizozomii primari ai microfagelor mobile contin o mare cantitate de neuroaminidaza, lizozomii primari ai macrofagelor contin multe fosfataze acide.
2. Secundari: sunt activi (isi desfasoara activitatea digestiva), sunt mai mari decat lizozomii primari iar matricea are un aspect heterogen. Au o viata mai lunga (de la cateva zile la cateva saptamani), talia mai mare si un set enzimatic complet. Se formeaza din fuziunea lizozomilor primari, cu veziculele de endocitoza ce contin substante fagocitate, endocitate sau degradate din celule. in functie de modul in care s-au format, exista mai multe tipuri de fagozomi secundari: heterofagolizozomi, autofagolizozomi, crinofagolizozomi, corpusculi reziduali si corpi multiveziculari.
3. Tertiari: sunt corpi reziduali si contin materiale nedigerabile, care au ramas in urma digestiei ca urmare a epuizarii echipamentului enzimatic. Sunt mari, prezinta o matrice foarte densa si foarte heterogena in care sunt incluse structuri de diverse marimi si densitati. Se acumuleaza in citoplasma odata cu inaintarea in varsta. In celulele care traiesc mai mult timp, cum sunt neuronii, corpii reziduali sunt cunoscuti si ca lipofuscina (pigmentul imbatranirii).


Fisiere in arhiva (1):

  • Digestia Intracelulara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!