Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemul digestiv are ca rol transformarea alimentelor si degradarea lor in glucide, lipide, proteine si alte substante sub o forma asimilabila.

Celulele organismului fabrica si transporta numeroase substante. Energia de care au nevoie pentru activitatea lor le este furnizata de alimentele care sunt arse de oxigen.

La fel ca oxigenul pe care il respiram, alimentele pe care le ingeram sunt vitale. Alimentatia contine elemente nutritive esentiale: glucidele (sau zaharurile), lipidele (sau grasimile), proteinele, apa, vitaminele si sarurile minerale.

Toate substantele prezente in alimente sunt utilizate de organism, care extrage molecule asimilabile. Celulele noastre au, cert, capacitatea de a crea noi molecule, pornind de la substante deja prezente in organism, dar aceasta activitate de sinteza este limitata si insuficienta pentru buna functionare a organismului.

Aproximativ 50 de molecule vitale, cum este glucoza, nu pot fi obtinute decat prin alimentatie.

Care sunt caracteristicile acestor substante nutritive? Aproape toate glucidele pe care le consumam provin din vegetale, cu exceptia lactozei prezente in lapte si a glicogenului prezent in carne. Glucidele sunt clasificate in doua mari categorii: zaharurile simple sau rapide si zaharurile complexe sau lente. Primele cuprind monozaharidele, constituite dintr-o singura molecula de glucid, cum este glucoza sau fructoza, si dizaharidele, formate din doua molecule de glucide, cum este lactoza sau zaharoza, zaharul cu care se indulceste cafeaua. Aceste substante cu gust dulce sunt prezente in special in fructe si dulciuri. Ele sunt denumite zaharuri rapide pentru sunt foarte repede asimilate de organism.

Zaharurile complexe, in schimb, difuzeaza mai lent in corp. Acestea sunt polizaharide, constituite dintr-un mare numar de molecule de glucide simple. Cele mai cunoscute sunt amidonul, care abunda in feculente, si celuloza care constituie o mare parte din fibrele alimentare.

Celulele organismului nu utilizeaza zaharurile decat sub forma de glucoza.

Lanturile lungi de glucide trebuie deci sa suporte, in timpul digestiei, o degradare enzimatica pentru a fi descompuse in glucide mai simple. Glucoza obtinuta este utilizata pentru producerea ATP, o molecula indispensabila nevoilor energetice ale celulelor, sau stocata sub forma de glicogen in muschi si ficat. Concentratia de glucoza din sange este reglata cu finete de organism.

Cand glucidele nu sunt prezente in cantitate suficienta in alimentatie (sub 50g pe zi), sunt consummate lipide si proteine.

O serie de reactii biochimice le transforma atunci in glucoza.

Ca si glucidele, lipidele sunt o importanta sursa de energie prntru corp. Ele contin in principal acizi grasi, care se impart in acizi grasi saturati, ce se gasesc de exemplu in carne si produse lactate, si acizi grasi nesaturati, care provin din vegetale (uleiuri) in marea lor majoritate, dar si din carne sau peste.

O alimentatie echilibrata trebuie sa furnizeze cele doua tipuri de acizi ...

Bibliografie:

: 1. "Secretul sanatatii-greutatea corporala",Constantin P.

Dumitrescu, editura PORUST M;

2. " Lumea stiintei, corpul uman", enciclopedia rao

3. "Hrana este cel mai bun medicament", editura

GAMMA PRES.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Digestia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 118 cuvinte
Nr caractere:
12 693 caractere
Marime:
19.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
digestie, biologie
Predat:
la liceu
Sus!