Dezvoltarea Intrauterina si Nasterea

Extras din referat Cum descarc?

Perioada intrauterine cuprinde cele noua luni de sarcina. Este una dintre cele mai active si mai complexe etape ale dezvoltarii, daca ne gandim ca in noua luni de zile de la o celula microscopica se ajunge la fatul de 3 kilograme.
REPRODUCEREA UMANA
Celula este cea mai mica unitate a materiei vii ce poate sa existe in mod independent si sa se reproduca.
Celula se compune din doua elemente fundamentale, indivizibile si complementare, care sunt corpul celular numit citoplasma si nucleul. Nucleul, care este situat in centrul celulei sau intr-un alt loc al citoplasmei, este centrul vietii celulare. Acesta contine elemente caracteristice ale individului din care face parte, comanda activitatile celulei si permite acesteia sa se divida in scopul mentinerii, cresterii sau reproducerii.
In timpul diviziunii celulare acesta se condenseaza intr-un numar de bastonase, numite cromozomi. Cromozomii sunt suportul ereditatii. Tot ceea ce mostenim biologic de la parintii nostri se gaseste in ou, celula primara a fiecarui individ.
Exista doua feluri de diviziuni celulare: una normala(mitoza)si alta reductionala(meioza).
Mitoza--In organism diviziunea pleaca de la o celula mama, ce da nastere la doua celule-fiice, care poseda aceeasi arhitectura intima ,aceeasi functie si, la nivelul nucleului, acelasi patrimoniu ereditar. Cand se vorbeste de fecundatie se constata ca incepand de la baza unor celule asemanatoare, se ajunge prin diferentieri succesive, la realizarea de organe foarte diverse. Aceasta este adevarat pentru o celula, un tesut sau un organism adult in care diferitele organe sunt perfect definite, pentru care aceasta multiplicare permite cresterea sau mentinerea integritatii organului.
Diviziunea celulara este deci un principiu fundamental al supravietuirii.
Meioza--Diferenta fundamentala fata de diviziunea normala consta in faptul ca fiecare celula sexuala cuprinde doar echivalentul unei cromatide, astfel incat in cursul fecundatiei se realizeaza reuniunea diferitilor cromozomi. Celula-fiica rezultata din aceasta fecundatie va contine un numar de perechi de cromozomi, identic cu cel al unei celule normale. Aceste celule reproducatoare iau nastere din celule-suse, prezente in glanda sexuala considerata(ovar sau testicul).Ele se inmultesc, apoi, ajunse la un oarecare grad de maturitate, sufera diviziunile care le vor face sa devina celule reproducatoare(gameti).
Ovulul este celula sexuala feminina, este cea mai mare celula din corpul omenesc(masoara aproximativ  1/2  milimetri).Are forma sferica si contine rezerve nutritive, care vor hrani produsul de conceptie in primele stadii de dezvoltare. De asemenea este purtatoarea caracterelor ereditare ale generatiilor precedente din partea mamei.
Spermatozoidul este celula sexuala masculine, are forma unui ac de gamalie cu o lungime de 65 microni. Este compus din 4 parti: un cap mare, un gat sau col, o piesa intermediara si o coada.
Capul contine in nucleul sau toate elementele ereditatii paterne, iar in piesa intermediara si mai putin in coada se gaseste o rezerva bogata de substante nutritive si energetice. Coada se termina printr-un flagel prevazut cu cili, care-i permit sa se miste.
In cursul actului sexual, in lichidul complex secretat de prostata si de glandele seminale, numerosi spermatozoizi(circa 200.000.000-300.000.000)]elaborate in testicule, patrund in canalul vaginal de unde isi continua drumul trecand prin mucozitatile colului uterin. Prin miscari de serpuire spermatozoizii patrund in cavitatea uterina, apoi continua sa progreseze prin canalul trompei pana ajung la ovul.
Numai un numar mic de spermatozoizi realizeaza acest parcurs, majoritatea celor care au pornit in aceasta cursa neajungand pana la capat.
FECUNDATIA
Imbinarea spermatozoidului cu ovulul are loc in ampula trompei uterine. Aici ovulul "asteapta" venirea spermatozoidului, dar ovulul nu este fecundabil decat in interval de cateva ore. Spermatozoidul care, la randul sau, ramane fecundat cateva zile, trebuie sa ajunga la timp la aceasta intalnire, altfel ovulul degenereaza sin u mai este susceptibil de a fi fecundat.
La inceput secretiile enzimice produse de spermatozoid dizolva coroana celulara ce inconjoara ovulul. Gratie flagelului, care ii permite sa se miste, spermatozoidul aluneca de-a lungul membranei externe a ovulului pana intr-un punct anume, in care patrunde in ovul. Odata intrat in ovul, coada spermatozoidului se detaseaza de cap si degenereaza; in acelasi timp nucleul se mareste, luand un aspect identic cu cel al nucleului ovulului. Din aceasta clipa fecundatia este realizata. Nu se mai vorbeste de ovul ci de ou. Acesta are doi nulei, pronucleul masculin si pronucleul feminin, care contin fiecare cate 23 cromozomi. Prin diviziuni succesive, oul se imparte in mai multe celule si isi mareste volumul. Intre timp, este impins de miscarile trompei in cavitatea uterine si se implanteaza in mucoasa pregatita dinainte(nidatia).Drumul din trompa pana in uter dureaza 6-7 zile. In cazul in care oul se fixeaza in trompa se produce o sarcina extrauterina.
In aceasta perioada, celulele omului in devenire sunt extrem de vulnerabile, cu toata protectia conferita de organismul matern si placenta.
In organismul femeii gravide au loc adaptari functionale si modificari anatomice. Pana la stabilirea echilibrului-homeostazia sarcinii-primul trimestru reprezinta o perioada de adaptare, care, uneori, necesita supraveghere medicala.
Uterul este un organ bine vascularizat, dar necesitatule fatului duc la o crestere deosebit de mare a circulatiei sangelui in acest teritoriu, astfel ca prin placenta intr-un minut trec aproximativ 600 centimerii cub de sange. Pentru a face fata acestei noi situatii, creste cantitatea de sange si forta motrice a inimii si scade rezistenta opusa de arborele circulator.
O alta caracteritica a sarcinii este aceea ca apa cumulata face ca toate tesuturile sa fie mai axe, mai extensibile.
Metabolismele substantelor principale-proteine(albumine),lipide(grasimi), glucide(zaharuri) se desfasoara la un nivel foarte ridicat. Substantele nutritive din alimente, dupa digestie si absorbtie, se transforma in substante organice complexe, proprii organismului mamei, sau alcatuiesc materia vie pe seama careia creste fatul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Intrauterina si Nasterea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!