Dezvoltare Durabila

Cuprins referat Cum descarc?

1. CE ESTE DEZVOLTAREA DURABILA? 2
2. ISTORICUL DEZVOLTARII DURABILE 2
3. CONCEPTUL DE DEZVOLTARE DURABILA 4
4. OBIECTIVELE DEZVOLTARII DURABILE 6
5. BIBLIOGRAFIE 8


Extras din referat Cum descarc?

1. CE ESTE DEZVOLTAREA DURABILA ?
Cum putem concilia progresul economic si social fara a pune in pericol echilibrul natural al planetei? Cum putem repartiza bogatia intre tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate? Cum sa asiguram un trai decent milioanelor de barbati, femei si copii aflati in pericol, acolo unde planeta pare deja asfixiata de exploatarea excesiva a resurselor naturale? Si mai ales, cum sa facem sa lasam o planeta sanatoasa copiilor nostri?
Pentru a raspunde la aceste intrebari a luat nastere conceptul de dezvoltare durabila.
2. ISTORICUL DEZVOLTARII DURABILE
In 1972, la Stockholm are loc Conferinta Natiunilor Unite, in care cele 113 natiuni prezente isi manifesta ingrijorarea cu privire la modul in care activitatea umana influenteaza mediul. Sunt subliniate problemele poluarii, distrugerii resurselor, deteriorarii mediului, pericolul disparitiilor unor specii si nevoia de a creste nivelul de trai al oamenilor si se accepta legatura indisolubila intre calitatea vietii si calitatea mediului pentru generatiile actuale si viitoare. 
In 1986, Natiunile Unite infiinteaza Comisia Mondiala de Mediu si Dezvoltare, avand ca scop studierea dinamicii deteriorarii mediului si oferirea de solutii cu privire la viabilitatea pe termen lung a societatii umane. Comisia a fost prezidata de Gro Harlem Brundtland, Primul Ministru al Norvegiei, la acea data.
Comisia Brundtland a subliniat existenta a doua probleme majore: 
-dezvoltarea nu inseamna doar profituri mai mari si standarde mai inalte de trai pentru un mic procent din populatie, ci cresterea nivelului de trai al tuturor; 
-dezvoltarea nu ar trebui sa implice distrugerea sau folosirea nesabuita a resurselor noastre naturale, nici poluarea mediului ambiant; 
Problema-cheie a dezvoltarii durabile este opozitia intre nevoile de crestere ale populatiei si limitele impuse de resursele planetei precum si degradarea continua a mediului. La Summitul de la Rio in 1992, la care participa 120 de sefi de stat, sunt din nou aduse in centrul atentiei problemele privind mediul si dezvoltarea. Dezvoltarea durabila reprezinta: "o noua cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman pentru intreaga planeta si pentru un viitor indelungat". Scopul declarat al Conferintei secolului a fost stabilirea unei noi strategii a dezvoltarii economice, industriale si sociale in lume, cuprinsa sub numele de dezvoltare durabila, "sustainable development". 
Natiunile prezente au fost de acord asupra unui plan de dezvoltare durabila numit Agenda 21 si asupra a doua seturi de principii: Declaratia de la Rio cu privire la mediu si dezvoltare si Principiile padurii.
"Oamenii au dreptul la o viata sanatoasa si productiva in armonie cu natura; natiunile au dreptul suveran de a exploata resursele proprii, fara insa a cauza distrugeri ale mediului in afara granitelor proprii." Declaratia de la Rio
La 10 ani de la adoptarea Agendei 21, in 2002 are loc Summitul de la Johannesburg, Africa de Sud, in care se studiaza progresul facut spre dezvoltarea durabila si se reafirma angajamentul tarilor participante. 
Principalele probleme discutate au fost : 
-reducerea numarului celor care nu au acces la rezerve de apa potabila, de la peste 1 miliard la 500 milioane pana in anul 2015; 
-injumatatirea numarului celor ce nu au conditii de salubritate corespunzatoare,la 1,2 miliarde; 
-cresterea folosirii surselor durabile de energie si refacerea efectivelor de peste secatuite; 
La nivelul Uniunii Europene, in cadrul Consiliul European de la Goteborg, iunie 2001, a fost adoptata Strategia Europeana de Dezvoltare Durabila (SDD) si a fost propus Setul de Indicatori de Dezvoltare Durabila, avand drept scop monitorizarea SSD. In iunie 2006 aceasta a fost revizuita si un nou model de guvernare a fost adoptat. 
Fiecare dintre noi, constient sau nu, putem contribui la dezvoltarea durabila. De fapt, putem spune ca avem o gandire durabila atunci cand aruncam deseurile din plastic sau hartie in locurile special amenajate. Recuperarea deseurilor menajere va deveni, probabil, aproape un reflex si in randul romanilor, dar este un proces de durata. Sa nu uitam ca dezvoltarea durabila este, de asemenea, un concept foarte "tanar". Deocamdata, de reciclarea deseurilor casnice par sa se ocupe, in prezent, doar carutasii care merg printre blocuri in cautare de fier vechi sau alte metale. In urma cu cativa ani, printre blocuri erau amplasate containere pentru colectarea selectiva a deseurilor - sticla, plastic, hartie, o initiativa laudabila care nu strica sa fie reluata. La nivel industrial, lucrurile s-au miscat mult mai repede. Astfel, multe fabrici folosesc deseuri drept combustibil, iar in anumite localitati se incearca implementarea unor sisteme de incalzire casnica pe baza arderii deseurilor. Companiile sunt primele care au constientizat importanta economica (dar si ecologica) a recuperarii si refolosirii deseurilor. Lester Brown atrage atentia, in lucrarea "Planul B 2.0" asupra conflictului dintre civilizatia industriala si mediul ambiant si mentioneaza doua aspecte: tendinta de epuizare a resurselor naturale de energie, de materii prime si de hrana, sau consumarea celor regenerabile intr-un ritm superior capacitatii lor de regenerare si deteriorarea fizica si poluarea factorilor de mediu: apa, aer, sol. In acest context, el puncteaza importanta reciclarii deseurilor. Lester R. Brown a creat in 1974 "Worldwatch Institute" si este promotorul unor serii de studii, materializate in rapoartele anuale privind progresele pe calea structurarii unei societati durabile: "Starea lumii" sau "Semne vitale". "O societate durabila, spune el, este cea care isi modeleaza sistemul economic si social astfel incat resursele naturale si sistemele de suport ale vietii sa fie mentinute".
3. CONCEPTUL DE DEZVOLTARE DURABILA
Pana de curand preocuparea principala a omului a fost obtinerea de beneficii materiale indiferent de mijloacele folosite sau de efectele lor asupra mediului. Despaduririle in scopul extinderii teritoriilor arabile sunt urmate de eroziuni ale terenurilor, irigarile salinizeaza solul, pasunatul excesiv distruge pasunile. 
Conceptul de dezvoltare durabila introdus de curand propune constientizarea efectelor pe care le au actiunile noastre asupra mediului si care in viitor ne vor afecta si pe noi si de asemenea ofera metode prin care activitatile omului sa nu dauneze naturii.
Aceste metode se refera la :
-Reducerea consumarii resurselor :
Resursele naturale se impart in 2 grupuri : cele care pot fi reinnoite ( care pot fi inoite in timp prin procese naturale : populatia de pesti, vegetatia naturala sau cele inepuizabile ca energia solara ) si cele care nu pot fi reinnoite ( care se gasesc in depozite limitate ce nu pot fi inlocuite decat in lungi perioade de timp ca depozitele minerale sau combustibilul fosilier).


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Durabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!