Detectarea patogenilor din apa

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Legatura apa-consumator 4-5
Surse de poluare a apelor 6-7
Detectarea patogenilor 8-12
Cerintele apei 13-17
Top 5 bacterii din apa potabila 18-19
Concluzii 20
Referinte bibliografice 21


Extras din referat Cum descarc?

Accesul la apa potabila este esential pentru sanatate, constituie un drept fundamental al omului si reprezinta o componenta a politicii in slujba sanatatii publice. In decembrie 2003 Organizatia Natiunilor Unite a declarat perioada 2005-2015 ca Decada Internationala ,,Apa pentru Viata" (WHO, 2008). 
Cantitatea si calitatea apei disponibile consumului uman sunt elemente de cuantificare a calitatii vietii, iar utilizarea rationala a resurselor tinand cont de capacitatea de suport a ecosistemelor in care traim constituie indicatori de durabilitate ai societatii. Gestionarea corecta si protectia surselor de apa, aplicarea celor mai eficiente metode de tratare si managementul distributiei sunt termenii cheie ai strategiilor ce se doresc a fi implementate pe intreg Globul. Preocuparile actuale de imbunatatire a proceselor si tehnologiilor in vederea cresterii productivitatii sunt evidente in sectorul apei, la fel ca si in industria alimentara, cu scopul de a oferi cel mai indispensabil produs de consum unei populatii aflate in continua crestere.
Legatura apa-consumator
Istoria umanitatii este presarata cu nenumarate epidemii devastatoare de origine hidrica, cum sunt cele de holera si febra tifoida, iar rolul apei in transmiterea agentilor infectiosi a fost recunoscut de foarte multa vreme, inainte chiar de descoperirea micoorganismelor. Desi ONU a declarat perioada 2005-2015 deceniul international de actiune ,,Apa, sursa vietii" si a invitat toate tarile lumii sa acorde mai multa importanta problemelor legate de apa, situatia ramane inca dezastruoasa in multe tari din lume. Statisticile arata ca la ora actuala, pe plan mondial 40% din populatie inca nu beneficiaza de conditii optime de salubritate si peste 25% nu dispune de apa potabila sigura. In consecinta, in lume mor anual peste 2 milioane de oameni, in special copii mai mici de 5 ani, doar din cauza bolilor diareice asociate lipsei de apa potabila, numarul de imbolnaviri fiind estimat la circa 900.000.000, ceea ce arata foarte clar ca patologia hidrica reprezinta o prolema grava de sanatate publica. 
Apa potabila nu este doar un lichid destinat hidratarii, ci interactioneaza cu toate componentele industriale, agricole, economice, sociale si culturale ce caracterizeaza societatea umana. Insa importanta suprema a accesului la o apa potabila sigura este legata de sanatatea omului. Apa potabila constituie un vehicul foarte important in diseminarea microorganismelor ce interactioneaza cu organismului uman. Analizele de rutina efectuate in monitorizarea calitatii vizeaza masa apei si nu pot surprinde diversitatea speciilor ce populeaza acest ecosistem, nici complexitatea si fluctuatia proceselor care se desfasoara aici. Biofilmul, in schimb, poate constitui o sursa adecvata pentru investigarea microbiotei acvatice, gazduind o mare concentratie dar si o varietate de microorganisme, ce pot supravietui timp indelungat, protejate in matricea polimerica. 
O analiza atenta a relatiei dintre apa si sanatatea publica scoate in evidenta trei constrangeri care apar frecvent in relatia apa-consumator: 
Prima, de ordin cantitativ, se refera la cresterea impresionanta a consumului de apa, mult mai rapida decat sporul demografic, in timp ce in numeroase zone de pe glob resursele de apa sunt limitate. Aceasta situatie a condus adesea chiar la izbucnirea unor conflicte interstatale generate de accesul la sursele de apa dulce. 2 
Cresterea consumului de apa a condus la o alta constrangere, cea legata de calitatea apei. Dupa utilizare apele rezultate revin in rezervoarele naturale contribuind la degradarea acestora. Intre eficienta sistemelor de sanitatie sau a masurilor de control a surselor de poluare si contaminarea mediului acvatic natural exista o legatura stransa. 
A treia problema majora decurge din dificultatea de a proba legatura dintre apa si imbolnavire. Atunci cand relatia este una directa (apa ingerata, apa recreationala, apa aerosolizata etc.), ea este mai usor de dovedit. Deseori insa legatura este una indirecta, cum este cazul aparitiei imbolnavirii in urma consumului de alimente contaminate prin intermediul apelor poluate, caz in care relatia cu factorul hidric poate fi pierduta din vedere.
Surse de poluare a apei
Poluarea apei = orice modificare a compozitiei sau calitatii ei, astfel incat aceasta sa devina mai putin adecvata tuturor, sau anumitor, utilizari ale sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Detectarea patogenilor din apa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- file:///C:/Users/Ione/Downloads/batinascasfarkas_rezumat_ro%20(2).pdf
- http://adevarul.ro/locale/iasi/top-5-bacterii-apa-potabila-cei-mai-periculosi-agenti-patogeni-responsabili-boli-deosebit-grave-1_57baec875ab6550cb8fe6085/index.html
- http://greenly.ro/apa/cum-determinam-apa-contaminata
- https://mgs1wordpresscom.files.wordpress.com/2016/02/curs-7-8-patol-hidr-infectioasa-medicina-2016.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!