Demența

Extras din referat Cum descarc?

- dementa de tip Alzheimer (DTA) este cea mai des intalnita si se caracterizeaza printr-o deteriorare lenta a functiilor corticale superioare. Gradul de alterare este diferit.
- dementa multi-infarct (DMI) apare ca un rezultat al infarctului clinic sau subclinic de origine aterosclerotica.
Deteriorarea functiilor survine pe etape cu perioade de platou clinic.
- dementa secundara este un tip de dementa reversibila; procesele cognitive se pot restabili o data cu tratamentul afectiunii primare.
Ereditate: cel putin 15% din bolnavii cu dementa de tip Alzheimer au antecedente familiale; persoanele cu boala Down, care supravietuesc 20-30 ani, inevitabil dezvolta dementa progresiva.
Incidenta/Prevalenta: 0, 5% din persoanele cu varsta 60-64 ani si 3, 2% la etapa 80-90 ani; 1480 la 100 000 popul.
Predominanta de varsta: incidenta creste o data cu varsta, insemnele bolii pot aparea si la tineri (sindromul Down, SIDA). Predominanta de sex: Barbati = Femei.
Semne si simptome - tulburari de memorie.
- tulburari de gandire abstracta.
- tulburari de judecata.
- afazie, apraxie, agnozie, anomie.
- schimbari de personalitate.
- disomnii.
- tulburari de dispozitie.
- incontinenta de urina, encopreza.
- rigiditate (mai ales in dementa subcorticala). - tremor (mai ales in dementa subcorticala). - halucinatii, comportament paranoic.
- convulsii.
Cauze - DTA - cu predispozitie genetica in 15%. - DMI - cauzata de ateroscleroza ori embolii cu infarcturi cerebrale clinice sau sublinice.
- dementa corticala - cauzele includ boala Parkinson, infirmitatea supranucleara progresiva si boala Huntington.
- dementa secundara - prin hipotiroidism, carenta de vitamina B, hidrocefalie, SIDA, sifilis si diferite medicamente. Dementa va asocia in acest caz semnele maladiei primare.
Factori de risc - varsta inaintata, prevalenta atcrosclerozei in DMI, trisomia 21, antecedente de traume cerebrale, antecedente de infectii ale SNC.
Diagnostic diferential - delirul, schimbarile fiziologice legate cu batranetea, depresia, schizofrenia, alcoolismul cronic.
Investigatii de laborator - testarea functiei tiroidiene.
- teste serologice la sifilis.
- nivelele de vitamina B12 si acid folic in ser.
- examenul sumar al sangelui si screeningul tulburarilor metabolice.
Medicamente ce pot schimba rezultatele de laborator: Terapia cu hormoni tiroidieni, preparatele ce contin iod pot denatura indicii functiei tiroidei.
Afectiuni ce pot schimba rezultatele de laborator: Serologic fals pozitiva la sifilis in afectiunile acute, endocardita bacteriana subacuta, tulburarile autoimune.
Schimbari morfologice - DTA: placi senile nevritice, amiloid microvascular, degenerescenta granuloveziculara.
- DMI: infarcte vechi, boala aterosclerotica.
- dementa corticala: degenerarea neuronilor nigrostriati.
Teste speciale - testarea starii mintale, testarea neuropsihologica, EEG pentru pacientii cu tulburari de constiinta sau ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dementa.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!