Delphinidae în Marea Neagră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Marea Neagra, mamiferele marine sunt reprezentate de trei specii de delfini, incadrate in doua familii: 1. Familia Delphinidae - cu doua specii: Delphinus delphis ssp. ponticus si Tursiops truncatus ssp. ponticus. Specia: Delphinus delphis Denumire populara: delfinul comun Caracteristici generale - Pot fi remarcati deseori jucandu-se in jurul navelor. Delfinii comuni se apropie de coasta mai ales vara, in luna august. Se asociaz a in grupuri de cateva zeci de exemplare. Longevitatea acestora a fost estimata la 25-30 de ani.

Numarul dintilor este de 40-45 / jumatate de maxilar, forma lor fiind conica. Lungimea rostrului atinge 10-20 cm. Ating viteza maxima de 60 km/h. Sunt specii ihtiofage si vaneaza in grup.

Culoare - spatele este gri inchis spre negru de la varful capului spre coada inchizandu-se intr-un V pe ambele parti sub inotatoarea dorsala. Partile laterale sunt gri deschis in spatele inotatoarei dorsale si alb-bronz in fata inotatoarei dorsale. Abdomenul este alb. in jurul ochilor se gasesc cercuri de culoare inchisa legate printr-o linie neagra care traverseaza capul prin spatele rostrului si o alta dunga de la maxilare pana la inotatoare. Inotatoarele - inotatoarea dorsala este inalta, falciforma si ascutita. inotatoarele pectorale sunt lungi si subtiri si usor curbate sau ascutite. inotatoarea codala este ascutita la varfuri cu o crestatura mica in centru. Lungime si greutate - Lungimea medie a indivizilor din aceasta specie este de 175 cm pentru masculi si 160 cm pentru femele. Acestia pot atinge greutatea de 135 kg.

Hranirea - sunt mamifere ihtiofage, hranindu-se predominant cu pesti pelagici de talie mica (ce inoata in masa apei) - hamsie, sprot, stavrizi etc., iar aglomerarile lor sunt in functie de existenta bancurilor de pesti. Delfinii comuni vaneaza in grup.

Imperecherea - perioada de imperechere dureaza 5-6 luni (iulie - decembrie), iar maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 3-4 ani.

Puiul masoara la nastere intre 80-95 cm lungime, perioada de gestatie fiind de 10-11 luni.

Tursiops truncatus ponticus (Barabasch-Nikiforov, 1940) Clasa: Mammalia Ordinul: Cetacea Subordinul: Odontoceti Familia: Delphinidae Genul: Tursiops Specia: Tursiops truncatus Denumire populara: afalinul Caracteristici generale - este un delfin relativ robust avand un rostru scurt si butucanos, de unde si denumirea in limba engleza de bottlenose (delfin cu nasul ca o sticla). Afalinul are o mare mobilitate cervicala pentru ca cinci din cele sapte vertebre ale gatului nu sunt sudate intre ele cum sunt la delfinii oceanici. Are 18-20 dinti conici ascutiti pe fiecare jumatate de maxilar. Lungimea rostrului este de cca. 8 cm, fiind considerat de lungime medie. In Marea Neagra, afalinul traieste in grupuri nu prea mari, cu efective cuprinse intre 15-25 indivizi.

Viteza pe care o ating este in jur de 30 km/h. Afalinii reprezinta o specie predominant ihtiobentofaga, ce se apropie de tarm mai ales ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Delphinidae In Marea Neagra
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
928 cuvinte
Nr caractere:
5 397 caractere
Marime:
2.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
marea neagra, delfini
Predat:
la liceu
Sus!