Decontaminarea unor Soluri Poluate cu Cadmiu si Zinc Folosind Fitoremedierea

Extras din referat Cum descarc?

Zincul (Zn) - este un element indispensabil tuturor organismelor, dar poate deveni si toxic in unele imprejurari si conditii. Este introdus in atmosfera din diferite procese industriale si din alte activitati umane atat sub forma stabila cat si sub forma radioactiva. Zincul este necesar datorita faptului ca intra in alcatuirea unui numar mare de enzime. Multe organisme concentreaza zinc in cantitati mult mai mari decat cele necesare functionarii lor normale. Zincul apare in sol, in general, in concentratii de 10-300 ppm, mai frecvent intre 30-50 ppm, si pare sa fie destul de mobil. Excesul de zinc provoaca cel mai frecvent modificari ale proprietatilor fizice si fizico-chimice, reducand astfel activitatea biologica din sol. In plante, zincul devine toxic la continuturi mai mari de 400 ppm (substanta uscata), datorita probabil faptului ca impiedica absorbtia altor elemente esentiale. Fiind absorbit usor de catre plante din sol, zincul se acumuleaza in proportie mai mare in organele verzi ale plantei si are o toxicitate relativ redusa pentru animale.
In ceea ce priveste omul, limita admisibla in alimente este de 50 ppm. Efectele toxice ale zincului produc dereglarea activitatii enzimatice a microorganismelor din sol si vatamari a celulelor vegetale cu care vin in contact.
Cadmiul (Cd) - este un metal cu o puternica actiune toxica asupra organismelor. El este prezent in sol indeosebi sub forma de carbonat de cadmiu (CdCO3), compus care exercita un control major al solubilitatii cadmiului in soluri cu pH ridicat, iar in solurile gleizate (in conditii reducatoare) cadmiul este prezent preponderent sub forma de sulfura. Totusi drenarea acestor soluri si revenirea la conditii oxidante duce la scaderea pH-lui care are ca efect cresterea mobilitatii cadmiului.
Cadmiul patrunde in organisme prin hrana si prin suprafata corpului acumulandu-se selectiv in diferite tesuturi, crescand temperatura si scazand salinitatea.
Poluarea solului cu Cd are loc in special prin ploi torentiale, depozitarea namolului din canalizari pe terenurile agricole si utilizarea fertilizatorilor fosfatici. In solurile acide cadmiul este mai mobil si este mai putin probabil de a fi adsorbit puternic de particulele de minerale, argila si nisip. Absorbtia cadmiului depinde de concentratia lui, de pH, tipul de sol, durata de contact si concentratia liganzilor complecsi.
Concentratia medie a cadmiului in sol este de 0,11 ppm, iar a solului neincarcat este de 0,1-1 ppm. Mare parte a cadmiului ajuns in atmosfera este consecinta activitatii umane, iar in masura mai mica, si actiunea vulcanica poate genera emisie de cadmiu. Sursa cadmiului ajuns in atmosfera este prelucrarea metalelor neferoase, arderea deseurilor, productia ingrasamintelor chimice de fosfat si negestionarea apei menajere si aluviunilor menajere. Cadmiul este legat ireversibil de catre oxidele ferice si de mangan din sol, respectiv de catre mineralele argiloase, astfel influentand mobilitatea cadmiului. In acelasi timp, cadmiul se afla in legatura chimica stransa cu zincul, deoarece in sol proportia Zn/Cd este constanta. Admisibilitatea de catre plante poate fi influentata de concentratia cadmiului in sol, conditiile pH-ului, temperatura, cantitatea de materii organice, respectiv prezenta altor metale.
Poluarea solului cu metale grele este cel mai des intalnita. Remedierea solurilor poluate cu metale grele poate fi realizata folosind procese fizicochimice cum ar fi schimbul de ioni, precipitarea, osmoza inversa, bineinteles tinadu-se cont si de resurse si costuri. O atentie deosebita este acordata fitoremedierii in care plantele sunt utilizate pentru a absorbi, transforma si neutraliza metalele grele. 
Una dintre cele mai grave contaminari ale solului o constituie cea produsa cu metale grele, care au un efect deosebit de grav atat asupra fiziologiei vegetatiei ecosistemului terestru cat si asupra oamenilor si animalelor care intra in contact direct sau indirect cu siturile poluate.
Ca urmare a acestei situatii, stiinta si tehnica mondiala din domeniul protectiei mediului a elaborat un numar mare de metode si tehnici de prevenire si/sau combatere a poluarii cu metale grele. Remedierea solurilor poluate cu metale grele poate fi realizata folosind procese fizicochimice cum ar fi schimbul de ioni, precipitarea, osmoza inversa, bineinteles tinadu-se cont si de resurse si costuri.
In acest context, se inscrie o metoda relativ noua de depoluare a solurilor contaminate cu metale grele si anume: fitoremedierea. Fitoremedierea consta din folosirea unor anumite specii de plante din flora spontana si/sau cultivata in scopul extractiei, stabilizarii si/sau neutralizarii substantelor poluante aflate in soluri. Aceasta metoda este simpla, eficienta, accesibila din punct de vedere financiar si "prietenoasa" cu mediul inconjurator.
Fitoremedierea se refera la bioremedierea botanica si implica utilizarea plantelor verzi pentru decontaminarea solurilor, apelor si aerului. Este o tehnologie care poate fi aplicata atat poluantilor organici cat si poluantilor anorganici (mai ales metale) prezenti in sol. Ideea utilizarii plantelor ce acumuleaza metale, pentru inlaturarea selectiva si reciclarea metalelor aflate in exces in mediu, a fost introdusa in 1983, a castigat interes deosebit in anii 90? si a fost examinata tot mai mult ca o tehnologie practica, putin costisitoare comparativ cu metodele clasice de inlocuire sau spalare a solurilor poluate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Decontaminarea unor Soluri Poluate cu Cadmiu si Zinc Folosind Fitoremedierea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!