Crocodili și aligatori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Crocodilii si aligatorii se numara printre reprezentantii cei mai vechi ai faunei actuale; acestia au existat inca inaintea dinozaurilor. De la aparitia lor nu au suferit schimbari majore. Cele douazeci de specii care traiesc in prezent includ si cea mai mare reptila exiatenta.

Crocodilii si aligatorii au aparut in urma cu circa 200 milioane de ani, spre sfarsitul perioadei de maxima raspandire a reptilelor. (Comparativ, primii umanoizi au aparut pe Pamant acum 7 milioane de ani). In acea vreme, crocodilii traiau pe uscat, spre deosebire de cei actuali, care traiesc partial in apa. Aveau picioare mai lungi si boturi mai scurte decat crocodilii cunoscuti de noi.

In timp ce majoritatea speciilor de pe uscat au disparut spre sfarsitul mezozoicului, acum circa 65 milioane de ani, crocodilii si aligatorii s-au dovedit mai adaptabili si au spravietuit.

Crocodilii si aligatorii, impreuna cu caimanii si gavialul fac parte din ordinul Crocodylia din clasa reptilelor. Acestia pot fi recunoscuti usor dupa forma lor de soparla, tegumentul solzos acoperit cu placi cornoase, avand un maxilar puternic si inspaimantator, inzestrat cu dinti uriasi.

Ordinul se imparte in trei clase: crocodilii formeaza prima clasa, aligatorii si caimanii formeaza a doua clasa, iar a treia clasa se compune dintr-o singura specie, Giavalul Indian (sau Giavalul de Gange). In general crocodilii au un corp mai subtire si botul mai lung, iar botul aligatorilor si al caimanilor este mai scurt si mai lat. Crocodilii mai pot fi recunoscuti dupa al patrulea dinte de pe maxilarul inferior, care este vizibil si daca botul este inchis; la aligatori acest dinte nu este vizibil deoarece intra intr-o cavitate a maxilarului superior. Desi forma speciilor seamana mult, marimea exemplarelor dezvoltate variaza mult (intre 1, 5 7 metri). Toate specile din ordinul crocodililor traiesc aproape de ape pe arii mlastinoase, lacuri mai mici sau mai mari, langa fluvii lente sau canale si petrec mult timp in apa. Sunt animale cu sange rece, deci au nevoie de apa apa fiind mediul care reduce variatiile de temperatura.

De obicei crocodilii petrec noaptea in apa, iar in timpul zilei se tolanesc pe mal, bucurandu-se de soare. In canicula se retrag la umbra sau intra in apa, racindu-si astfel corpul. Mai ales cand caldura este mare putem obseva crocodilii stand cu gura cascata, deoarece nu pot transpira, si numai astfel pot evapora apa, racin putin corpul. Asadar, crocodilul casca gura din acelasi motiv din care cainii gafaie.

VIATA SOCIALA Desi crocodilii prefera sa traiasca in grupuri mai mari, isi apara teritotile proprii. In grupuri de obicei exista un mascul dominant. Acest exemplar petrece mai mult timp in apa decat ceilalti. Isi patruleaza teritoriul propriu si adesea scoate sunete puternice, alungand orice mascul mare ce se aproprie. Crocodilii sunt capabili sa produca o mare varietate de sunete si se presupune ca aceste sunete transmit diferite mesaje.

Pe uscat se pot ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crocodili Si Aligatori
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 291 cuvinte
Nr caractere:
6 761 caractere
Marime:
12.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!