Crioconservarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin intermediul culturii de meristeme se realizeaza o rapida multiplicare clonala a plantelor. Plantele regenerate din meristeme sunt identice din punct de vedere genetic, cu planta mama, fapt deosebit de important pentru domeniul horticol. Aceasta metoda asigura si obtinerea de material saditor sanatos si uniform. Pentru a inlatura agentul fitopatogen, inainte de cultivarea ,, in vitro" sau in timpul ei se aplica tratamente termice la nivelul plantei mama sau lastarilor regenerati-devirozarea.

Tesutul meristematic se preteaza cel mai bine conservarii prin frig, pe termen lung, in scopul conservarii materialului biologic valoros, in perfecta stare de sanatate. Conservarea prin frig presupune inghetarea rapida a materialului vegetal la -1960C (azot lichid), metoda prin care se reduce functiile metabolice pana la limita viabila.

Cultura de embrioni sau segmente embrionare se practica in scopul regenerarii rapide, salvarii embrionilor hibrizi, reducerii perioadei de latenta, precum si obtinerii de plante cu nivel de ploidie variat (cultura de endosperm).

Prin intermediul culturii de meristeme se poate realize o rapida multiplicare clonala a plantelor. Aceasta tehnica este folosita indeosebi pentru clonarea speciilor horticole sau a celor silvice.

Prin cultivarea ,,in vitro" a meristemelor se obtine o regenerare de plante identice din punct de vedere genetic, cu planta mama donatoare, fapt deosebit de important in horticultura, asigurandu-se astfel o multiplicare clonala.

O alta importanta aplicatie a culturii de meristeme este aceea a obtinerii de material saditor sanatos, din tesuturile caruia s-a indepartat orice fel de agent fitopatogen. Plantulele generate ,,in vitro" din meristeme sunt libere de viroze, boli deosebit de pagubitoare si imposibil de evitat si de combatut in conditiile inmultirii vegetative a plantelor, generatoare de organe.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crioconservarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
998 cuvinte
Nr caractere:
5 626 caractere
Marime:
10.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
inghet, conservare, proprietati
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!