Crabul

Extras din referat Cum descarc?

Subordinul Brachyura este reprezentat de racii cu coada scurta sau crabi. Acestia poseda un abdomen scurt, adesea mai larg decat lung, lipsit de inotatoarea codala si indoit sub cefalotorace. Cand se deplaseaza, crabii se misca cel mai adesea in directia laterala: branhiurele inainteaza lateral, macrurele se deplaseaza si inapoi, insa nu cand umbla pe uscat, ci numai cand inoata. Asadar populara asociere a crabilor cu mersul inapoi este eronata.
Se nasc sub forma de larva zoe care, adaptandu-se la modul de trai prin inot, poseda inca o coada bine dezvoltata. In evolutia ulterioara, spre asa numita larva megalopa, coada ramane tot mai mult in urma cu dezvoltarea fata de cefalotorace, pentru ca, in cele din urma, sa se indoaie ventral. In primul an de viata, puii de crab strapung pana la 12 carapace. Toate vietatile cu corp rigid isi leapada scheletul exterior ca sa se dezvolte si sa creasca. Astfel ca, dupa ce absoarbe calciul si orice materie organica din carapace, corpul i se umfla retinand apa si carapacea se sparge intr-un punct fragil. Dupa un efort de 3 zile, crabul se extrage incet din vechea carapace. Daca in primul an de viata naparleste des, ulterior isi leapada carapacea numai o singura data, maxim de doua ori pe an. In timpul naparlirii, crabul este extrem de vulnerabil, atat fata de pradatori, cat si fata de proprii semeni. Astfel ca un crab cu carapace moale se ascunde in alge sau sub pietre, pana cand noua carapace devine suficient de dura pentru a-l apara.
Crabii din Insula Christmas a Oceanului Indian pornesc in luna noiembrie din padurea tropicala inspre mare, intr-un exod ce dureaza aproximativ 2 saptamani, in vederea imperecherii. Un milion din cei aproximativ 100 de milioane de crabi pier pe drum. Masculii ajung primii pe coasta si se lupta pentru cele mai bune locuri de imperechere, dupa care vin si femelele. Dupa ce imperecherea are loc, masculii pornesc inapoi spre casa, in timp ce femelele asteapta ca ouale sa se dezvolte. Dupa aproximativ 39 de zile, atat cat dureaza depunerea si clocitul oualelor, ele isi urmeaza drumul inapoi urmate de o armata de crabi micuti, de aproximativ 5 mm.
Este raspandit numai in Marea Neagra si in Marea 
Mediterana. Are o lungime de aproximativ 5,5 cm si o latime 
de 6-7 cm, fiind mai mult lat decat lung. Il intalnim in 
pajistile cu Zostera si pe pietrele cu alge, la adancimea de 5-
15 metri. Iarna, coboara si pana la 60 metri adancime. Crabul 
de iarba este carnivor, atacand crevete si chiar pesti mici, 
insa, in general, se hraneste cu cadavre. Interesant este ca 
poate trai atat in apa, cat si pe uscat, unde rezista bine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crabul.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!