Comportamente De Supravietuire La Plante

Extras din referat Cum descarc?

Sub actiunea factorilor caracteristici unor anumite medii de viata, functiile si structura unor plante se adapteaza in mod cu totul original, constituind, astfel, mecanisme de supravietuire ale plantelor.
Unele plante arborescente, s-au adaptat la mediul secetos, ajungand la forme neobisnuite prin acumularea rezervelor nutritive si a apei in tulpina principala. Printre acestea, sunt si arborii giganti platourile Sierrei Nevada din SUA, situate cam la 2000 de metri altitudine, Sequoia gigantea, o specie de conifera inalta de pana la 135 m, cu circumferinta bazei tulpinii de pana la 40 m. Unui asemenea trunchi ii este necesar un sistem de ancorare foarte puternic si sigur. Radacinile sale, ca niste serpi boa, groase de 2-3 metri, si lungi de 50-60 de metri il fixeaza cat se poate de bine de stanci.
Numele sau (leopoldinum alpinum) provine din greceste: leon = leu si podion = laba. In tibet ea creste inalta si deasa, dar in Carpati este scunda, rareori depasind 20 cm. Din solul stancos se inala  tulpina cu frunze inguste purtand inspre varf steluta, inflorescenta. Aceasta este formata din pana la 10 inflorescente cu numeroase si minuscule flori, incadrate de 5 - 15 bactee albe, dipuse radiar, ce dau intregului ansamblu infatisarea unei flori. Toate partile aeriene ale plantei sunt acoperite de o pasla de peri, mai mult sau mai putin deasa. Infloreste in iulie-august. Este o planta perena, endemica, cu o tulpina dreapta, inalta de pana la 80 cm, fara ramificatii. Planta este o adevarata minune a naturii. Are in pamant un rizom cilindric, acoperit cu resturi de frunze negre-brune. La suprafata pamantului formeaza o rozeta de frunze, din mijlocul carora se ridica o tulpina scurta de 5 - 20 cm, uneori de 30 cm, ce poarta o inflorescenta numita Calatidiu, de forma unui disc, in care sunt grupate, in mod normal, florile. Inflorescenta este imbracata la varf cu frunze paroase, unele mai mari, altele mai mici, luand forma de stea. Intreaga planta este acoperita cu peri catifelati, argintii, conferindu-i o nota aparte de gingasie si frumusete. Infloreste in iulie - august. Creste in zona alpina si rar sau foarte rar in regiunile subalpine, in putinul pamant fixat pe abrupturile bine insorite.
Alte plante, pentru a putea supravietui, si-au adaptat mecanisme simbiotice de viata, convietuind permanent in parteneriat cu alte plante. Astfel de organisme, sunt, de exemplu, Lichenii, care sunt un grup aparte de organisme, rezultate in urma convietuirii permanente dintre o ciuperca si o alga verde sau o alga albastra. Corpul vegetativ rezultat (talul) este total diferit morfologic, structural si fiziologic fata de cei doi parteneri care participa la simbioza.
Licheni frunzosi (foliacei), cu tal lamelar, foliaceu (de aspectul unei frunze) cu simetrie dorsi-ventrala, fixat partial de substrat (sol, scoarta arborilor); Licheni tufosi (fruticulosi), avand aspectul unor tufe mici, ramificate, verticale sau pendule cu simetrie radiara. Cand sunt foarte ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamente De Supravietuire La Plante
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!